Η Αυστραλία θα μπορούσε να καλύπτει το 100% των ενεργειακών της αναγκών από αιολικά και φωτοβολταϊκά

 
2 ενεργεια Fot 220x208 Η Αυστραλία θα μπορούσε να καλύπτει το 100% των ενεργειακών της αναγκών από αιολικά και φωτοβολταϊκά

To ενεργειακό «κοκτέιλ» του μέλλοντος για την Αυστραλία: αιολική ενέργεια 46 έως 59% - φωτοβολταϊκά 30-40%

Μέσα στα επόμενα χρόνια, η Αυστραλία θα μπορούσε να καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές. Εκτός από εφικτή, μια τέτοια στροφή θα ήταν πιο οικονομική σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Το ζήτημα είναι βαθιά πολιτικοποιημένο σε μια χώρα που παράγει και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα. Ενδεικτικό είναι ότι, στο πλαίσιο πρόσφατου ανασχηματισμού, το αυτόνομο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής καταργήθηκε και οι υπηρεσίες του ενσωματώθηκαν στο υπουργείο Βιομηχανίας αντί π.χ. στο υπουργείο Ενέργειας.

Σε αυτό το όχι και τόσο ευνοϊκό περιβάλλον, ωστόσο, οι ερευνητές είδαν με βάση τους υπολογισμούς τους ότι οι υπάρχουσες τεχνολογίες θα μπορούσαν έως το 2030 να αντικαταστήσουν όλες τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα στην Εθνική Αγορά Ηλεκτρισμού (ΝΕΜ), στο πλαίσιο της οποίας λειτουργεί το δίκτυο που τροφοδοτεί μεγάλο τμήμα της χώρας. Τα αποτελέσματα των ερευνών τους δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Energy Policy.

Χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις βάσει των δεδομένων ζήτησης και παροχής του 2010, οι επιστήμονες είδαν ότι το ενεργειακό «κοκτέιλ» του μέλλοντος θα είχε ως βασικό συστατικό την αιολική ενέργεια – σε ποσοστό 46 έως 59% – με τα φωτοβολταϊκά και τη συγκεντρωμένη ηλιακή ενέργεια να συμβάλλουν από κοινού σε ποσοστό 30-40%.

Οι ίδιοι πιστεύουν ότι καθοριστική για μια τέτοια στροφή θα ήταν η κοστολόγηση του άνθρακα στα 40-80 ευρώ ανά τόνο. Η τιμή του σήμερα διαμορφώνεται στα 19 ευρώ και αναμένεται να φθάσει τα 20,5 ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η σημαντική αύξηση της τιμής θα καθιστούσε τις  μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα τόσο ασύμφορες που θα πυροδοτούσε επενδύσεις στις ΑΠΕ.

«Πιστεύουμε ότι ηθα είναι πολύ φθηνότερες το 2030 σε σχέση με τις προβλέψεις» για την τιμή του άνθρακα, εκτίμησε ο ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας Μαρκ Ντίσεντορφ, ένας εκ των συντακτών της έκθεσης. «Θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε εάν υπάρχει η πολιτική βούληση», συμπλήρωσε λέγοντας πως η στροφή στις ΑΠΕ «θα μας στοίχιζε, αλλά θα ήταν οικονομικά προσιτή, ίσως και φθηνότερη από τις εκτιμήσεις μας».

πηγή: naftemporiki.gr

 
This entry was posted in ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.