Συνάντηση του Υπουργού ΠΕΚΑ με ομολόγους του Υπουργούς Ενέργειας στην Διυπουργική Διάσκεψη στο Παρίσι

 
ypeka5 Συνάντηση του Υπουργού ΠΕΚΑ με ομολόγους του Υπουργούς Ενέργειας στην Διυπουργική Διάσκεψη στο Παρίσι

Συνάντηση του Υπουργού ΠΕΚΑ με ομολόγους του Υπουργούς Ενέργειας στην Διυπουργική Διάσκεψη στο Παρίσι

Σειρά διμερών συναντήσεων με ομολόγους του Υπουργούς Ενέργειας από κράτη που συμμετέχουν στο Παρίσι στην Διυπουργική Διάσκεψη για το 2013 του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency –IEA) με θέμα “Παγκόσμιες Συνέργειες για την ενέργεια του αύριο” είχε ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης.

Πιο συγκριμένα, με την εκπρόσωπο της Σουηδίας, Υπουργό Τεχνολογίας Πληροφορικής και Ενέργειας Anna-Karin Hatt, και την εκπρόσωπο της Φινλανδίας, Γ.Γ. Απασχόλησης και Οικονομίας Marja Rislakki συζήτησαν τα θέματα των προτεραιοτήτων της επερχόμενης Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014 με ιδιαίτερη έμφαση στα εξής:

·        Το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πολιτικής Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το 2030

·        Ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε σχέση με τις τιμές ενέργειας

·        Ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς

·        Στήριξη και προώθηση υποδομών, δικτύων και λειτουργιών του ενεργειακού τομέα.

·        Καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και προστασία ευάλωτων καταναλωτών-νοικοκυριών.

Με τον εκπρόσωπο της Ιταλίας, Γ.Γ. Οικονομικής Ανάπτυξης Claudio De Vincenti, συζήτησαν τα ζητήματα της υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου TAP σε σχέση τόσο με την προώθηση του έργου, όσο και με την κύρωση των αντίστοιχων συμφωνιών από τα εθνικά νομοθετικά όργανα. Eπίσης, συζήτησαν τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ σε συνδυασμό με τις προτεραιότητες της Ιταλικής Προεδρίας που ακολουθεί. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις αναγκαίες συνέργειες για την προώθηση των αρχών της γαλάζιας-θαλάσσιας ανάπτυξης.

Με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου Τaner Yildiz συζητήθηκαν ιδιαίτερα τα θέματα της παράλληλης προώθησης των αγωγών TAP και ΤΑΝΑΡ στο πλαίσιο της υλοποίησης του Νότιου Ευρωπαϊκού διαδρόμου. Ο Τούρκος Υπουργός προσκάλεσε τον Έλληνα Υπουργό ΠΕΚΑ να επισκεφθεί την Τουρκία. Η ακριβής ημερομηνία θα καθορισθεί μέσω της διπλωματικής οδού.

Με τον Πορτογάλο Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Ενέργειας Jorge Moreira Da Silva συζήτησαν την στενότερη συνεργασία με Yπουργούς άλλων κρατών-μελών της ΕΕ για την προώθηση των πολιτικών των βιώσιμων δράσεων ενέργειας τόσο στην παραγωγή όσο και στην εξοικονόμηση.

Κατά την τοποθέτησή του στην Υπουργική συνάντηση, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης μεταξύ άλλων ανέφερε τα ακόλουθα:

1.      Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, με την ταυτόχρονη ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων αλλά και τη δημιουργία αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου.

2.      Η αυξημένη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου εκτός ΟΠΕΚ σε συνδυασμό με την μετατροπή των ΗΠΑ από χώρα εισαγωγών σε χώρα εξαγωγών, δημιουργούν νέες συνθήκες στην παγκόσμια αγορά υδρογοναθράκων, που ανατρέπουν όλες τις μέχρι τώρα συνθήκες.

3.      Η Ευρωπαϊκή οικονομία είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε διαταραχές τροφοδοσίας της με ενεργειακά προϊόντα και απαιτείται να αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες ώστε να μειωθούν οι σχετικοί κίνδυνοι. Σε αυτήν την κατεύθυνση ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη μπορεί να μειώσει τους κινδύνους περιβαλλοντικών ατυχημάτων, ενώ ταυτόχρονα η υλοποίηση σχετικών έργων από τον κατάλογο των Προγραμμάτων Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest –PCI) βελτιώνει επίσης την Ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.

4.      Η Ελλάδα έχει σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες, η προκαταρκτική ανάλυση των οποίων δίνει ενδείξεις υποσχόμενων περιοχών-στόχων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.