Τα οφέλη από τον έλεγχο της ηλεκτρικής ασφάλειας στα σπίτια μας

 
3 ενεργεια οικονομια fot 330x220 Τα οφέλη από τον έλεγχο της ηλεκτρικής ασφάλειας στα σπίτια μας

Τα οφέλη από τον έλεγχο της ηλεκτρικής ασφάλειας στα σπίτια μας

Τα οφέλη που προκύπτουν από τους ελέγχους για ασφαλείς οικιακές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις παρουσιάστηκαν από τον Επιστημονικό Σύμβουλο του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού (ΕΙΑΧ) σε Θέματα Ηλεκτρολογίας, κο Γιώργο Σαρρή, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό ΤΕ,  στην τριημερίδα για ενημέρωση σχετικά με την Ηλεκτρική Ασφάλεια, που διοργάνωσε η Σιβιτανίδειος Σχολή (ΣΔΣΤΕ), σε συνεργασία με τους Τομείς Ηλεκτρολογίας Ι & ΙΙ, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από 08 έως και 10 Απριλίου 2014 στο χώρο της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων της Σχολής.

Στην εισήγησή του ο κ. Σαρρής ανέφερε και έθιξε τα ακόλουθα θέματα για τα οποία το ακροατήριο έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον:

  • Κίνδυνοι και προβλήματα από ανέλεγκτες οικιακές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις
  • Τι σημαίνει ηλεκτροπληξία; Τι σημαίνει πυρκαγιά από ηλεκτρικά αίτια;
  • Οφέλη από σωστά ελεγμένες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις
  • Ευθύνες για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων
  • Συστηματικοί έλεγχοι και επανέλεγχοι και
  • Οι νομοθετημένες απαιτήσεις για τους ελέγχους

Είμαστε περίπου 11.000.000 Έλληνες και χάνουμε μερικές δεκάδες συνανθρώπους μας κάθε χρόνο από ηλεκτροπληξίες. Έχουμε και μερικές εκατοντάδες πυρκαγιές επίσης κάθε χρόνο από ηλεκτρικά αίτια, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα θανατηφόρα ατυχήματα και οι πυρκαγιές από ηλεκτρικά αίτια είναι πολύ λιγότερα ανά 10.000.000 κατοίκους. Έχει διαπιστωθεί ότι η συστηματική ενημέρωση των καταναλωτών για τους αρχικούς ελέγχους και τους επανελέγχους των οικιακών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων βοηθά στο να μειωθούν τα ατυχήματα αυτά. 

Ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτό το ΕΙΑΧ ξεκίνησε μια καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης καταναλωτών για ασφαλέστερες οικιακές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις με τίτλο: ‘’Ηλεκτρολογική ασφάλεια στο σπίτι’’,. Πρόκειται για μια Ευρωπαϊκή δράση με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού και στην Ελλάδα υλοποιείται από το ΕΙΑΧ με την υποστήριξη του ΔΕΔΔΗΕ.

Στα πλαίσια αυτής της δράσης έχει ξεκινήσει μια ενημερωτική προσπάθεια, με βασικό σκοπό την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για συστηματικούς ελέγχους – επανελέγχους των οικιακών ηλεκτρικών τους εγκαταστάσεων. Η ενημερωτική αυτή προσπάθεια έχει σαν τελικό στόχο την μείωση των ηλεκτροπληξιών και των πυρκαγιών από ηλεκτρικά αίτια στις ελληνικές κατοικίες.

Τα οφέλη που προκύπτουν από σωστά ελεγμένες = ασφαλείς οικιακές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις  είναι:

  • Αύξηση ασφάλειας στην χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Μείωση του ρίσκου για ζημιές και για κακή λειτουργία ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών.
  • Σιγουριά ότι το ηλεκτρικό ρεύμα καταναλώνεται εκεί που πρέπει, όταν πρέπει και όταν χρειάζεται.
  • Αποφυγή συνεπειών για μη τήρηση της Νομοθεσίας

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε και διανομή στους συμμετέχοντες του ενημερωτικού εντύπου που έχει δημιουργήσει το ΕΙΑΧ με την υποστήριξη του ΔΕΔΔΗΕ με τίτλο «ΕΛΕΓΞΑΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΣΑΣ;».

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.