Στο fast track 39 φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 131 MW kai μεγάλη τουριστική επένδυση

 
8 %CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BF %CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%BF fot 330x214 Στο fast track 39 φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 131 MW kai μεγάλη τουριστική επένδυση

Στο fast track 39 φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 131 MW

Την ένταξη της τουριστικής επένδυσης «ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ», που βρίσκεται στην περιοχή Κάβο Σίδερο του νομού Λασιθίου, στον νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις (fast track), αποφάσισε σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ).

Η ΔΕΣΕ ενημερώθηκε επίσης για την εξέλιξη της επένδυσης της εταιρείας Spes Solaris- Solar Concept A.E., για την κατασκευή 39 φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 131,074 MW, προϋπολογισμού 301,47 εκατ. ευρώ στις περιοχές Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, που είχε ενταχθεί στη διαδικασία του fast track ήδη από το 2011.

Η επένδυση στην Κρήτη αφορά την τουριστική ανάπτυξη περιοχής 25.000 στρεμμάτων στη θέση «Χερσόνησος Σίδερο» κοντά στο φοινικόδασος (Βάι). Περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών, ενός γηπέδου γκολφ, καθώς και βοηθητικών υποδομών. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 267,7 εκατ. ευρώ. Φορέας της επένδυσης, είναι η βρετανική εταιρεία «Loyalward Ltd.», θυγατρική του Ομίλου Minoan Group Plc ο οποίος είναι εισηγμένος στην αγορά AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Η επένδυση προβλέπεται να δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας. Η Επιτροπή συνεδρίασε υπό τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος δήλωσε αμέσως μετά ότι «η προσπάθεια για επενδύσεις στην Ελλάδα σήμερα είναι μια προσπάθεια κόντρα στον άνεμο, αλλά, κάνουμε αυτή την προσπάθεια και έχουμε κάποια αποτελέσματα».

Προσέθεσε δε ότι η συγκεκριμένη τουριστική επένδυση απασχολεί τον ίδιο για πάρα πολλά χρόνια, από το 1998. Παράλληλα, η ΔΕΣΕ ενημερώθηκε για την πρόοδο μιας άλλης μεγάλης επένδυσης, η οποία προωθεί μαζί 39 φωτοβολταϊκά πάρκα. Ο υπουργός τόνισε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί. «Είναι προφανές» είπε, «ότι χρειαζόμαστε επενδύσεις περισσότερο παρά ποτέ.

Ξέρουμε ότι η προσπάθειά μας θα είναι σε πιο σταθερές βάσεις όταν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και εξαλειφθούν οι αμφιβολίες για το μέλλον της χώρας. Αλλά τη μάχη αυτή θα τη δίνουμε κάθε μέρα, γιατί είναι μάχη για την πατρίδα μας». Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ν. Μηταράκης τόνισε ότι στην Κρήτη θα χρησιμοποιηθεί μόνο το 16% της δόμησης που επέτρεπε ο νόμος και ότι η επένδυση σε φωτοβολταϊκά πάρκα θα στηρίξει τρεις ελληνικές μονάδες παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ, δηλαδή θα υπάρχει μεγάλη προστιθέμενη ελληνική αξία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την αξιοποίηση της έκτασης στο Τατόι, ο υφυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει γενικότερα την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με στόχο όχι ταμειακό, αλλά αναπτυξιακό και με επιδίωξη τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. «Αναμένεται το ΤΑΙΠΕΔ να προτείνει στη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων τη μεταβίβαση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων ώστε να μπουν στη διαδικασία αποκρατικοποίησης.

Στις περισσότερες, αν όχι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, δεν μελετάται η πώληση δημόσιας γης, αλλά αντίθετα η μακροχρόνια χρονομίσθωση, με στόχο από τη μία να πετύχουμε την άμεση αξιοποίηση και κατά δεύτερον να παραμείνουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία στον δημόσιο τομέα», τόνισε ο υφυπουργός.

Πηγή:capital.gr

 

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.