Οχι τριών «γαλάζιων» βουλευτών στην τροπολογία για τα φωτοβολταϊκά

 
1 Πάρκο par megalo parko 330x220 Οχι τριών «γαλάζιων» βουλευτών στην τροπολογία για τα φωτοβολταϊκά

Οχι τριών «γαλάζιων» βουλευτών στην τροπολογία για τα φωτοβολταϊκά

Απέσυραν την υπογραφή τους τρεις «γαλάζιοι» βουλευτές από την δικομματική (ΝΔ-ΠαΣοΚ) τροπολογία για τα φωτοβολταϊκά, διατυπώνοντας ενστάσεις και αιχμές ως προς την σκοπιμότητα της κατάθεσής της.

Ο πρώην υπουργός κ. Αν. Λυκουρέντζος καθώς και οι βουλευτές κυρία Φωτεινή Αραμπατζή και κ. Θ. Λεονταρίδης ζήτησαν να μην ληφθεί υπόψη η υπογραφή τους.

Όπως αναφέρει ο κ. Λυκουρέντζος σε δήλωσή του προς την Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου της Βουλής «από ορισμένους κύκλους αποδίδεται διαφορετικό νόημα ως προς την σκοπιμότητα κατάθεσης της συγκεκριμένης τροπολογίας» και έτσι αποσύρει την υπογραφή του «διότι ουδεμία πρόθεση έχω να ταυτιστώ με την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων», όπως επισημαίνει.

Αφορμή για την εξέλιξη αυτή αποτέλεσαν οι καταγγελίες της ΔΗΜΑΡ για «φωτογραφική τροπολογία», αλλά και δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Κομισιόν αντιδρά επικαλούμενη παραβίαση του ανταγωνισμού στα φωτοβολταϊκά. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα με την τροπολογία επιχειρείται να «προικοδοτηθούν» οι εργοστασιακές μονάδες – φωτοβολταϊκά έργα δυο τουλάχιστον επιχειρηματιών που έχουν εντάξει τα επενδυτικά τους σχέδια στο Fast Track και συγκεκριμένα οι όμιλοι Κοπελούζου και Παναγάκου.

Υπενθυμίζεται ότι την τροπολογία υπέγραφαν 22 βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ και με αυτήν προωθείτο η δυνατότητα σε επενδυτές οι οποίοι έχουν εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια υλοποίησης φωτοβολταϊκών σταθμών στις Στρατηγικές Επενδύσεις του Ν. 3894/2010, δηλαδή στην διαδικασία του Fast Track, να επιλέξουν να μειώσουν τον ενταγμένο σε κάθε στρατηγική επένδυση αριθμό ισχύος των φωτοβολταϊκών σταθμών με πρόβλεψη διαφορετικής τιμής πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας για την περιορισμένη ισχύ αυτών των φωτοβολταϊκών σταθμών. Το σκεπτικό της τροπολογίας αυτής ήταν ότι έτσι θα δοθούν κίνητρα επιτάχυνσης της υλοποίησης συγκεκριμένων στρατηγικών επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον βουλευτή -και εκπρόσωπο Τύπου- του ΠαΣοΚ κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλο, εκ των πρωτοστατούντων για την προώθηση της τροπολογίας καθώς απειλείται να κλείσει στη Αρκαδία εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών αφήνοντας 250 εργαζομένους στον δρόμο, «προσπαθήσαμε να βρούμε έναν τρόπο για να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή». Όπως εξήγησε, «την Παρασκευή στην Αρκαδία, αλλά και στην Αχαία και άλλες περιοχές που υπάρχουν τέτοια εργοστάσια, 1.000 άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους». Ενώ ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος κ. Ι. Μανιάτη να διαμορφώσει εκείνος το μίγμα τιμής ανά μεγαβατώρα, ώστε να μην κατηγορηθούν οι υπογράφοντες βουλευτές για πριμοδότηση των εταιρειών που θα συμμετέχουν στην επένδυση.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.