Εντός των ημερών η οριστική συμφωνία για τα μεγάλα έργα

 
ypourgeio anaptixis Εντός των ημερών η οριστική συμφωνία για τα μεγάλα έργα

Εντός των ημερών η οριστική συμφωνία για τα μεγάλα έργα

Εντός της εβδομάδας θα επιτευχθεί η τελική συμφωνία για την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων στη χώρα μας, όπως εκτιμά ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ.

Σε παρέμβασή του σε δημόσια ακρόαση στην επιτροπή προϋπολογισμού της Ευρωβουλής με θέμα την εφαρμογή της χρηματοδοτικής βοήθειας από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. στην Ελλάδα, ο Χ. Ράιχενμπαχ υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε στην τελική φάση διευθέτησης του θέματος και εφόσον η συμφωνία εγκριθεί από την ελληνική Βουλή, τότε τα έργα θα μπορέσουν τάχιστα να ξαναρχίσουν».

Ανέφερε, επίσης, ότι η Oμάδα Δράσης αναμένεται να παραμείνει ακόμη δύο χρόνια στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι η επιτυχία της αποστολής της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διάθεση της ελληνικής πλευράς να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της οικονομίας.

Σημαντικό έργο
Ο Χ. Ράιχενμπαχ σημείωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει επιτελέσει σημαντικό έργο, το οποίο πρέπει να συνεχισθεί. Προέβλεψε ωστόσο ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας θα αντιμετωπίζει προβλήματα για ακόμη πολύ καιρό και σημείωσε ότι οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων θα μπορούσαν να συμβάλουν στην υπέρβαση του προβλήματος ρευστότητας που ταλανίζει την ελληνική οικονομία.

Λεπτομέρειες για τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στην επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων έδωσε ο γενικός της διευθυντής Μπεν Κνάπεν, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και ότι οι συμβάσεις θα υπογραφούν «πριν από την αρχή του καλοκαιριού».

Τόνισε ότι από τα έργα αυτά αναμένεται να δημιουργηθούν 20.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ τα οφέλη για την ανάπτυξη θα είναι της τάξης του 0,3% του ελληνικού ΑΕΠ. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΕΤΕπ έχει ήδη δεσμεύσει 200 εκατ. ευρώ για τον αυτοκινητόδρομο Αθήνα-Πάτρα και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ έχει οριστικοποιήσει τη σύμβαση παραχώρησης ύψους 400 εκατ. ευρώ για το Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά τη συνολική στήριξη της ΕΤΕπ προς την Ελλάδα ο Μπ. Κνάπεν είπε ότι έως τα μέσα του 2013 θα έχουν εκταμιευθεί 700 εκατ. ευρώ, τα οποία θα φτάσουν το 1-1,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Αυτοκινητόδρομοι
Στο θέμα των αυτοκινητοδρόμων αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της γενικής διεύθυνσης περιφερειακής πολιτικής της Κομισιόν Νόρμουντς Πόπενς, ο οποίος τόνισε ότι η επανεκκίνηση των έργων είναι υψίστης σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας και σημείωσε ότι οι συμβάσεις παραχώρησης για τα οδικά δίκτυα υπερβαίνουν τα 4 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ουσιαστικές ευκαιρίες απασχόλησης στην Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι ως σήμερα η Ελλάδα έχει απορροφήσει το 56% των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων, δηλαδή πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο, από τα 20,2 δισ. ευρώ που της αναλογούν για την περίοδο 2007-2013. Από αυτό το ποσό, όπως είπε, 11,5 δισ. ευρώ προορίζονται για έργα υποδομής και 2,5 δισ. ευρώ για τις ΜμΕ, από τα οποία έχει ήδη εκταμιευθεί το 53%. Ο Ν. Πόπενς εκτίμησε ότι με τη βοήθεια της Ε.Ε. αναμένεται συνολικά να δημιουργηθούν 140.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Πάντως, ο αξιωματούχος της Κομισιόν προειδοποίησε ότι η Ελλάδα, με τον λεγόμενο κανόνα «Ν +2», έχει δύο χρόνια προθεσμία για να απορροφήσει περίπου τα μισά από τα κοινοτικά κονδύλια τα οποία δικαιούται, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα 3,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να διατεθούν από το Ταμείο Συνοχής.

Σε ό,τι αφορά τις βασικές προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα ο Ν. Πόπενς επέμεινε ότι θα πρέπει κατεπειγόντως να διευθετηθούν ζητήματα όπως οι καθυστερήσεις στην ωρίμαση προγραμμάτων και στις αδειοδοτήσεις, ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ των υπουργείων αλλά και τα προβλήματα διαφθοράς στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων. Ανέφερε τέλος ότι ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν θα επισκεφθεί τον Οκτώβριο την Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχει σε διεθνές συνέδριο με θέμα την καταπολέμηση της διαφθοράς.

  • Ρευστότητα
    Ο Χορστ Ράιχενμπαχ προέβλεψε ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας θα αντιμετωπίζει προβλήματα για ακόμη πολύ καιρό και σημείωσε ότι οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων θα μπορούσαν να συμβάλουν στην υπέρβαση του προβλήματος ρευστότητας.
  • Θέσεις εργασίας
    Από τα έργα αναμένεται να δημιουργηθούν 20.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ τα οφέλη για την ανάπτυξη θα είναι της τάξης του 0,3% του ελληνικού ΑΕΠ.
Πηγή:www.imerisia.gr
 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.