Μετά την χθεσινή εγκύκλιο για την απαλλαγή βιβλίων και έκδοση αποδείξεων για έσοδα έως 10.000 ευρώ, λίγη ώρα αργότερα το υπουργείο Οικονομικών σπεύδει να διορθώσει, μετά την παρέμβαση της τρόικας

 
Fotolia 42402859 XS 300x200 Μετά την χθεσινή εγκύκλιο για την απαλλαγή βιβλίων και έκδοση αποδείξεων για έσοδα έως 10.000 ευρώ, λίγη ώρα αργότερα το υπουργείο Οικονομικών σπεύδει να διορθώσει, μετά την παρέμβαση της τρόικας

Στις επόμενες ημέρες ακολουθεί νέα νομοθετική ρύθμιση η οποία θα υποχρεώνει τους επαγγελματίες να συνεχίσουν να εκδίδουν αποδείξεις ανεξαρτήτως του τζίρου τους

Σε νέα γκάφα… έπεσε το υπουργείο Οικονομικών με τον νέο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών που νομοθέτησε πρόσφατα, αντικαθιστώντας τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Στον νέο Κώδικα συμπεριέλαβε διάταξη η οποία ανοίγει διάπλατο «παράθυρο» για διεύρυνση της φοροδιαφυγής καθώς απαλλάσσει επαγγελματικές ομάδες όπως υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και άλλους με ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ από την υποχρέωση να εκδίδουν αποδείξεις.

Αυτό αποκαλύφθηκε με τη χθεσινή διευκρινιστική εγκύκλιο για την εφαρμογή του νέου Κώδικα. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα το υπουργείο Οικονομικών έσπευδε να διορθώσει τη γκάφα του, μετά και την παρέμβαση της τρόικας. Ανώτεροι παράγοντες του υπουργείου δήλωναν ότι τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει νέα νομοθετική ρύθμιση η οποία θα υποχρεώνει τους επαγγελματίες να συνεχίσουν να εκδίδουν αποδείξεις ανεξαρτήτως του τζίρου που δηλώνουν στην εφορία και θα καθορίζει τον τρόπο ελέγχου των εισοδημάτων τους. Ουσιαστικά δηλαδή, θα ακυρώνει την πρόσφατα νομοθετημένη διάταξη. Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται η προχειρότητα με την οποία η Καραγιώργη Σερβίας αντιμετωπίζει το μείζον πρόβλημα της φοροδιαφυγής προκαλώντας σύγχυση στην αγορά και στις επιχειρήσεις.

Με την χθεσινή εγκύκλιο απαλλάσσονται:  
Σύμφωνα με τη χθεσινή εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη:

1. Απαλλάσσονται από την 1η Ιανουαρίου 2013 από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση αποδείξεων λιανικής μόνο τα φυσικά πρόσωπα, των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο δεν υπερέβησαν τις 10.000 ευρώ. Ειδικότερα απαλλάσσονται από την υποχρέωση να εκδίδουν αποδείξεις:

Επαγγελματίες που σχετίζονται με εργασίες επισκευών και συντηρήσεων τεχνικών έργων και μη. Ουσιαστικά, η νέα διάταξη απαλλάσσει από την υποχρέωση να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί, οι συντηρητές εγκαταστάσεων θέρμανσης, κλιματισμού και πλήθος άλλων επαγγελματιών οι οποίοι εμφανίζονται -με βάση τις αποδείξεις που εξέδωσαν το 2012? να έχουν ακαθάριστα έσοδα χαμηλότερα των 10.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής, με τους περισσότερους να εμφανίζονται στην εφορία με εισοδήματα «φτώχειας», μικρότερα των 10.000 ευρώ, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων.

Εκπαιδευτές οδηγών αυτοκινήτων, επισκευαστές ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών, εκμεταλλευτές αποθηκευτικού χώρου, όσοι ασκούν παραϊατρικό επάγγελμα.

Επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες από επαγγελματική εγκατάσταση.

2. Από την απαλλαγή εξαιρούνται μέχρι σήμερα:

Όσοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα. Θεωρούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες όσοι ασκούν το επάγγελμα του γιατρού, οδοντογιατρού, κτηνίατρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, δικολάβου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή, δασκάλου, καλλιτέχνη, γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου, ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού και εμπειρογνώμονα.

Όσοι πραγματοποιούν ακαθάριστα έσοδα άνω του 60% από την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών σε άλλο υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών και σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος.

Εκμεταλλευτές χώρου διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίου, κλινικής ή θεραπευτηρίου, κέντρου αισθητικής, γυμναστηρίου, χώρου στάθμευσης, γιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων.

«Εισοδήματα φτώχειας»
Οι κατηγορίες επαγγελματιών που απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων και έκδοση αποδείξεων βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής, με τους περισσότερους να εμφανίζονται στην εφορία με εισοδήματα «φτώχειας», μικρότερα των 10.000 ευρώ, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων.

Εξαιρούνται
Από την απαλλαγή εξαιρούνται όσοι ασκούν ελεύθερο επάγγελμα.

πηγή: imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.