Διαμάχη μεταξύ φωτοβολταϊκών και αιολικών μετά την επιστολή ΕΛΕΤΑΕΝ

 
63 APE Fot 330x260 Διαμάχη μεταξύ φωτοβολταϊκών και αιολικών μετά την επιστολή ΕΛΕΤΑΕΝ

Διαμάχη μεταξύ φωτοβολταϊκών και αιολικών

Διαμάχη μεταξύ φωτοβολταϊκών και αιολικών δημιουργεί η Τροπολογία του νομοσχεδίου για το πρόγραμμα Ήλιος και την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού που κατατέθηκε την Παρασκευή στην Βουλή. Η ΕΛΕΤΑΕΝ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ) με επιστολή της προς το ΥΠΕΚΑ και το Ελληνικό Κοινοβούλιο φαίνεται να διαφωνεί έντονα με δύο σημεία της τροπολογίας.

Συγκεκριμένα η ΕΛΕΤΑΕΝ  με την επιστολή της ζητάει:

  1. Nα μην υιοθετηθεί η ιδέα για την ετήσια αναπροσαρμογή της τιμής των Α.Π.Ε. με το 25% του &ΤΚ. Εναλλακτικά να οριστεί αυτό το ποσοστό σε 80%, όπως άλλωστε προβλέπει ο σημερινός νόμος για την περίοδο μετά την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς.
  2. Nα μην αυξηθούν άλλο οι τιμές των φωτοβολταϊκών, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί υπέρμετρα η υλοποίηση του προγράμματος Α.Π.Ε. στη χώρα. Εφόσον η Πολιτεία επιθυμεί να πριμοδοτήσει τον εγχώριο ή ευρωπαϊκό εξοπλισμό – στο βαθμό που αυτό είναι νόμιμο- μπορεί να υπάρξει μείωση της τιμής των φωτοβολταϊκών για τις νέες εγκαταστάσεις για ποσοστό που θα αποφασιστεί και επ΄ αυτής της νέας τιμής να χορηγηθεί ισόποση πριμοδότηση του εξοπλισμού.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή της ΕΛΕΤΑΕΝ στο link: http://www.eletaen.gr

Επίσης η ΕΛΕΤΑΕΝ θεωρεί ότι η νέα αναπροσαρμογή της τιμής των ΑΠΕ είναι σε λάθος βάση και δεν πρέπει να ισχύσει στα αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά, γιατί το πραγματικό επενδυτικό κόστος για τα έργα αυτά δεν μειώνεται, αντίθετα αυξάνεται γιατί η ηλεκτρική διασύνδεση, η οδοποιία και το κόστος δανεισμού είναι κάθε μέρα και μεγαλύτερο.

Βέβαια εάν εξαιρέσουμε τα έργα οδοποιίας που δεν υπάρχουν στα φωτοβολταικά, το κόστος διασύνδεσης και δανεισμού είναι αρκετά υψηλό και στα φωτοβολταϊκά. Η ΔΕΗ τον τελευταίο καιρό ζητάει τριπλάσια ή και τετραπλάσια ποσά σαν όρους σύνδεσης από τους επενδυτές φωτοβολταϊκών, ενώ τα δάνεια για νέα έργα είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Όταν ο νόμος 3851 τον Ιούνιο του 2010 έβγαλε εκτός επιδότησης τα φωτοβολταϊκά, και μείωσε επιπλέον και την τιμή της κιλοβατώρας, οι  αιολικοί σιωπούσαν. . .

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.