Απειλή εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε Κίνα και ΕΕ

 

 

ee Απειλή εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε Κίνα και ΕΕ

Απειλή εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε Κίνα και ΕΕ

Πολλαπλασιάζονται τα μέτωπα των εμπορικών διενέξεων ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Κίνα, με αποτέλεσμα να είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος πρόκλησης ενός γενικευμένου εμπορικού-οικονομικού πολέμου. Ωστόσο, καθώς ούτε το Πεκίνο ούτε οι Βρυξέλλες έχουν συμφέρον σήμερα από μια τέτοια εξέλιξη, είναι πολύ πιθανό το σενάριο που θέλει τις δύο πλευρές να επιχειρούν να έχουν το… οπλοστάσιό τους όσο το δυνατό πιο γεμάτο την ώρα που θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για μια συνολική ρύθμιση.

Η αλήθεια είναι, μάλιστα, ότι αυτοί που δείχνουν διάθεση να τραβήξουν το σκοινί, ειδικά το τελευταίο διάστημα, είναι οι Ευρωπαίοι, επικαλούμενοι παράνομες επιδοτήσεις οι οποίες καθιστούν τα κινεζικά προϊόντα φτηνότερα και πλήττουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Αρχικά με την επιβολή δασμών στους εισαγόμενους από την Κίνα ηλιακούς συλλέκτες -οι οποίοι, κατά μέσο όρο, θα φτάνουν το 47%- και, στη συνέχεια, με την έρευνα σε βάρος των δύο Κινέζων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού υλικού με σοβαρή παρουσία στην ευρωπαϊκή αγορά, της Huawei και της ZTE, η Ε.Ε. φαίνεται να πρωταγωνιστεί στην κλιμάκωση.

Για την ώρα, βεβαίως, η άλλη πλευρά δείχνει διατεθειμένη να τηρήσει χαμηλούς τόνους και δεν έχει αποφασίσει εάν «σηκώσει το γάντι». Σε επανειλημμένες ανακοινώσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, το Πεκίνο επισημαίνει ότι αντιτίθεται σε ένα εμπορικό πόλεμο και ζητά την επίλυση των διαφορών με… ειρηνικά μέσα. Καθώς όμως ο αριθμός των υποθέσεων που ερευνά η Ε.Ε. και έχουν σχέση τις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα έχουν φτάσει ήδη τις 18 (οι περισσότερες ανάμεσα σε όλους τους εμπορικούς εταίρους της Ευρώπης) δεν αποκλείεται κάποια στιγμή η περίοδος… χάριτος να τελειώσει.

Το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί οι Βρυξέλλες (προφανώς έχοντας την έγκριση των Γερμανών, των Γάλλων και άλλων χωρών) επέλεξαν αυτή τη χρονική στιγμή για να «χτυπήσουν», καθώς οι συγκεκριμένες υποθέσεις είναι γνωστές εδώ και χρόνια. Μία αιτία φαίνεται να είναι η οικονομική ύφεση στην Ευρωζώνη, η οποία καθιστά ακόμη πιο ευάλωτες τις επιχειρήσεις της, με αποτέλεσμα να ζητούν πιο ισχυρό δίχτυ προστασίας από τις ευρωπαϊκές αρχές. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπάρχει και το κεφάλαιο της δημιουργίας μια ζώνης ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, οι διαπραγματεύσεις για την οποία αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι. Προφανώς, λοιπόν, οι πιέσεις που ασκεί η Ουάσιγκτον για να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στους Κινέζους παίζουν σημαντικό ρόλο.

Μεγάλα ανοιχτά μέτωπα

  • Φωτοβολταϊκά: Οι Κινέζοι ελέγχουν πλέον το 85% της ευρωπαϊκής αγοράς, απειλώντας με αφανισμό τους Ευρωπαίους κατασκευαστές, οι οποίοι ζητούν επειγόντως αντίμετρα.
  • Τηλεπικοινωνίες: Τα κινεζικά προϊόντα έχουν κάνει δυναμική εισβολή και κερδίζουν επικίνδυνα μεγάλο κομμάτι μιας πίτας, η οποία παράλληλα συρρικνώνεται.
  • Αερομεταφορές: Η πρόθεση της Κομισιόν να επιβάλει φόρο για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στα αεροπλάνα που πετούν πάνω από την Ευρώπη έχει προκαλέσει την οργή των Κινέζων – και όχι μόνο.

Πηγή:imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.