«Πράσινο φως» της τρόικα για ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία

 
Fotolia 42402859 XS 300x200 «Πράσινο φως» της τρόικα για ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία

Περικοπές 4,7 δισ. ευρώ στην κοινωνική ασφάλιση το 2013

«Πράσινο φως» δίνει η τρόικα στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να προχωρήσει, υπό την πίεση της υστέρησης έως 15% των εσόδων λόγω της ύφεσης και με «κλειδωμένες» περικοπές 4,7 δισ. ευρώ από συντάξεις και εφάπαξ, σε νέα «ύστατη ρύθμιση» των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία.

«Ανοικτός» για συμφωνία παραμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο ο αριθμός των δόσεων που, με βάση το επικρατέστερο σενάριο, θα είναι τουλάχιστον 60 και έως το τέλος του 2017 θα εκχωρηθούν από το ΙΚΑ (που θα αναλάβει προσωρινά τον ρόλο του εισπράκτορα) στις… φορολογικές αρχές.

«Εγγυήσεις»
«Αυτή την εβδομάδα θα ‘κλειδώσει’, εκτός απροόπτου, η ρύθμιση» εκτιμούν κορυφαία στελέχη του υπουργείου και διοικητές μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίοι συναντώνται αύριο με το τεχνικό κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να συζητηθούν οι «εγγυήσεις» και οι δόσεις για την «ύστατη ευκαιρία» εξόφλησης των κεφαλαιοποημένων έως τις 31/12/2012 οφειλών (14 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία το 50% θεωρείται εισπράξιμο) καθώς και το «πάγιο σύστημα» παροχής διευκολύνσεων που θα ισχύει στο εξής.

Η ρύθμιση – που θα «κλειδώσει» στη συνάντηση του υπουργού Γιάννη Βρούτση με τους επικεφαλής της τρόικας, μεθαύριο Τετάρτη – θα αφορά μόνο όσους είναι συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών από την 1/1/2013 και μετά και θα τους δίνει περίοδο χάριτος τουλάχιστον έως τον Ιούνιο για την πληρωμή των πρώτων δόσεων.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα θα τεθεί το πρόβλημα της μείωσης κατά 15% (αντί του 7%) των εσόδων των Ταμείων που απειλεί να βγάλει «εκτός στόχων» τους προϋπολογισμούς των φορέων της κοινωνικής ασφάλισης. Και αυτό παρά την εξοικονόμηση 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις περικοπές στις συντάξεις και στα εφάπαξ που προβλέπει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για φέτος.

Στην ατζέντα περιλαμβάνονται, ακόμη, η δημιουργία ατομικών μερίδων για τις επικουρικές συντάξεις, η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και η εφαρμογή, από την 1η Απριλίου, του «Μηχανισμού» καθορισμού του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα επαναξιολογηθεί στις αρχές του 2014.

Οι 12 πηγές των περικοπών 4,7 δισ. ευρώ στην κοινωνική ασφάλιση το 2013

[1] Από την αύξηση κατά 2 έτη των ορίων συνταξιοδότησης: 631 εκατ. ευρώ.

[2] Από τις μειώσεις των εφάπαξ: 167,4 εκατ. ευρώ.

[3] Από τις παρακρατήσεις εισφορών στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ: 1,080 δισ. ευρώ.

[4] Από την κατάργηση των δώρων στις επικουρικές συντάξεις: 1,668 δισ. ευρώ.

[5] Από την κατάργηση του δώρου στον ΟΓΑ: 673,2 εκατ. ευρώ.

[6] Από τον περιορισμό παράτυπων συντάξεων: 91,2 εκατ. ευρώ.

[7] Από τη μείωση του εφάπαξ λόγω περικοπών στα ειδικά μισθολόγια: 99,7 εκατ. ευρώ.

[8] Από την επιβολή πλαφόν στη σύνταξη των ανύπαντρων θυγατέρων: 41,7 εκατ. ευρώ.

[9] Από τη μείωση στις συντάξεις αιρετών: 30,8 εκατ. ευρώ.

[10] Από την κατάργηση συνδικαλιστικών συντάξεων: 6 εκατ. ευρώ.

[11] Από την αύξηση των εισφορών ασθενείας των ασφαλισμένων ΟΓΑ: 86 εκατ. ευρώ.

[12] Από την εξοικονόμηση εφάπαξ λόγω αύξησης ορίων συνταξιοδότησης: 205,7 εκατ ευρώ.

πηγή:  imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.