Φωτοβολταϊκά στην Ολλανδία: Ραγδαία η ανάπτυξή τους

 
19 φωτοβολταικο στεγη Fot 330x220 Φωτοβολταϊκά στην Ολλανδία: Ραγδαία η ανάπτυξή τους

Φωτοβολταϊκά στην Ολλανδία

Σύμφωνα με το Solar Plaza (Ρότερνταμ, Ολλανδία), η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών είχε πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ολλανδική ενεργειακή υποδομή από αυτό που θεωρούσαν πιθανό οι εμπειρογνώμονες.

Δεδομένου ότι το μερίδιο των φωτοβολταϊκών αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από  φυσικό αερίο και άνθρακα γίνεται όλο και πιο ασύμφορη. Σύντομα οι εταιρείες ηλιακής ενέργειας θα προσφέρουν επίσης νέες λύσεις για την αποθήκευση της ενέργειας και την ανάπτυξη έξυπνων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας (Smart Grids) τονίζεται στην Solar Plaza.

Για το 2020 αναμένονται περισσότερα από 4 γιγαβάτ φωτοβολταϊκά
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών έως το 2020 θα φτάσει τα 4.000 μεγαβάτ (MW) αριθμός ο  οποίος  ξεπερνάει  κατά πολύ τις προηγούμενες προβλέψεις για την ανάπτυξη της ηλιακή ενέργειας.

Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στην αναμενόμενη ετήσια αύξηση του 25%. Μόνο τον περασμένο χρόνο, ο αριθμός των φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ολλανδία, αυξήθηκε κατά περισσότερο από 200%. Εάν ο ετήσιος ρυθμός αύξησης τείνει προς το 50%  αντί το το 25%, τότε στην  Ολλανδία θα έχουν εγκατασταθεί 1,5 εκατομμύρια μονάδες παραγωγής ηλιακής ενέργειας μέσα σε πέντε χρόνια. Επί του παρόντος, βρίσκονται σε λειτουργία 100.000 φωτοβολταϊκά συστημάτα.

Αυτό δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια ενεργειακή επανάσταση. Καθώς βρισκόμαστε στη μέση της διαδρομής, η ραγδαία ταχύτητα ανάπτυξης είναι μόλις αισθητή. Σε δέκα χρόνια απλώς θα έχουμε επίγνωση της αλλαγής προς την ηλιακή ενέργεια, η οποία απλά θα έχει γίνει”, λέει ο Edwin Koot, Διευθύνων Σύμβουλος της Solar Plaza.

Η ηλιακή ενέργεια φθηνότερη από αυτή του δικτύου
Δεδομένου ότι η φωτοβολταϊκή ενέργεια γίνεται όλο και φθηνότερη και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθούν να αυξάνονται, η ηλιακή ενέργεια, η οποία παράγεται στις ιδιωτικές στέγες προς ιδιοκατανάλωση, είναι ήδη φθηνότερη από την ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο, υπογραμμίζει ο Koot. Επιπλέον, η απόδοση των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά συστήματα είναι τρεις φορές υψηλότερη από τη συνηθισμένη απόδοση  λογαριασμού ταμιευτηρίου, συνεχίζει.

Αυτό προφανώς θα συμβάλει στην ραγδαία ανάπτυξη των φωτοβολταΪκών. Το Solar Plaza υποθέτει ότι στην Ολλανδία  θα εγκατασταθούν 440.000 φωτοβολταϊκά συστήματα σε τρία χρόνια. Σύμφωνα με την εταιρεία, η  ηλιακή ενέργεια θα  καλύπτει μέχρι το 2020 ήδη το 3% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Ωστόσο, αν η ετήσια ανάπτυξη τείνει προς το 40% – το οποίο είναι πολύ πιθανό – το ηλιακό μερίδιο θα φτάσει το 6%.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.