Απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χαμηλούς τζίρους

 
46 apodixi 330x175 Απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χαμηλούς τζίρους

Απαλλαγή απο το καθεστώς ΦΠΑ γαι τζίρους μέχρι 10.000

Το υπουργείο οικονομικών εξετάζει, στο πλαίσιο κατάρτισης του νομοσχεδίου για τον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, την υιοθέτηση της πρότασης του διεθνούς νομισματικού ταμείου, για την εξαίρεση από το καθεστώς ΦΠΑ επιτηδευματιών με χαμηλούς τζίρους.

Την απαλλαγή από το καθεστώς του ΦΠΑ περιλαμβάνει περισσότερες από 400.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελευθέρους επαγγελματίες, με ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ.

Σε έκθεση που είχαν υποβάλει οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου στο υπουργείο Οικονομικών τον περασμένο Νοέμβριο είχαν επισημάνει ότι:

Βάσει του άρθρου 287 της Κοινοτικής Οδηγίας 2006/112/EC για το κοινό σύστημα ΦΠΑ, η Ελλάδα μπορεί να εξαιρεί φορολογούμενους των οποίων ο ετήσιος τζίρος δεν υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. Η Ελλάδα δεν εφαρμόζει όμως αυτή την εξαίρεση.

Περίπου το 42% των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών στην Ελλάδα, δηλαδή συνολικά 415.548 φορολογούμενοι υπόχρεοι σε ΦΠΑ, δηλώνουν μηδενικό τζίρο ή ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ και στο σύνολό τους διεκδικούν επιστροφές πιστωτικών υπολοίπων ΦΠΑ συνολικού ποσού 200 εκατ. ευρώ περίπου κάθε χρόνο, μειώνοντας έτσι τα έσοδα.

Δηλαδή ο ΦΠΑ επί των εσόδων τους είναι μικρότερος κατά 200 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ των δαπανών τους με αποτέλεσμα το Δημόσιο να υποχρεούται να τους επιστρέφει κάθε χρόνο ΦΠΑ ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Το κόστος διαχείρισης αυτών των μικρών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο σύστημα του ΦΠΑ είναι υψηλό. Το 1/3 των απαιτήσεων για επιστροφές ΦΠΑ δημιουργείται από φορολογούμενα πρόσωπα των οποίων ο ετήσιος τζίρος δεν είναι υψηλότερος των 10.000 ευρώ.

Αυτό δημιουργεί σημαντικό διοικητικό βάρος στη φορολογική διοίκηση, για την επεξεργασία, την επικύρωση και τον έλεγχο ενός μεγάλου αριθμού μικρών επιστροφών, καθώς επίσης και για την καταχώρηση και επεξεργασία των πληρωμών, χωρίς να υπολογίζεται και ο σχετικός κίνδυνος καταστρατηγήσεων.

 
This entry was posted in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.