Βουλγαρία: Στα Δικαστήρια και στην Κομισιόν Προσφεύγουν οι Παραγωγοί ΑΠΕ για τι Νέες Μειώσεις Feed-in Tariffs

 
3 %CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1 %CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%B1 fot 330x220 Βουλγαρία: Στα Δικαστήρια και στην Κομισιόν Προσφεύγουν οι Παραγωγοί ΑΠΕ για τι Νέες Μειώσεις Feed in Tariffs

Βουλγαρία:Mειώσεις στις εγγυημένες τιμές Feed-in Tariffs

Στα δικαστήρια θα προσφύγουν οι παραγωγοί ηλεκτρισμού από ΑΠΕ στη Βουλγαρία ενάντια στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων της χώρας για την πρόσφατη αιφνιδιαστική της απόφαση να μειώσει αναδρομικά όλες τις επιδοτούμενες τιμές των ΑΠΕ, όπως ανακοίνωσαν προχθές, Τετάρτη. Επίσης, θα καταθέσουν προσφυγή στην Κομισιόν για την απόφαση, την οποία αποκαλούν «παράνομο νέο τέλος στις φωτοβολταϊκές και αιολικές εγκαταστάσεις που θα επιφέρει μεγάλο χτύπημα στον κλάδο».

Επίσης, εγκαλούν την Αρχή για το ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις δεν τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση, ενώ δεν ενημερώθηκαν προηγουμένως ούτε οι ενδιαφερόμενες εταιρείες. Ας σημειωθεί ότι η επίμαχη απόφαση ελήφθη το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, 14 Σεπτεμβρίου σε κλειστή συνεδρίαση και απροειδοποίητα, ενώ η ισχύς της άρχισε ήδη από την περασμένη Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου.

Οι επενδυτές θεωρούν, μάλιστα, πως η Αρχή παραβιάζει την αρχή του ανταγωνισμού, καθώς κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της.

«Θα προσφύγουμε την επόμενη εβδομάδα στα βουλγαρικά δικαστήρια και προετοιμάζουμε και μία ξεχωριστή καταγγελία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε μιλώντας την Τετάρτη σε συνέδριο στη Σόφια ο εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Αιολικής Ενέργειας της Βουλγαρίας κ. Sebastian Noethlichs.

Αναλυτικά, η απόφαση 33/14.09.2012 της Ρυθμιστικής Αρχή Ενέργειας και Υδάτων της Βουλγαρίας (DKEVR) προβλέπει μείωση των feed-in tariffs:

- Κατά 10% σε όλα τα αιολικά πάρκα
- Κατά 20% στα φωτοβολταϊκά πάρκα που είχαν ολοκληρωθεί ως τις 31/12/2011
- Κατά 39% στα φωτοβολταϊκά που είχαν ολοκληρωθεί ως τις 30 Ιουνίου 2012
- Κατά 1% για τα νέα φωτοβολταϊκά πάρκα

Η βουλγαρική αγορά ΑΠΕ έχει προσελκύσει κατά το πρόσφατο διάστημα πληθώρα ξένων επενδυτών (ιδίως από Αυστρία, Γερμανία, Κίνα, Ιαπωνία, Ν. Κορέα και ΗΠΑ), οι οποίοι έσπευσαν να εκμεταλλευθούν το αιολικό και ηλιακό δυναμικό της χώρας, αλλά και το ευνοϊκό καθεστώς κινήτρων που επικρατούσε για έργα «πράσινης ενέργειας».

Ας σημειωθεί ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών στη Βουλγαρία εκτινάχθηκε από το τέλος του 2011 ως τα τέλη Αυγούστου 2012 από τα 134 MW σε πάνω από 700 MW, όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου.

Ωστόσο, ο ρυθμός αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ξεπέρασε τις προβλέψεις, δημιουργώντας πίεση στο απαρχαιωμένο ηλεκτρικό δίκτυο της Βουλγαρίας, της πιο φτωχής χώρας της Ε.Ε., η οποία από πέρυσι προσπαθεί να μειώσει την τάση αυτή. Δεν είναι τυχαίο ότι η νέα μείωση των επιδοτούμενων τιμών είναι η τρίτη από πέρυσι το καλοκαίρι και η δεύτερη εντός του 2012. Εξάλλου, η αύξηση του αριθμού των φωτοβολταϊκών οδήγησε τις λιανικές τιμές ηλεκτρισμού σε άνοδο 13% το 2012, σε μία προσπάθεια της βουλγαρικής κυβέρνησης να ανατάξει το κόστος των επιδοτήσεων.

Οι επενδυτές ΑΠΕ που έχουν συνάψει δάνεια για να προβούν στην δημιουργία νέων φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων με το δέλεαρ των έως πρόσφατα υψηλών επιδοτούμενων τιμών, θεωρούν ότι η απόφαση της DKEVR είναι μία αδέξια απόπειρα αναστροφής της γενναιόδωρης πολιτικής των περασμένων ετών και επιστροφής των παλαιών επιδοτήσεων εις βάρος των κεφαλαίων των ιδιωτών, οι οποίοι, μετά και τις νέες μειώσεις, θα δουν να υποβαθμίζεται η δυνατότητά τους να εξυπηρετούν τις δανειακές υποχρεώσεις τους.

«Το σύνολο των δανείων μόνο από εγχώριες τράπεζες υπολογίζεται σε 2 δις λεβ {1,33 δις δολάρια], χωρίς να υπολογίσουμε την διεθνή χρηματοδότηση», υπογράμμισε ο Noethlichs.

Από την πλευρά του, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο Nikola Gazdov της Βουλγαρικής Ένωσης Φωτοβολταϊκών τόνισε ότι οι ντόπιοι επενδυτές θα χάσουν πάνω από 220 εκατ. λεβ εξαιτίας της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής.

Και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., ωστόσο, υπάρχει το τελευταίο διάστημα τάση μείωσης των επιδοτούμενων τιμών και επιβολής τελών στους παραγωγούς. Όπως αναφέρει το Reuters, η τσεχική κυβέρνηση πρόσφατα κέρδισε δικαστική διαμάχη για την επιβολή φόρου σε φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ και η Ισπανία πρόκειται να επιβάλει ετήσιους φόρους ύψους 6 δις ευρώ στην ηλεκτροπαραγωγή.

Πηγή:iene.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.