Τhin-film Πάνελ από την Solar Frontier με απόδοση 13%

 

Tου Σιδηροκαστρίτη Ζώη
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών Εμπ.

Solar FrontierCIS Τhin film Πάνελ από την Solar Frontier με απόδοση 13%

Τhin-film Πάνελ από την Solar Frontier με απόδοση 13%

Πρόκειται για panels λεπτού υμενίου (thin film) που περιέχουν  χαλκό, ίνδιο και σελήνιο (Copper, Indium and Selenium) από όπου προκύπτει και η ονομασία CIS. Οι συλλέκτες CIS δεν περιέχουν κάδμιο (Cd) ή άλλα τοξικά ή βαρέα μέταλλα  όπως ο μόλυβδος και διαθέτουν πιστοποίηση RoHS.

Τα thin-film Πάνελ της Solar-Frontier προσφέρουν μια από τις υψηλότερες αποδόσεις μετατροπής ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική, σε σχέση με τα ανταγωνιστικά πάνελ τεχνολογίας thin-film, που αγγίζει το 13%. Τα πάνελ, χάρις στο light soaking effect, που είναι μοναδικό για τα πάνελ τεχνολογίας CIS , αυξάνουν την ισχύ τους μετά από την έκθεση τους στον ήλιο, σε σχέση με την ονομαστική τους.

Τα CIS thin film φωτοβολταϊκά παρουσιάζουν μια σειρά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα κρυσταλλικά πάνελ. Είναι πιο οικολογικά και φιλικά προς το περιβάλλον, απαιτούν μικρότερη ποσότητα πυριτίου για την κατασκευή τους. Τα λιγότερα στάδια παραγωγής μειώνουν το κόστος και διαθέτουν μικρότερο χρόνο απόσβεσης της ενέργειας (energy payback time ή energy amortization) σε σύγκριση με πάνελ πολυκρυσταλλικού πυριτίου .

Στα πλεονεκτήματα των πάνελ συμπεριλαμβάνονται :

  • Ο χαμηλός θερμοκρασιακός συντελεστής ισχύος, μόλις -0,31%/Κ των Φωτοβολταϊκών πάνελ. Ο χαμηλός θερμοκρασιακός συντελεστής σημαίνει ότι η παραγωγή ενέργειας θα είναι αυξημένη, σε σχέση με άλλα πάνελς, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες όπου οι θερμοκρασίες είναι μεγαλύτερες. Όσο μεγαλύτερος είναι ο θερμοκρασιακός συντελεστής ισχύος (σε απόλυτη τιμή) τόσο μεγαλύτερη είναι η μείωση της παραγόμενης ενέργειας όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία.
  • Η πολύ καλύτερη απόδοση των CIS φωτοβολταϊκών σε σχέση με τα κρυσταλλικά πάνελ (μονοκρυσταλλικά και πολυκρυσταλλικά ) όταν η ηλιοφάνεια είναι μειωμένη. Από παρατηρήσεις προέκυψε ότι τις ημέρες με συννεφιά και διάχυτο φως το πάρκο παρήγαγε 20-25% παραπάνω από κοντινά πάρκα με τράκερ. (Σημείωση τα τράκερ ή ηλιοστάτες είναι περιστρεφόμενες βάσεις στήριξης φωτοβολταϊκών.
  • Η αυξημένη ισχύς των Φ/Β συλλεκτών χάρις το φαινόμενο της ηλιακής απορρόφησης (light soaking effect). Στην πράξη αυτό το φαινόμενο αυξάνει την ισχύ των  πάνελ  κατά +10% μετά την εγκατάστασή τους και την έκθεση στον ήλιο. Το φαινόμενο αυτό είναι εγγενές στα CIS πάνελς
Solar Frontier Τhin film Πάνελ από την Solar Frontier με απόδοση 13%

Το φαινόμενο light soaking ανεβάζει την ισχύ των πάνελ μετά την έκθεσή τους στον ήλιο

  • Η πολύ καλή συμπεριφορά και απόδοση των πάνελς σε συνθήκες μερικής σκίασης. Υπό συγκεκριμένες συνθήκες σκίασης οι συλλέκτες της Solar Frontier αποδίδουν πολύ περισσότερο από τους συλλέκτες πολυκρυσταλλικού  ή μονοκρυσταλλικού πυριτίου. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι πολύ ενδιαφέρον για οικιακές εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών όπου μπορεί να μειωθούν δραστικά οι απώλειες από τις σκιάσεις που συχνά υπάρχουν στις ταράτσες και τις στέγες κτηρίων
  • Η αυξημένη ενεργειακή απόδοση των πλαισίων ανά τετραγωνικό μέτρο σε σχέση με τα άλλα πλαίσια τεχνολογίας thin film. Στα πλαίσια CIS η ενεργειακή απόδοση ανά τετραγωνικό μέτρο είναι μεγαλύτερη περίπου κατά 20-50% από το τα υπόλοιπα thin film. Έτσι απαιτείται μικρότερος χώρος εγκατάστασης, μικρότερο κόστος βάσεων στήριξης, λιγότερες καλωδιώσεις και μειωμένες ηλεκτρικές απώλειες. Λόγω της μεγάλης τους απόδοσης τα CIS της Solar Frontier είναι κατάλληλα και για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σε (μεγάλες) ταράτσες ή στέγες κτηρίων.
  • Η χρήση αντιστροφέων χωρίς μετασχηματιστή. Οι αντιστροφείς (inverter) χωρίς μετασχηματιστή έχουν υψηλότερη απόδοση σε σχέση με αυτούς που έχουν μετασχηματιστή (λόγω των απωλειών του μετασχηματιστή περίπου 2%-3%). Σε αντίθεση με τα Solar Frontier οι περισσότεροι συλλέκτες τεχνολογίας thin film απαιτούν αντιστροφέα (inverter) με μετασχηματιστή.
  • Το ανθεκτικό πλαίσιο αλουμινίου που διαθέτουν τα πάνελ, σε αντίθεση με άλλα thin film που δεν έχουν πλαίσιο, για λόγους οικονομίας, και είναι εύθραυστά και παρουσιάζουν δυσκολίες στην  τοποθέτηση. Είναι πολύ κοινό το φαινόμενο σε πάρκα να σπάνε οι γωνίες των πάνελ thin film που δεν έχουν πλαίσιο.
  • Εντυπωσιακή είναι και η συσκευασία των πάνελ, που έρχονται σε πλαστικές παλέτες ενισχυμένες με χάλυβα, χωρίς τη χρήση χαρτιού. Η συσκευασία αυτή είναι πολύ ανθεκτική και προστατεύει αποτελεσματικά τα πάνελ κατά την μεταφορά τους από σπασίματα και γρατζουνιές.
  • Είναι 100% made in Japan και άψογα σε ποιότητα και αξιοπιστία και προσοχή στην λεπτομέρεια.

Περισσότερες πληροφορίες στο link: www.oleng.eu

 
This entry was posted in ΠΑΝΕΛ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.