Κατατέθηκε η τροπολογία για τα fast track φωτοβολταϊκά

 
1 Πάρκο par megalo parko 330x220 Κατατέθηκε η τροπολογία για τα fast track φωτοβολταϊκά

Κατατέθηκε η τροπολογία για τα fast track φωτοβολταϊκά

Με ημερομηνία 11/10 και υπογεγραμμένη από 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, κατατέθηκε τελικά η τροπολογία - προσθήκη για την απεμπλοκή φωτοβολταϊκών επενδύσεων fast track. Βάσει της τροπολογίας εφόσον εγκατασταθούν πάρκα ισχύος έως 60MW που είχαν υπαχθεί στο νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις, τότε μπορούν να συνάψουν σύμβαση πώλησης με το ΛΑΓΗΕ με την τιμή που ίσχυε την περίοδο που υπήχθησαν στο fast track.

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση «με την έγκριση της διυπουργικής επιτροπής για κάθε στρατηγική επένδυση που έχει εγκριθεί, έχει αναληφθεί η υποχρέωση έναντι των επενδυτών της παροχής προτεραιότητας που θα απαιτείτο ώστε να είναι εφικτή η υλοποίηση των έργων αυτών και μάλιστα με σύντομους και ορισμένους χρονικούς περιορισμούς. Επιπλέον με σειρά αποφάσεων έχει διευκρινιστεί ότι τα έργα αυτά δεν περιλαμβάνονται στα πλαίσια του εθνικού στόχου για τις ΑΠΕ ώστε να υπάρξει ταχεία υλοποίησή τους μετά την υπαγωγή τους» … «η κατασκευή τους συνδυάστηκε με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία στη δημιουργία θέσεων εργασίας, την περιφερειακή ανάπτυξη, την ανάπτυξη υποδομών και όχι μόνο ως προς την πλευρά της συμβολής τους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ» … «για κάθε επένδυση έχουν ήδη δαπανηθεί ιδιαίτερα μεγάλα ποσά και πόροι για τη συγκρότηση του επενδυτικού σχεδίου».

Με την τροπολογία οι επενδυτές μπορούν να επιλέξουν είτε να μειώσουν το συνολικό μέγεθος της επένδυσης στα 60MW και να λάβουν τιμή 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή να προχωρήσουν το σύνολο της αρχικής ισχύος (περίπου 300MW κάθε πρόταση) με την ισχύουσα τιμή των 95 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αντιτροπολογία

Πάντως με αφορμή την προώθηση της συγκεκριμένης τροπολογίας, οι  βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα και Νίκος Τσούκαλης κατέθεσαν άλλη τροπολογία που προβλέπει ότι τα φωτοβολταϊκά που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία fast track με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής, «εφόσον δεν έχουν συνάψει σύμβαση σύνδεσης με τον ΑΔΜΗΕ ΑΕ και σύμβαση πώλησης  με το ΛΑΓΗΕ ΑΕ, μπορούν να συνάψουν σύμβαση σύνδεσης και σύμβαση πώλησης με την τιμή αναφοράς που ισχύει κατά την ημερομηνία της δήλωσης ετοιμότητας για σύνδεση». Δηλαδή με την «αντιτροπολογία» που των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, δεν επιτρέπεται να δοθεί η τιμή των 350 ευρώ η μεγαβατώρα για τα έργα αυτά. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των δύο βουλευτών:

«Η τροπολογία αυτή που αναφέρεται σε συγκεκριμένες επενδύσεις φωτογραφίζοντάς τες και επί της ουσίας ισοδυναμεί με την επιβράβευση της παραγωγής ακριβής ενέργειας, δεν πρέπει να γίνει σε καμιά περίπτωση αποδεκτή από τον Υπουργό ΠΕΚΑ καθώς:

* Θα επιβαρύνει υπέρμετρα τον κρατικό προϋπολογισμό, τον ΛΑΓΗΕ και τελικά τους Έλληνες πολίτες, τους καταναλωτές μέσω ΕΤΜΕΑΡ.
* Θα εισαγάγει περαιτέρω στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας
* Θα υπονομεύσει περαιτέρω το επενδυτικό περιβάλλον στον τομέα των ΑΠΕ
και πολύ δικαιολογημένα
* Θα ενισχύσει τις εύλογες αιτιάσεις για αδιαφανή θέσπιση προνομιακών επενδυτικών καθεστώτων για λίγους εκλεκτούς».

Πηγή:capital.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.