Η ΔΕΗ μείωσε έντονα το κόστος της και έχει ακόμη δυνατότητες για περαιτέρω μείωση

 
92 DEH 330x300 Η ΔΕΗ μείωσε έντονα το κόστος της και έχει ακόμη δυνατότητες για περαιτέρω μείωση

Μείωση κόστους της ΔΕΗ

Σύμφωνα με την μελέτη της εταιρείας έρευνας και στατιστικής Booz Allen, η ΔΕΗ έχει ακόμη δυνατότητες για περαιτέρω μείωση του κόστους της κατά 124 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη βελτίωση της αποδοτικότητας της Επιχείρησης σε σχέση με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Η μελέτη είχε ανατεθεί από την ίδια την εταιρεία ηλεκτρισμού στον διεθνή οίκο, προκειμένου να διευρευνηθούν τα περιθώρια εξοικονόμησης δαπανών και αποτελεί επικαιροποίηση ανάλογης μελέτης που είχε γίνει το 2006. Η δραστική μείωση του κόστους μισθοδοσίας της ΔΕΗ κατά 43% σε σχέση με το 2009 και κατά 26% σε σχέση με το 2006 συνέβαλε καθοριστικά στη συμπίεση του κόστους και κατά συνέπεια του περιθωρίου βελτίωσης της αποδοτικότητας της εταιρείας, που έπεσε το 2012 στα 124 εκατ. ευρώ, από 557 εκατ. ευρώ το 2006.

Από 1,048 δισ. ευρώ το 2009, το μισθολογικό κόστος της εταιρείας μειώθηκε στο τέλος του 2012 στα 592 εκατ. ευρώ, ενώ το 2006 ήταν 814 εκατ. ευρώ.

Καθώς το μισθολογικό κόστος διαπερνά οριζόντια όλη την επιχείρηση, σε όλους τους βασικούς παραγωγικούς τομείς, εκτός από την εμπορία, το κόστος έχει συμπιεστεί, με αποτέλεσμα το περιθώριο βελτίωσης να έχει μειωθεί κατά 274 εκατ. ευρώ στα ορυχεία, κατά 139 εκατ. ευρώ στην παραγωγή και κατά 33 εκατ. ευρώ στις διοικητικές λειτουργίες.

Στον τομέα εμπορίας, πάντως, η μελέτη καταγράφει αύξηση του περιθωρίου βελτίωσης κατά 13 εκατ. ευρώ, αστοχία που η ΔΕΗ απέδωσε στις μη ελεγχόμενες από την εταιρεία μεγάλες αυξήσεις των ταχυδρομικών τελών για αποστολή των λογαριασμών ρεύματος.

Ας σημειωθεί ότι στη μελέτη του 2006, το συνολικό περιθώριο βελτίωσης ήταν 744 εκατ. ευρώ, περιλαμβανομένων τότε των δραστηριοτήτων Μεταφοράς και Διανομής που έχουν αποσχιστεί σε ξεχωριστές, θυγατρικές εταιρείες. Το περιθώριο που αντιστοιχεί στη σημερινή, μητρική ΔΕΗ ανερχόταν τότε σε 557 εκατ. ευρώ.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.