Διάφανη «ταινία» συλλέγει ηλιακή ενέργεια

 
energy Διάφανη «ταινία» συλλέγει ηλιακή ενέργεια

Διάφανη «ταινία» συλλέγει ηλιακή ενέργεια

Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, η φόρτιση της μπαταρίας ενός κινητού μπορεί να είναι τελείως διαφορετική διαδικασία σε σχέση με αυτό που συμβαίνει σήμερα, καθώς πιθανώς να αρκεί απλά η έκθεση του κινητού στον ήλιο.

Μία διάφανη «ηλιακή ταινία» δύο στρώσεων, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε γυάλινες επιφάνειες, έχει τη δυνατότητα συλλογής ηλιακού φωτός και στη συνέχεια μετατροπής του σε ηλιακή ενέργεια. Η εν λόγω τεχνολογία, που αναπτύχθηκε από ερευνητές του UCLA, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οθόνες κινητών και tablets, σε αυτοκίνητα ή σε οροφές σπιτιών.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται πως είδαν σχεδόν διπλάσια απόδοση ενέργειας χρησιμοποιώντας δύο κυψέλες, παρά με «μονά» πάνελ. Μία συσκευή «μονής» κυψέλης μπορεί να απορροφήσει μόνο το 40% του υπέρυθρου φωτός που περνάει μέσα από αυτήν. Η εν λόγω «ταινία», δύο στρώσεων, μπορεί να απορροφήσει το 80%, καθώς και τμήμα του ορατού φωτός, χάρη στο ειδικό πολυμερές από το οποίο αποτελείται, καθώς και από τη χρήση νέων υλικών μεταξύ των δύο στρώσεων, τα οποία μειώνουν την απώλεια ενέργειας.

Η ομάδα του UCLA έχει ήδη έτοιμο ένα λειτουργικό πρωτότυπο της «ηλιακής ταινίας», ωστόσο είναι άγνωστο το πότε θα αρχίσει μαζική παραγωγή. Οι κυψέλες μπορούν να παραχθούν σε διαφορετικά χρώματα (γκρι, πράσινο ή καφέ) για να «δένουν» με τις επιφάνειες στις οποίες τοποθετούνται, ενώ δεν επηρεάζουν την απόδοση των συσκευών στις οποίες χρησιμοποιούνται. Όπως επεσήμανε ο Τσουν Τσάο Τσεν, απόφοιτος του τμήματος επιστήμης υλικών και μηχανολογίας του UCLA και βασικός συντάκτης του σχετικού paper, η χρήση διάφανων και ημιδιάφανων κυψελών μαζί βελτιώνει τις επιδόσεις, ενώ η επεξεργασία των υλικών σε χαμηλές θερμοκρασίες καθιστά εύκολη την κατασκευή.

Της ομάδας ηγήθηκε ο Γιανγκ Γιανγκ, κάτοχος της έδρας and Lawrence E. Tannas, Jr, καθηγητής μηχανολογίας στο UCLA Henry Samueli School of Engineering and Applied Science.  Η έρευνα δημοσιεύθηκε online στις 26 Ιουλίου από το Energy&Environmental Science. Η χρηματοδότηση προήλθε από το EFL Tech, το Air Force Office of Scientific Research και το Office of Naval Research. Σε παρεμφερή πλαίσια κινούνται και έρευνες από άλλα ιδρύματα, όπως το ΜΙΤ.

Πηγή:naftemporiki.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.