Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στην ασφάλιση φωτοβολταϊκών

 

Της Δήμητρας Τσακνιά, Μέλος του ΔΣ, Σύμβουλος Διοίκησης Ανάπτυξης Εργασιών της ΕΥΡΩΠΗ ΑΕΓΑ

TSAKNIA DIMITRA Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στην ασφάλιση φωτοβολταϊκών

Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στην ασφάλιση φωτοβολταϊκών

Ένας από τους βασικότερους τομείς ανάπτυξης της Ευρώπη ΑΕΓΑ είναι οι ασφαλίσεις Φωτοβολταϊκών Πάρκων, όπως και των έργων εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών Παρκων, όπου ήδη δραστηριοποιείται δυναμικά παρέχοντας, μέσω του δικτύου της, σειρά ολοκληρωμένων καλύψεων.

Ειδικότερα, με το πακέτο ασφάλισης «Solar Tree» η Ευρώπη ΑΕΓΑ καλύπτει κάθε απρόβλεπτη και αιφνίδια ζημία ή απώλεια στα μηχανήματα της ασφαλιζόμενης εταιρείας, συνεπεία μηχανικών βλαβών και απώλειας κερδών, καθως και συνεπεία μηχανικών βλαβών λόγω διακοπής παροχής ενέργειας προς το δίκτυο της ΔΕΗ.
Παράλληλα το «Solar Tree» καλύπτει ζημιές που μπορεί να προκληθούν απο κυνδίνους όπως Απεργίες, Πολιτικές Ταραχες, Τρομοκρατικές Ενέργειες, Εσωτερικές  Πυρκαγιές ή Χημικές Εκρήξεις ή ζημιές από Κεραυνό, ενώ προβλέπει και τη σύναψη ειδικών συμφωνιών που αφορούν εργασίες συντήρησης στα ηλεκτρονικά εξαρτήματα του ασφαλιζομένου μηχανήματος.
Επίσης, σε αντίθεση με τους γενικούς και ειδικούς όρους, η σύμβαση ασφάλισης μπορεί να επεκταθεί και για καλύψεις ζημιών συνεπεία πυρκαγιάς, κεραυνού, φυσικής έκρηξης, πλημμύρας, θύελλας, καταιγίδας, παγετού, σεισμού ή κλοπής.

Η ανάπτυξη του κλάδου
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούν μια σχετικά νέα αγορά για την Ελλάδα, η οποία ωστόσο γνώρισε ταχύτατη άνθιση, υπερκαλύποντας πολύ γρήγορα τους ενεργειακούς στόχους της χώρας, κυρίως σε ότι αφορά τη συμμετοχή της παραγόμενης ενέργειας από ηλιακά πάνελς στο σύνολο των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας. Σήμερα, τα φωτοβολταϊκά ομαδοποιούνται σε τρεις κατηγορίες:

- Στις επενδύσεις που υλοποιούνται από επιχειρήσεις με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού τους κόστος ή και την εξασφάλιση εσόδων από τη διάθεση ενέργειας στο διαχειριστή του συστήματος.
- Στις επενδύσεις που εκτελούνται από αγρότες σε γεωργικές εκτάσεις, οι οποίες μετατρέπονται σε φωτοβολταϊκά πάρκα.
- Στις επενδύσεις χαμηλότερου κόστους, που υλοποιούνται από ιδιώτες στις στέγες των κατοικιών τους.

Γενικότερα, όσες από τις προαναφερόμενες επενδύσεις προβλέπουν και τη χρηματοδότησή τους από τράπεζες, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο αποτελεί προϋπόθεση δανειοδότησης. Επίσης ασφαλισμένα στην πλειονότητά τους είναι και τα μεγάλα έργα τα οποία εκτελούν οι επιχειρηματίες, όπως και τα φωτοβολταϊκά πάρκα σε γεωργικές εκτάσεις, καθότι βρίσκονται εκτεθειμένα επί 24ώρου βάσεως σε πολλούς κινδύνους.
Εκτιμώ λοιπόν ότι η ασφάλιση των φωτοβολταϊκών έργων στην Ελλάδα είναι αρκετά ανεπτυγμένη, ωστόσο τα περιθώρια διεύρυνσης της ασφαλιζόμενης πίτας παραμένουν μεγάλα.

Προοπτικές διεύρυνσης εργασιών
Όσο η αγορά των φωτοβολταϊκών θα αναπτύσσεται, τόσο θα αυξάνονται και οι ευκαιρίες ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα.
Όσο όμως και η κυβέρνηση μειώνει τις εγγυημένες τιμές για το παραγόμενο ρεύμα, τόσο θα περιορίζονται τα διαθέσιμα κεφάλαια των επενδυτών για την ασφάλιση των έργων τους.
Ο κλάδος μας λοιπόν θα πρέπει να ελπίζει στην ταχυτερη δυνατή ανάπτυξη των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά έργα και, άρα, στην αύξηση των προς ασφάλιση κεφαλαιών – εγκαταστάσεων. Ο ήλιος, που ευτυχώς… περισσεύει στην Ελλάδα, είναι η κινητήριος δύναμη για τα φωτοβολταϊκά, για νέες επενδύσεις στον τομέα, ενώ «φωτίζει» και ένα νέο δρόμο ανάπτυξης για την ασφαλιστική αγορά, που εδώ και έξι χρόνια δοκιμάζεται από την ύφεση.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.