Πως κατέστρεψαν την ελληνική Βιομηχανία Φωτοβολταϊκών

 
35 solar cells hellas par 330x220 Πως κατέστρεψαν την ελληνική Βιομηχανία Φωτοβολταϊκών

Πως κατέστρεψαν την ελληνική Βιομηχανία Φωτοβολταϊκών

Από σήμερα Πέμπτη, η ΕΕ επιβάλλει φόρο 11,8% στα Φωτοβολταϊκά που εισάγονται από την Κίνα. Ο φόρος θα αυξηθεί σε 47,8% σε δύο μήνες, αν δεν βρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση.

Η Επιτροπή υπολογίζει ότι τα Κινεζικά Φωτοβολταϊκά θα έπρεπε να πωλούνται τουλάχιστον 88% ακριβότερα.

Πολύ αργά, Ήδη έχει καταστραφεί η Ευρωπαϊκή βιομηχανία λόγω του ντάμπινγκ των Κινέζων. Στην Ευρώπη, φωτοβολταϊκά κύτταρα παράγει ακόμα μόνο ένα εργοστάσιο, η Solland στην Ολλανδία, που ανήκει στην Ιταλική ElItal, μία από τις τελευταίες βιομηχανίες που συναρμολογούν φωτοβολταϊκά πάνελ στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, το ντάμπινγκ των Κινέζων διέλυσε την βιομηχανία Φωτοβολταϊκών που ήταν τεχνολογικώς από τις καλύτερες στον κόσμο:

- Φέτες πυριτίου παρήγαν η Piritium και η Solar Cells Hellas στην Πάτρα.

- Φωτοβολταϊκά κύτταρα παρήγαν η Silcio και η Solar Cells Hellas στην Πάτρα.

- Φωτοβολταϊκά πλαίσια συναρμολογούσαν η Silcio και η Solar Cells Hellas στην Πάτρα, η Exel στο Κιλκίς και άλλη μία μικρή βιοτεχνία στην Θεσσαλονίκη.

- Φωτοβολταϊκά λεπτού υμενίου (thin film) παρήγε η Ηλιόσφαιρα στο εντυπωσιακό εργοστάσιό της στην Πάτρα.

Όλες αυτές εξαφανίστηκαν… Και όλα αυτά λόγω του ντάμπινγκ των Κινέζων. (Η Ηλιόσφαιρα θα εξαφανιζόταν έτσι κι αλλιώς λόγω λανθασμένης επιλογής τεχνολογίας…)

Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτε να προστατέψει την Ελληνική βιομηχανία. Αντιθέτως, η ΔΕΗ έστηνε διαγωνισμούς έτσι ώστε να αποκλείονται οι Ελληνικές βιομηχανίες…

Μία πάρα πολύ δυσάρεστη ιστορία που αποδεικνύει όχι μόνο την ανεπάρκεια των Ελληνικών Κυβερνήσεων (και εδώ να τονίσω την ανεπάρκεια του Χατζηδάκη, στην Κυβέρνηση της ΝΔ), αλλά και την ανεπάρκεια της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Να σημειώσω ότι η Γερμανία υπονόμευε και υπονομεύει όσο μπορεί την λήψη μέτρων κατά της Κίνας για το ντάμπινγκ, λόγω άλλων συμφερόντων της εκεί.

Η ιστορία των Φωτοβολταϊκών δείχνει ότι η ΕΕ χρειάζεται πλήρη και ουσιαστική αναθεώρηση για να μπορεί να υπερασπίζεται όχι μόνο την βιομηχανία της, αλλά και τις θέσεις εργασίας. Ως τώρα, η Ευρώπη απλώς παρακολουθούσε τις τεράστιες επιδοτήσεις της για τα Φωτοβολταϊκά να χτίζουν εργοστάσια στην Κίνα και να δίνουν δουλειές σε Κινέζους…

Στην Ελλάδα, πάνω από 750 εργαζόμενοι στις βιομηχανίες Φωτοβολταϊκών βρέθηκαν στην ανεργία (ή θα βρεθούν συντόμως, διότι κάποιες βιομηχανίες κρατούν μερικούς υπαλλήλους, χωρίς αυτοί να εργάζονται, για να μη υποχρεωθούν να επιστρέψουν επιδοτήσεις).

Πέρα από αυτούς, πρέπει να υπολογίσετε και άλλους τόσους που εργάζονταν σε προμηθευτές των εργοστασίων Φ/Β, αλλά και εγκαταστάτες κλπ.

Πηγή:www.capital.gr

 
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.