Μανιάτης: Οι 4 προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας για την Ενέργεια

 
44 μαννιατης 330x240 Μανιάτης: Οι 4 προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας για την Ενέργεια

Μανιάτης: Οι 4 προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας για την Ενέργεια

Τέσσερις προτεραιότητες για την ελληνική προεδρία της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου.

Σε αυτές περιλαμβάνονται το νέο πλαίσιο ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων της ΕΕ για το 2030, η εξασφάλιση φθηνής ενέργειας για τα ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, η εξοικονόμηση ενέργειας (για την οποία η χώρα μας θα επιδιώξει να θεσπιστεί δεσμευτικός και όχι απλώς ενδεικτικός στόχος) και η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε επίσης στον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, με αφορμή την κύρωση χθες από τη Βουλή της συμφωνίας φιλοξενούσας χώρας και τόνισε ότι η επιλογή του δεν ήταν καθόλου αυτονόητη αλλά χρειάστηκε συστηματική προσπάθεια.

Παρουσιάζοντας εξάλλου τη στρατηγική της κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα, αναφέρθηκε σε έξι τομείς: έρευνες για υδρογονάνθρακες, εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα με επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ που υλοποιούνται μέσω του προγράμματος “Εξοικονομώ κατ’ οίκον”, εφαρμογή του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ρεύματος για τα ασθενέστερα νοικοκυριά, στήριξη της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας με χαμηλότερα τιμολόγια μέσω των συμβάσεων διακοψιμότητας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ένταξη έργων ελληνικού ενδιαφέροντος στη λίστα προτεραιοτήτων της ΕΕ (αγωγοί ρεύματος και φυσικού αερίου από Ισραήλ και Κύπρο προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου, υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα).

Ο Α. Καραγιάννης, επικεφαλής του ομώνυμου γκρουπ ανέφερε ότι η πολιτική στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών επέφερε κλονισμό της εμπιστοσύνης των επενδυτών και ότι οι τεχνικοί περιορισμοί του ελληνικού συστήματος δυσκολεύουν την υλοποίηση των έργων. Πρόσθεσε ακόμη ότι για τη λήψη μιας άδειας για ΑΠΕ που περιλαμβάνει 150 παράγοντες, χρειάστηκαν 2,5 χρόνια.

Η αναπληρωτής διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΗ Ρ. Αικατερινάρη ανέφερε ότι η αυξημένη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών οδηγεί ακόμη και σε αρνητικές τιμές για την ενέργεια σε ευρωπαϊκές αγορές σε περιόδους χαμηλής ζήτησης. Ανέφερε ακόμη ότι το κόστος της ενέργειας στη χώρα μας αυξήθηκε λόγω φόρων και εξαιτίας των στρεβλώσεων της αγοράς.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas, της εταιρίας που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου Μαθιός Ρήγας τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια μετά από μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης και του ΥΠΕΚΑ σημειώθηκε αδιαμφισβήτητη πρόοδος στον τομέα των υδρογονανθράκων, έναν τομέα που ουσιαστικά δεν υπήρχε μέχρι πριν από μερικά χρόνια. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο νέο πλαίσιο για την έρευνα και την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου με το νόμο 4001/2011, την καθιέρωση φορολογικού συντελεστή 25% για τις επιχειρήσεις, με απόδοση του 5% στις τοπικές κοινωνίες, την δημιουργία της ΕΔΕΥ, του κρατικού φορέα που είναι αρμόδιος για τους υδρογονάνθρακες, την συγκέντρωση στοιχείων από σεισμικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα και νοτίως της Κρήτης, κ.α.

Τόνισε ωστόσο ότι απαιτείται συνέχεια στη διακυβέρνηση καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ένας υπουργός ανανέωσε την άδεια εκμετάλλευσης του Πρίνου αλλά η επόμενη δήλωσε ότι δεν την ενδιαφέρουν τα πετρέλαια και τους ζήτησε να εγκαταλείψουν το κοίτασμα. Πρόσθεσε δε ότι χρειάζεται η άμεση λήψη αποφάσεων από την πολιτική ηγεσία σε πέντε τομείς που περιλαμβάνουν την υπογραφή και κύρωση των συμβάσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας του open door, την καθιέρωση σταθερής φορολογίας σε βάθος χρόνου για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στον εγχώριο τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, την στελέχωση της ΕΔΕΥ, την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέψει την πώληση της παραγωγής πετρελαίου του Πρίνου στην BP και την προώθηση της υλοποίησης της ύψους 400 εκατ. ευρώ επένδυσης για την δημιουργία υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα.

Τέλος, ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού των Ελληνικών Πετρελαίων Γ. Αλεξόπουλος ανέφερε ότι την τελευταία 4ετία έγιναν επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ στον τομέα της διύλισης ο οποίος αυξάνει διαρκώς τη συμμετοχή του στις εξαγωγές.

Πηγή:imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.