ΡΑΕ:Ξεκινά κοστολογικό έλεγχο στη ΔΕΗ

 
47 rae 330x1603 ΡΑΕ:Ξεκινά κοστολογικό έλεγχο στη ΔΕΗ

Η ΡΑΕ προκήρυξε διαγωνισμό για την επιλογή συμβούλου που θα αναλάβει τον έλεγχο κοστολόγησης της ΔΕΗ

Kοστολογικό έλεγχο στη ΔΕΗ με στόχο τη συμπίεση του κόστους παραγωγής, μεταφοράς, διανομής, προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και των ορυχείων λιγνίτη ξεκινά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Για το θέμα προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την επιλογή συμβούλου που θα αναλάβει το έργο.

Όπως επισημαίνεται σχετικά στην προκήρυξη, το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στην παραγωγή το 2011 ήταν 75% ενώ στην προμήθεια (μετά τη χρεοκοπία δύο εταιριών το 2012) φθάνει στο 99% της αγοράς.

Συνεπώς, η μείωση του κόστους μπορεί να οδηγήσει συνολικά στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η κοστολογική αξιολόγηση κάθε επιμέρους δραστηριότητας της ΔΕΗ τόσο εσωτερικά (π.χ. συγκρίνοντας δυο ομοειδείς μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της επιχείρησης) όσο και εξωτερικά (με αντίστοιχες επιχειρήσεις του εξωτερικού). Και τελικός στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι «οι τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές ηλεκτρισμού αντικατοπτρίζουν τη δομή κόστους μιας αποτελεσματικής αγοράς ενέργειας».

Ο κοστολογικός έλεγχος της ΔΕΗ έχει σχέση και με την πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού, για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών εκτός από τις ευπαθείς ομάδες, από 1ης Ιουλίου, σύμφωνα με τα έως τώρα ισχύοντα.

Στο μεταξύ εντός των ημερών αναμένονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα τιμολόγια που θα ισχύσουν το 2013. Αναμένονται αυξήσεις σε τρεις δόσεις έως το καλοκαίρι, στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων, ενώ για τα κόστη μεταφοράς και διανομής η ΡΑΕ αποφάσισε μειώσεις από 2 – 15 % (για τους οικιακούς καταναλωτές το ποσοστό μείωσης είναι 7 %).

πηγή: Ethnos.gr

 
This entry was posted in ΝΟΜΟΙ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.