Αποκάλυψη της φωτογραφικής τροπολογίας για τα φωτοβολταϊκά

 
18 Fot netzs 330x330 Αποκάλυψη της φωτογραφικής τροπολογίας για τα φωτοβολταϊκά

Αποκάλυψη της φωτογραφικής τροπολογίας για τα φωτοβολταϊκάς

Σάλος από την αποκάλυψη της φωτογραφικής τροπολογίας. Το υπουργείο περιβάλλοντος και Ενέργειας αποκλείει (ανεπίσημα) κάθε συζήτηση και βουλευτές που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή κρατούν τώρα αποστάσεις. Αντιδράσεις στην αγορά ενέργειας

Αναταράξεις στην κυβέρνηση και στα κόμματα και αντιδράσεις στην αγορά ενέργειας πυροδοτούν οι αποκαλύψεις για το σχέδιο φωτογραφικής τροπολογίας μέσω της οποίας επιχειρείται να πριμοδοτηθούν με τετραπλάσιες τιμές από τις ισχύουσες (350 ευρώ η μεγαβατώρα αντί 90-95 ευρώ σήμερα) συγκεκριμένες επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά των ομίλων Κοπελούζου και Παναγάκου, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο fast track.

Μετά τον θόρυβο που ξέσπασε, το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εμφανίζεται -ανεπίσημα τουλάχιστον- να αποκλείει κάθε συζήτηση για πριμοδότηση συγκεκριμένων επενδύσεων, ενώ και βουλευτές που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στήριξης της απεμπλοκής των επενδύσεων, στο όνομα των θέσεων εργασίας που διασφαλίζονται, εμφανίζονται να κρατούν αποστάσεις λέγοντας πως στόχος τους είναι να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας και ότι τον τελικό λόγο τον έχει το ΥΠΕΚΑ το οποίο γνωρίζει και τις οικονομικές επιπτώσεις κάθε απόφασης.

Επί της ουσίας, ενώ το σχέδιο «τροπολογίας» το οποίο υιοθέτησαν τις προηγούμενες ημέρες βουλευτές από όλες τις πτέρυγες της Βουλής εμφανίζεται να διευκολύνει τη δημιουργία υλοποίησης δύο πολύ μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, διασφαλίζοντας έτσι την προσωρινή λειτουργία και τις θέσεις εργασίας των εγχώριων εργοστασιακών μονάδων, στην πραγματικότητα δημιουργεί υπερκέρδη για τους επιχειρηματίες, επιβαρύνοντας με 100-120 εκατ. ευρώ κατ’ έτος τους Ελληνες καταναλωτές για την επόμενη 20ετία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Στον απόηχο των πληροφοριών που δημοσίευσε η «Εφ.Συν.» και άλλα μέσα ενημέρωσης, για το ενδιαφέρον βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στην όλη προσπάθεια να απεμπλακούν οι επενδύσεις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, και εισηγητής στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του ιδίου και του κόμματός του, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του πως «ούτε ο εισηγητής ούτε κανένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε τέτοια τροπολογία, η οποία θα έδινε τέτοια μεγάλα δώρα στους εργοστασιάρχες». Στην ίδια ανακοίνωση, ο βουλευτής, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη συνάντησε τον υφυπουργό Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου μαζί με αντιπροσωπεία εργαζομένων στα εργοστάσια, σημειώνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει περίπτωση να συνυπογράψει και να στηρίξει αυτού του είδους την τροπολογία που κυκλοφορούσαν φήμες ότι θα κατατεθεί διότι είναι έξω από τις αρχές και την πολιτική μας παρότι αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε τη θέση των εργαζομένων».

Το ΠΑΣΟΚ

Ανάλογες θέσεις, υποστηρικτικές προς την ενίσχυση των ελληνικών εργοστασίων παραγωγής πάνελ, είχαν υιοθετήσει και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος -ο οποίος διέψευσε χθες μιλώντας στην «Εφ.Συν.» την πληροφορία ότι είναι ο συντάκτης της τροπολογίας- είχε επισημάνει πως «όλα τα κόμματα είναι ενήμερα εδώ και καιρό από την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, που ζητούν τη στήριξη των εργοστασίων και των εργαζομένων», ενώ ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Αθ. Μωραΐτης είχε πει πως πρόκειται για «μεγάλες επενδύσεις στη χώρα, απασχολούν πολλούς εργαζομένους και δεν πρέπει να κλείσουμε τα μάτια και να χάσουμε την ευκαιρία».

Η φωτογραφική ρύθμιση, η οποία σημειωτέον δεν έχει κατατεθεί ακόμη επίσημα στη Βουλή, πυροδότησε αντιδράσεις τόσο από τον Σύνδεσμο Παραγωγών Ενέργειας Φωτοβολταϊκών (ΣΠΕΦ) όσο και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ) που με ανακοινώσεις τους εμφανίζονται κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο προνομιακής τιμολόγησης συγκεκριμένων επενδύσεων.

Οι σύλλογοι εργαζομένων στα τρία εργοστάσια (SGGroup, SLT και SCH) έστειλαν ανοιχτή επιστολή με την οποία επισημαίνουν πως «εμείς ζητήσαμε από βουλευτές να στηρίξουν την προσπάθειά μας, εμείς μιλήσαμε με τους υπουργούς, με τους εκπροσώπους των κομμάτων, με τους βουλευτές όλων των κομμάτων, και τους ζητήσαμε να μας στηρίξουν. Εμείς πήγαμε στην Επιτροπή της Βουλής και ζητήσαμε τη στήριξή τους. Εμείς πήγαμε σε κάθε βουλευτή που μπορέσαμε να δούμε και όλοι, από όλες τις παρατάξεις, αναγνώρισαν το δίκιο μας και μας δήλωσαν ότι θα μας στηρίξουν. Το περιμένουμε και το ελπίζουμε. Επίσημα, ανοιχτά, στο φως της ημέρας».

Από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης της Solar Cells Hellas Δ. Παναγάκος, τα επενδυτικά σχέδια του οποίου για περίπου 300 MW φωτοβολταϊκών έχουν ενταχθεί στο fast track, επιβεβαίωσε την ύπαρξη του σχεδίου τροπολογίας, τη σύνταξη της οποίας απέδωσε στους εργαζόμενους. Σε δηλώσεις του (capital.gr) υποστήριξε πως «εμείς δεν αναλάβαμε καμία πρωτοβουλία. Οι εργαζόμενοι και το εργατικό κέντρο της Πάτρας ήρθαν στη βουλή και εξέθεσαν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Με την τροπολογία, που δεν ξέρουμε εάν θα κατατεθεί, μας επιτρέπουν να κάνουμε 60 MW από τα 300MW. Στην πραγματικότητα και πάλι χαμένοι είμαστε. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας τεράστιας αδικίας», δήλωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στις μεγάλες καθυστερήσεις αδειοδότησης των επενδύσεων.

Οι επενδυτές

Από τα πρακτικά των συνεδριάσεων της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή προκύπτει πως εκτός από τους εργαζόμενους, ευνοϊκή ρύθμιση ζήτησαν να υπάρξει και οι εκπρόσωποι των δύο εργοστασίων. Ο εκπρόσωπος των ελληνικών εργοστασίων φωτοβολταϊκών Ιωάννης Καρύδας υποστήριξε πως «το fast track, μπορεί να είναι το όχημα για να δώσουμε μια ανάσα ζωής για τα επόμενα 3-4 χρόνια στα εργοστάσια, μέσω μιας κατάλληλης νομοθετικής ρύθμισης για να υλοποιηθεί ένα μέρος αυτών των φωτοβολταϊκών πάρκων», ενώ στο ίδιο πλαίσιο ο έτερος εκπρόσωπος των επενδυτών Δημήτρης Βαρβιτσιώτης εισηγήθηκε στην επιτροπή «την ένταξη διατάξεων στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο θα αφαιρέσει όλες τις διαδικασίες που αναστέλλουν την υλοποίηση αυτών των επενδύσεων».

Πηγή:www.efsyn.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.