Επιμένει στην Επιβολή Δασμών ως και 47% στα Κινεζικά Φ/Β ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ

 
50 panel solar 230x250 Επιμένει στην Επιβολή Δασμών ως και 47% στα Κινεζικά Φ/Β ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ

Επιμένει στην Επιβολή Δασμών ως και 47% στα Κινεζικά Φ/Β ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ

Δεν δείχνει να αλλάζει την πρόθεσή του για επιβολή δασμών στα σχετικά με την φωτοβολταϊκά πάνελ από την Κίνα μέχρι και κατά 47% ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Karel De Gucht. Κι αυτό μολονότι η Γερμανία, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές πιέσεις τού ασκούν πιέσεις για μία πιο ήπια στάση προς το Πεκίνο, φοβούμενες έναν σινο-ευρωπαϊκό «εμπορικό πόλεμο».

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. πρέπει να αποφασίσει μέχρι τις 6 Ιουνίου εάν θα προχωρήσει με την πρόταση του επιτρόπου Gucht για επιβολή δασμών αντιdumping έως 47%.

«Δεν θα με εντυπωσιάσουν (οι Κινέζοι) εντείνοντας τις πιέσεις στα κράτη – μέλη» δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Εμπορίου μιλώντας ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου και συμπλήρωσε: «Δεν θα μπορούσε να με ενδιαφέρει λιγότερο εάν αυτό γίνεται στο μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο κράτος στον κόσμο. Για μένα είναι το ίδιο. Μπορούν λοιπόν να προσπαθήσουν να ασκήσουν πιέσεις στα κράτη – μέλη, αλλά θα χάσουν τον χρόνο τους προσπαθώντας να κάνουν το ίδιο και σε μένα».

Είναι ενδεικτικό, ότι, σύμφωνα με έρευνα του Reuters ανάμεσα στα κράτη-μέλη, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ τάσσονται κατά των σχεδίων της Κομισιόν να επιβάλει (προσωρινές) κυρώσεις στα φωτοβολταϊκά που εισάγονται από την Κίνα.

Οι 27 χώρες της ΕΕ έχουν περιθώριο έως την Παρασκευή για να υποβάλουν γραπτώς τη θέση τους στα σχέδια του De Gucht, σε μια άτυπη μορφή ψηφοφορίας της οποίας το αποτέλεσμα δεν είναι δεσμευτικό για την Κομισιόν, αλλά σε κάθε περίπτωση περιορίζει τα περιθώρια ελιγμών της.

Η Γερμανία, η Βρετανία και η Ολλανδία και άλλες 11 χώρες-μέλη αντιτίθενται στα μέτρα, φοβούμενες ότι θα πληγούν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα στην Κίνα, είπαν διπλωμάτες στο Reuters.

Τα σχέδια του De Gucht, αντίθετα, στηρίζουν η Γαλλία και η Ιταλία ως επικεφαλής μικρής ομάδας χωρών.

Η ΕΕ είναι διχασμένη ως προς τη στάση που πρέπει να κρατήσει απέναντι στην Κίνα. Από τη μία πλευρά χρειάζεται τη ζήτηση των Κινέζων καταναλωτών για να εξάγει τα προϊόντα της, αλλά, από την άλλη πλευρά, κατηγορεί το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο ότι επιδοτεί τις κινεζικές εξαγωγές.

Επισημαίνεται ότι μόλις μία ημέρα νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Κίνας. Οι δύο χώρες υπέγραψαν συνολικά 17 συμφωνίες, ενώ η καγκελάριος, ερχόμενη σε ευθεία αντιπαράθεση με την Κομισιόν, τόνισε πως «θα κάνει τα πάντα ώστε να βρεθεί μια λύση μέσω διαλόγου και να μην πέσουμε σε ένα είδος αντιπαράθεσης που θα καταλήξει στην επιβολή αμοιβαίων δασμών».«Απορρίπτουμε κάτι τέτοιο. Θα δεσμευθώ ως επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης ότι στο ευρωπαϊκό επίπεδο δεσμευόμαστε το ταχύτερο σε εντατικές συζητήσεις με την Κίνα» πρόσθεσε.

Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση Obama φέρεται να έχει παρέμβει στο ζήτημα, ζητώντας ομαλή διευθέτηση της διαφοράς ανάμεσα στις κινεζικές και ευρωπαϊκές απόψεις.

Πηγή:www.iene.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.