Yπερψηφίστηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών, τα άρθρα για τα επενδυτικά εργαλεία

 

Με ευρύτερους προβληματισμούς για επιμέρους διατάξεις, όπως αυτές για την συμμετοχή των τραπεζών στην εκποίηση δημόσιας περιουσίας, υπερψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Οικονομικών, τα άρθρα του νομοσχεδίου για τα επενδυτικά εργαλεία. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δεσμεύτηκε για λογαριασμό της κυβέρνησης να εξετάσει επιμέρους παρατηρήσεις και να επιφέρει ενδεχομένως και νέες αλλαγές στο νομοσχέδιο, μέχρι τη συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή εβδομάδα. Παράλληλα, η κυβέρνηση υλοποίησε την απόφασή της να αποσυρθεί η επίμαχη ρύθμιση για τη δραστική μείωση των προστίμων και των προσαυξήσεων των εγκαλουμένων για φορολογικές παραβάσεις μέχρι το φορολογικό έτος 2008 – μια διάταξη που προκάλεσε δριμύτατα σχόλια κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή.

Κατά τη σημερινή διαδικασία, η αξιωματική αντιπολίτευση επέμεινε στον προβληματισμό της για τις νέες δυνατότητες που δίνονται στα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, προκειμένου να συμβάλλουν στην χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων που αδυνατούν σήμερα να εξασφαλίσουν κεφάλαια μέσω τραπεζικού δανεισμού.
«Με την ενσωμάτωση των εταιρειών αυτών στο Χρηματιστήριο, ανοίγει ο δρόμος ώστε τα κόκκινα δάνεια που είναι γραμμένα στις τράπεζες να μετατραπούν σε άλλης μορφής. Με τη διαδικασία μετατροπής των χρεών σε μετοχές αποφεύγονται οι διάφοροι φόροι μεταβίβασης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου – δηλαδή περνάμε σε μια νόμιμη φοροαποφυγή» σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Γελαλής. Άλλο τόσο, «δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς πώλησης ακίνητης περιουσίας και υποδομών του Δημοσίου αλλά και να ξεφορτωθούν μελλοντικά από τους ισολογισμούς τους, το στοκ των υποθηκευμένων ακινήτων» σημείωσε ο κος Γελαλής.
Άλλες ενστάσεις, αφορούσαν το άρθρο 19 που αναμορφώνει το ισχύον πλαίσιο για τις Ανώνυµες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ). Με το ΤΑΙΠΕΔ να προσπαθεί να διευρύνει το πελατολόγιό του, και με τις τέσσερις από τις πέντε ΑΕΕΑΠ να είναι θυγατρικές τραπεζών, «μπορεί να φτάσουμε, από την Αστυνομία, μέχρι τα υπουργεία, να πληρώνουν νοίκι στην Deutsche Bank, καθώς το 90% των μετοχών των τραπεζών που είναι μετοχές του ελληνικού λαού προορίζονται να πωληθούν μετά το 2015 και αυτή τη στιγμή τις διαχειρίζεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» παρατήρησε η Νάντια Βαλαβάνη (ΣΥΡΙΖΑ).

Αντίστοιχα, η αγορήτρια της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξυροτήρη, παρατήρησε πως μέχρι σήμερα οι εταιρείες αυτές, δικαιούνταν να επενδύουν μονάχα σε επαγγελματικά ακίνητα. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, ελλοχεύουν «πολλοί κίνδυνοι σε σχέση με τους πλειστηριασμούς – κυρίως τους πλειστηριασμούς της κατοικίας, τη στιγμή που εδώ δεν τίθεται και κανένα όριο οικονομικό γι΄ αυτά τα ακίνητα». Στο πλαίσιο αυτό, η αγορήτρια της ΔΗΜΑΡ δεσμεύθηκε να καταθέσει τροπολογία, «ούτως ώστε να βάλουμε ένα όριο για το σύνολο των επενδύσεων των εταιρειών αυτών στα οικιστικά ακίνητα και όσον αφορά και την τιμή αυτών των ακινήτων, για να μην πέσουμε στα θέματα των «κόκκινων» δανείων».

Αντίθετη υπήρξε η προσέγγιση του Μάκη Βορίδη (ΝΔ), ο οποίος εκτίμησε πως το υφιστάμενο πλαίσιο υπήρξε «υπερβολικό» για τις ΑΕΕΑΠ και πως «σε μια αγορά ακινήτων που έχει τεράστια δυσκολία στην Ελλάδα, το να μπορέσει κανείς να διαμορφώσει νομοθετικά πλαίσια και δυνατότητες επιχειρηματικής δράσης που θα τη διευκολύνουν, μάλλον θετικό μπορεί να είναι (…) Το εάν τελικώς θα είναι η Deutsche Bank ή όποιος άλλος, κανείς δεν μπορεί να το ξέρει…»

«Ο μόνος σίγουρος τρόπος αποτυχίας είναι να μην κάνουμε απολύτως τίποτα» σχολίασε και η εισηγήτρια της ΝΔ, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Αντίθετα, με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «η ελληνική αγορά θα προσφέρει στην διεθνή και εγχώρια επενδυτική κοινότητα μια αξιοπρεπή γκάμα προϊόντων συλλογικών επενδύσεων, μέσω της οποίας οι επαγγελματίες διαχειριστές θα μπορούν να εξασφαλίζουν τη διαπραγματευσιμότητα, αλλά και τη διαφάνεια των επενδυτικών τους επιλογών, διαμορφώνοντας ένα αξιόλογο αλλά και αποτελεσματικό περιβάλλον μεταφοράς πόρων στον παραγωγικό ιστό της Ελλάδος».

Το ζήτημα της απαλλαγής καταβολής φόρων μεταβίβασης των ενεργητικών στοιχείων της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς (άρθρο 22) έθιξε η Φεβρωνία Πατριανάκου (ΝΔ) και αναρωτήθηκε «με ποια λογική αποφασίστηκε να μην καταβληθούν στο Δημόσιο τα περίπου 150 εκ. ευρώ των φόρων μεταβίβασης των ακινήτων της ΑΤΕ». «Δώρο με προίκα» διαπίστωσε η Νάντια Βαλαβάνη (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ αντίστοιχη παρατήρηση επεφύλασσε ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος ζήτησε παράλληλα από το υπουργείο Οικονομικών, μια «γενναία ρύθμιση» για τα κληροδοτήματα, καθώς ο νόμος που τα διέπει, είναι ο αναγκαστικός νόμος του 1939. Ο κος Κουκουλόπουλος, όπως επίσης και η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (ΑΝ.ΕΛ) έθεσε επίσης ζήτημα επιστροφής φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για τις ευπαθείς ομάδες.

«Σίγουρα οι αιτήσεις που έχουν γίνει είναι πολύ υψηλότερες από το ποσό που έχει εγκριθεί και τον Ιανουάριο» απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Στον προϋπολογισμό του 2012, δεν προβλεπόταν επίδομα θέρμανσης. Αυτή η κυβέρνηση έβαλε στον προϋπολογισμό 80 εκατομμύρια το 2012 και 270 εκατομμύρια το 2013. Τον Ιανουάριο δόθηκαν 15 εκ. ευρώ και μέχρι αύριο θα υπάρξει εκταμίευση άλλων 52 εκατομμυρίων ευρώ, σε περίπου 290.000 καινούργιους δικαιούχους». Σε κάθε περίπτωση, «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν θέσει στους εταίρους με σαφήνεια, πληρότητα και τεκμηριωμένα, θέματα οικονομικής πολιτικής που έχουν αποδειχθεί εκτός από κοινωνικά άδικα και οικονομικά αναποτελεσματικά. Η προσπάθεια συνεχίζεται, άλλωστε η αξιολόγηση και η διαπραγμάτευση ενός προγράμματος οικονομικής πολιτικής είναι μια διαρκής διαδικασία. Τα προγράμματα δεν είναι άκαμπτα ούτε αποτελούν δόγματα» ανέφερε ο κος Σταϊκούρας.

Αντιπαράθεση για την έκπτωση στα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις
Τέλος, καταγράφεται η αντιπαράθεση για τη διάταξη που χάριζε τα 4/5 των προστίμων και των προσαυξήσεων, σε εγκαλούμενους για φορολογικές παραβάσεις, μέχρι το έτος 2008. Η Νάντια Βαλαβάνη (ΣΥΡΙΖΑ) έκανε λόγο για «οικονομικό συγχωροχάρτι σε ό,τι μαύρο χρήμα υπάρχει», σημειώνοντας πως «με βάση την κείμενη νομοθεσία, σε κάθε 1 εκ. μαύρου χρήματος, αναλογούν φόροι και προσαυξήσεις 882.000 ευρώ. Με τη ρύθμιση, γλιτώνουν 345.600, την ίδια στιγμή που επιβαρύνεται με τοκογλυφικό επιτόκιο 12%, όποιος πραγματικά έχει σηκώσει τα χέρια και είναι πλήρως φοροδοτικά εξαντλημένος».

Για «αίσχος» έκανε λόγο ο Ηλίας Παναγιώταρος, κατηγορώντας τη συμπολίτευση πως «πάτε να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα κάποιων γνωστών σας και κάποιων πολιτικών». Αλλά και η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ), ανέφερε πως «αυτό πέρασε την άλλη φορά χωρίς να το δούμε. Τώρα αυτό το πράμα πρέπει να φύγει».

Λαμβάνοντας αργότερα το λόγο, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, ανακοίνωσε την απόσυρση της επίμαχης διάταξης, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), ζήτησε να αναφερθεί ο εμπνευστής της ρύθμισης. Υπενθυμίζοντας πως η λίστα Λαγκάρντ αναφέρεται στα έτη μέχρι το 2007, όπως και η επίμαχη ρύθμιση, τόνισε πως η ΝΔ και η κυβέρνηση οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις για τη συμμετοχή του πρωθυπουργικού συμβούλου, Σταύρου Παπασταύρου στη διαπραγμάτευση με την Ελβετία για τις καταθέσεις στο εξωτερικό, την ώρα που ο ίδιος είχε εμπλοκή με καταθέσεις στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας. Άλλο τόσο, «τα ειδοποιητήρια από το ΣΔΟΕ για τη λίστα Λαγκάρντ, άρχισαν να φεύγουν Φεβρουάριο του 2013 – και στις 28 Φεβρουαρίου, ως από μηχανής θεός ο κ. Στουρνάρας υπογράφει και καταθέτει αυτή τη διάταξη. Οι εξηγήσεις, πρέπει να δοθούν και να είναι πλήρεις…».

«Η διάταξη αναμόρφωνε προηγούμενη ρύθμιση, που αφορούσε σε περιπτώσεις όπου είχαμε οικεία βουλήσει τη συμμόρφωση του φορολογούμενου και πληρωνόταν όλο το ποσό αμέσως, χωρίς ρύθμιση δόσεων που υπάρχει μετά από το φορολογικό έλεγχο. Αυτά λοιπόν τα χρήματα πληρώνονται σε πολύ προγενέστερο χρονικό διάστημα, όλα μαζί εφάπαξ. Τη διάταξη την αποσύρουμε γιατί δεν θέλουμε να υπάρχουν αποκλίσεις από το γενικό πλαίσιο το οποίο θα φέρουμε με ένα ποινολόγιο για φορολογικούς σκοπούς. Δεν έχει καμία σχέση και δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης να ευνοεί οποιονδήποτε έχει διαπράξει αδικήματα φοροδιαφυγής, ούτε να εξυπηρετήσει κανένα συμφέρον. Και αυτό το έχουμε αποδείξει και στην πράξη – δεν κάνουμε διακρίσεις» απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών.

 
This entry was posted in ΝΟΜΟΙ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.