«Σκοντάφτει» η ασφάλιση φωτοβολταϊκών συστημάτων

 
18 Fot netzs 330x330 «Σκοντάφτει» η ασφάλιση φωτοβολταϊκών συστημάτων

Αν και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η αγορά φωτοβολταϊκών άνθισε σήμερα παρατηρείται επιβράδυνση της ανάπτυξής της

Σημαντική ανάπτυξη έχει παρουσιάσει παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια η αγορά φωτοβολταικών συστημάτων. Ειδικά σε χώρες  όπως η Γερμανία, η Ισπανία και η Κίνα που συγκεντρώνουν σχεδόν το 80% της εγκατεστημένης ισχύος διεθνώς οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αν και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η αγορά άνθισε σήμερα παρατηρείται επιβράδυνση της ανάπτυξης της τόσο λόγω της περιορισμένης χρηματοδότησης που καθιστά δύσκολη πλέον την επένδυση αυτή για τους Έλληνες όσο και λόγω λόγω της έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα με αυτή την αγορά εξελίσσεται και κινείται η ασφάλιση φωτοβολταικών συστημάτων, που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να ασφαλίσουν την επένδυση τους.

Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ασφαλιστικό χώρο διαθέτουν και παρέχουν στους κατόχους φωτοβολταικών συστημάτων εξειδικευμένα προγράμματα, που καλύπτουν ζημιές από την εγκατάσταση έως και τη λειτουργία των συστημάτων. Σύμφωνα με την κα Μέλπω Καλλέργη, Διευθύντρια Κλάδου Περιουσίας & Γενικών Ασφαλίσεων στην AIGAION Ασφαλιστική «τα προγράμματα ασφάλισης φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, ως επί των πλείστων, καλύπτουν τα εξής: ζημιές στα ίδια τα μηχανήματα, κλοπή, κακόβουλες ενέργειες, επακόλουθη Απώλεια Μικτών Εσόδων λόγω διακοπής παροχής ενέργειας προς το δίκτυο της ΔΕΗ, την αστική ευθύνη έναντι τρίτων, την απώλεια δόσεων δανείου και διάφορα επακόλουθα έξοδα».

Όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς αν και η αγορά αυτή έχει ήδη αναπτυχθεί έχει προοπτικές περαιτέρω μεγέθυνσης. Άλλωστε μέχρι το 2020 η Ελλάδα, σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο πρέπει τουλάχιστον το 18% των ενεργειακών τις αναγκών να καλύπτονται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Κατά την κα Δήμητρα Τσακνιά, από την Ευρώπη ΑΕΓΑ «τα περιθώρια διεύρυνσης της ασφαλιζόμενης πίτας παραμένουν μεγάλα». Το ίδιο αναφέρει και ο κ Ιωάννης Παπαδουλάκης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Ασφαλίσεων της ΑΤΕ Ασφαλιστικής: «Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε, διότι παρά τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τη δυσλειτουργία των φορέων, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με προεξέχοντα θέση τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις αλλά και στις ανεμογεννήτριες, υπάρχει προοπτική και μέλλον». Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση για να μπορέσουν και οι καταναλωτές να στραφούν προς τη χρήση των ΑΠΕ είναι να υπάρξει από την πλευρά της πολιτείας ένα σταθερό πλαίσιο φορολόγησης. «Εφόσον σταθεροποιηθεί η αγορά των φωτοβολταϊκών συστημάτων, δηλαδή υπάρξει ένα πλαίσιο γνωστό σε όλους σχετικά με τις δυνατότητες επένδυσης, φορολογίας, απόδοσης του επενδεδυμένου κεφαλαίου κλπ., και υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής ενέργειας, θα υπάρξει και προοπτική ανάπτυξης των ασφαλιστικών εργασιών» επισημαίνει ο κ. Μανώλης Γκατζόφλιας, από τη Μινέττα. Από την πλευρά του ο κ. Θανάσης Τριανταφύλλου, Αναπληρωτής Τεχνικός Διευθυντής Εταιρικών Ασφαλίσεων της Generali Hellas αναφέρει πως «η διεύρυνση των εργασιών είναι σε απόλυτη συνάρτηση με την πορεία ανάπτυξης του κλάδου των φωτοβολταϊκών στη χώρα μας. Μετά την αναπτυξιακή έκρηξη των προηγούμενων ετών, τώρα τα επενδυτικά προγράμματα έχουν παγώσει μέχρι τέλους του 2013, με προφανείς τις συνέπειες στην ανάπτυξη του κλάδου».

AIGAION, ΑΤΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, ΕΥΡΩΠΗ ΑΕΓΑ και ΜΙΝΕΤΤΑ  μιλούν για την ασφάλιση φωτοβολταϊκών

1.    Ποιες καλύψεις περιλαμβάνουν τα προγράμματα ασφάλισης φωτοβολταϊκών;

Μέλπω Α. Καλλιγέρη, Διευθύντρια Κλάδου Περιουσίας & Γενικών Ασφαλίσεων στην AIGAION Ασφαλιστική: Δεδομένης και της ιδιαιτερότητας του συγκεκριμένου τομέα, τα προγράμματα που δημιούργησε ο ασφαλιστικός κλάδος στοχεύουν στην ολοκληρωμένη κάλυψη των κινδύνων που σχετίζονται με την εγκατάσταση και χρήση των φωτοβολταϊκών. Συγκεκριμένα, τα προγράμματα ασφάλισης φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, ως επί των πλείστων, καλύπτουν τα εξής: ζημιές στα ίδια τα μηχανήματα, κλοπή, κακόβουλες ενέργειες, επακόλουθη Απώλεια Μικτών Εσόδων λόγω διακοπής παροχής ενέργειας προς το δίκτυο της ΔΕΗ, την αστική ευθύνη έναντι τρίτων, την απώλεια δόσεων δανείου και διάφορα επακόλουθα έξοδα.

Θάνος Τριανταφύλλου, Αναπληρωτής Τεχνικός Διευθυντής Εταιρικών Ασφαλίσεων στην Generali Hellas: Η Generali οδηγώντας τις εξελίξεις και μελετώντας τα δεδομένα και τις ανάγκες στον κλάδο των φωτοβολταϊκών συστημάτων σχεδίασε και παρουσιάζει πλήρη, ευέλικτα και ανταγωνιστικά ασφαλιστικά προγράμματα, στοχεύοντας στην ολοκληρωμένη κάλυψη των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων έναντι των κινδύνων που μπορεί να απειλήσουν την εύρυθμη λειτουργία τους, αλλά και να επηρεάσουν τα έσοδα των ιδιοκτητών τους, ως αυτά προκύπτουν από την πώληση της παραγόμενης, από τις μονάδες τους, ενέργειας.

Το πρόγραμμα «Solar Parks Insurance», της Generali, παρέχει την πληρέστερη δυνατή ασφαλιστική κάλυψη μονάδων που η ασφαλιζόμενη αξία υλικών ζημιών δεν ξεπερνά το ποσό των € 2.000.000.
Για την καλύτερη και απλούστερη εξυπηρέτηση του προγράμματος η Generali διαχώρισε τους κινδύνους προς ασφάλιση σε τρεις βασικές κατηγορίες:

-    1η κατηγορία: Ασφαλιζόμενο κεφάλαιο έως € 250.000
-    2η κατηγορία: Ασφαλιζόμενο κεφάλαιο έως € 1.000.000
-    3η κατηγορία: Ασφαλιζόμενο κεφάλαιο έως € 2.000.000
Για μονάδες μεγαλύτερης ισχύος ή ασφαλισμένης αξίας, η Generali Hellas, προσφέρει ασφαλιστική κάλυψη, με όρους και προϋποθέσεις που ταιριάζουν στις ατομικές ανάγκες εκάστου ιδιοκτήτη και στα χαρακτηριστικά αυτών των μονάδων. Επίσης προσφέρει πακέτα ασφάλισης για μικρές μονάδες σε στέγες κατοικιών.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα «Solar Parks Insurance» της Generali παρέχεται μέσω δύο εναλλακτικών πακέτων καλύψεων:
-    α) ευρεία κάλυψη με συμβόλαιο μηχανικών βλαβών ή εναλλακτικά
-    β) κάλυψη κατονομαζομένων κινδύνων με συμβόλαιο ασφάλισης περιουσίας.
Το συμβόλαιο μηχανικών βλαβών παρέχει την πλέον ολοκληρωμένη κάλυψη έναντι οποιασδήποτε τυχαίας και απρόβλεπτης φυσικής / υλικής απώλεια ή ζημίας Ασφαλισμένου Περιουσιακού Στοιχείου ή/και επακόλουθης Απώλειας Μικτών Εσόδων λόγω διακοπής παροχής ενέργειας προς το δίκτυο της ΔΕΗ, ενώ το συμβόλαιο περιουσίας προσφέρει μια οικονομική λύση με καλύψεις για τις βασικές ασφαλιστικές ανάγκες του ασφαλισμένου, όπως πυρκαγιά και από δάσος, άμεση πτώση κεραυνού, ευρεία έκρηξη, πτώση αεροσκάφους, ζημιές από καπνό, απεργίες στάσεις πολιτικές ταραχές, τρομοκρατικές ενέργειες, κακόβουλες ενέργειες τρίτων, θύελλα καταιγίδα πλημμύρα, ζημιές από χιόνι χαλάζι παγετός, κλοπή, σεισμός, κ.λ.π.
Επίσης παρέχεται κάλυψη αστικής ευθύνης κατ΄ επιλογή του πελάτη.

Μανώλης Γκατζόφλιας, Διευθυντής Marketing στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ασφάλειαι Μινέττα: Σε μία χώρα ιδιαίτερα ευνοημένη από τον ήλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως η Ελλάδα, η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, ή άλλης εφαρμογής εναλλακτικής πηγής ενέργειας, αυτόνομης ή διασυνδεμένης με το δίκτυο της Δ.Ε.Η. αποτελεί μία καλή επένδυση.
Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα αποτελείται από ένα ή περισσότερα πάνελ (πλαίσια), φωτοβολταϊκά στοιχεία (κυψέλες) και διάφορες άλλες  απαραίτητες συσκευές και διατάξεις για τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική.
Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από μια φωτοβολταϊκή συστοιχία είναι συνεχούς ρεύματος αλλά με ειδικές συσκευές που ονομάζονται αναστροφείς (inverters) μετατρέπουν το συνεχές ρεύμα συνεχούς τάσης σε εναλλασσόμενη τάση. Με τον τρόπο αυτό ένα φωτοβολταϊκό σύστημα είναι σε θέση να τροφοδοτήσει μια σύγχρονη εγκατάσταση, όπως μία κατοικία, ένα θερμοκήπιο, μία βιομηχανική μονάδα, κλπ .

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα διακρίνονται σε αυτόνομα και διασυνδεδεμένα. Τα αυτόνομα διαθέτουν συσσωρευτή ο οποίος φορτίζεται από τα φωτοβολταϊκά και με την χρήση του μετατροπέα παράγει 230V κατάλληλα για κάθε ηλεκτρική συσκευή διαθέτει δε μία ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου της φόρτισης και εκφόρτισης του συσσωρευτή.
Τα διασυνδεδεμένα δεν διαθέτουν συσσωρευτή και όλη η παραγόμενη ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ γιά πώληση.
Τα περισσότερα φωτοβολταϊκά συστήματα διακρίνονται γιά την αξιοπιστία και την  μεγάλη διάρκεια ζωής με εγγυημένη απόδοση γιά περισσότερο από 25 χρόνια και δεν χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη συντήρηση για την λειτουργία τους.
Οι κίνδυνοι όμως που απειλούν την επένδυση μας, είτε κατά την εγκατάσταση είτε κατά την λειτουργία τους, είναι πολλοί. Μερικοί εξ’ αυτών  είναι οι ακόλουθοι: πυρκαγιά, κεραυνός, άλλοι φυσικοί κίνδυνοι όπως χαλάζι, μηχανικές βλάβες.

Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ-ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ καλύπτει την επένδυσή σας από την συναρμολόγηση, με κατά παντός κινδύνου ασφαλιστήριο συμβόλαιο, μέχρι και την λειτουργία του, είτε με κατά παντός κινδύνου είτε κατονομαζόμενων κινδύνων συμβόλαιο.
Το κατά παντός κινδύνου συναρμολόγησης συμβόλαιο περιλαμβάνει καλύψεις έναντι υλικών ζημιών κατά την εγκατάσταση του συστήματος σε οικόπεδα, στέγες (επίπεδες ή κεκλιμένες) ή/ και σε προσόψεις κτιρίων, με επεκτάσεις γιά σεισμό, πολιτικές ταραχές, κακόβουλη βλάβη, αποθήκευση πριν την εγκατάσταση, μεταφορά στον τόπο συναρμολόγησης, λάθη συναρμολόγησης, εγγυήσεις, κάλυψη δοκιμών, γενικής αστικής ευθύνης έναντι τρίτων κατά την εγκατάσταση και τις δοκιμές και εργοδοτικής αστικής ευθύνης έναντι του εργατοτεχνικού προσωπικού γιά όσο χρόνο απαιτείται.

Το κατά παντός κινδύνου λειτουργίας συμβόλαιο περιλαμβάνει καλύψεις έναντι υλικών ζημιών (πυρκαϊά, σεισμό, έκρηξη, καιρικά φαινόμενα, κακόβουλη βλάβη, κλπ), μηχανικών βλαβών των διαφόρων συσκευών του συστήματος και την……             απώλεια εσόδων γιά όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί γιά την αποκατάσταση των ζημιών και την επαναλειτουργία του συστήματος.»

Ιωάννης Παπαδουλάκης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Ασφαλίσεων της ΑΤΕ Ασφαλιστικής: Η ΑΤΕ Ασφαλιστική, πρωτοπόρος και στην ασφάλιση εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τόσο σημαντικών όσο και προσοδοφόρων για την ελληνική οικονομία, σχεδίασε δύο προϊόντα τα οποία απευθύνονται σε όσους αποφάσισαν ή θα αποφασίσουν να επενδύσουν στην ηλιακή ενέργεια και σε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.

Με τα προϊόντα αυτά ασφαλίζονται κατά παντός κινδύνου και προστατεύουν τον επενδυτή για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια συμβεί στις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις τόσο κατά τη διάρκεια εγκατάστασής τους όσο και κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους.
Χαρακτηριστικά των προϊόντων

1.    Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης ασφαλίζεται από κάθε κίνδυνο η επένδυση (κόστος κατασκευής) η Αστική Ευθύνη έναντι τρίτων καθώς και η Εργοδοτική Αστική Ευθύνη (ασφάλιση εργαζομένων).

2.    Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας η εγκατάσταση ασφαλίζεται :
α. για ζημιές που θα προέλθουν από μηχανικές βλάβες, πυρκαγιά, κεραυνό, πτώση αεροσκαφών, πυρκαγιά από δάσος, ευρεία έκρηξη, πλημμύρα, θύελλα, καταιγίδα, χιόνι, χαλάζι, παγετό, στάσεις, απεργίες, πολιτικές ταραχές, τρομοκρατικές ενέργειες, κακόβουλη βλάβη, πυρκαγιά των εγκαταστάσεων εξ αιτίας βραχυκλώματος, κλοπή και ζημιές κλέπτη συνδυαστικά, κλονισμό από σεισμό και πυρκαγιά από σεισμό.
β. για απώλεια εσόδων εξ αιτίας αποζημιωτέας ζημιάς από τους προαναφερόμενους ως άνω καλυπτόμενους κινδύνους λόγω αδυναμίας ολικής ή μερικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
γ. για Αστική Ευθύνη έναντι τρίτων για υλικές ζημιές και σωματικές βλάβες.
Τα ασφάλιστρα είναι πολύ ανταγωνιστικά και η ασφαλιστική κάλυψη πλήρης.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για την περίοδο εγκατάστασης το ασφάλιστρο κυμαίνεται από 1,3%ο – 2%ο ανάλογα με τον χρόνο ολοκλήρωσης αυτής, ενώ για την περίοδο λειτουργίας από 2%ο – 2,35%ο ανάλογα με το μέγεθος της εγκατάστασης συμπεριλαμβανομένου και του ετήσιου εσόδου από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

 
Δήμητρα Τσακνιά, Μέλος Δ.Σ, Σύμβουλος Διοίκησης Ανάπτυξης Εργασιών στην ΕΥΡΩΠΗ ΑΕΓΑ: 
Ένας από τους βασικότερους τομείς ανάπτυξης της Ευρώπη ΑΕΓΑ είναι οι ασφαλίσεις Φωτοβολταϊκών Πάρκων, όπως και των έργων εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών Παρκων, όπου ήδη δραστηριοποιείται δυναμικά παρέχοντας, μέσω του δικτύου της, σειρά ολοκληρωμένων καλύψεων. Ειδικότερα, με το πακέτο ασφάλισης «Solar Tree» η Ευρώπη ΑΕΓΑ καλύπτει κάθε απρόβλεπτη και αιφνίδια ζημία ή απώλεια στα μηχανήματα της ασφαλιζόμενης εταιρείας, συνεπεία μηχανικών βλαβών και απώλειας κερδών, καθως και συνεπεία μηχανικών βλαβών λόγω διακοπής παροχής ενέργειας προς το δίκτυο της ΔΕΗ.
Παράλληλα το «Solar Tree» καλύπτει ζημιές που μπορεί να προκληθούν απο κυνδίνους όπως Απεργίες, Πολιτικές Ταραχες, Τρομοκρατικές Ενέργειες, Εσωτερικές  Πυρκαγιές ή Χημικές Εκρήξεις ή ζημιές από Κεραυνό, ενώ προβλέπει και τη σύναψη ειδικών συμφωνιών που αφορούν εργασίες συντήρησης στα ηλεκτρονικά εξαρτήματα του ασφαλιζομένου μηχανήματος.
Επίσης, σε αντίθεση με τους γενικούς και ειδικούς όρους, η σύμβαση ασφάλισης μπορεί να επεκταθεί και για καλύψεις ζημιών συνεπεία πυρκαγιάς, κεραυνού, φυσικής έκρηξης, πλημμύρας, θύελλας, καταιγίδας, παγετού, σεισμού ή κλοπής.

Η ασφάλιση τους είναι ανεπτυγμένη στην Ελλάδα;

Θανάσης Τριανταφύλλου: Η ασφάλιση των φωτοβολταϊκών συνδέεται σε μεγάλο βαθμό και με τον τρόπο χρηματοδότησης του επενδυτικού προγράμματος. Οι τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτήσουν ένα πρόγραμμα ζητούν την ασφάλιση των εγκαταστάσεων και ως εκ τούτου μπορεί να πει κανείς ότι σε γενικές γραμμές η ασφάλιση των φωτοβολταϊκών κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Ιωάννης Παπαδουλάκης: Η ασφάλιση των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα είναι αρκετά ανεπτυγμένη. Οι δύο φορείς που συμβάλλουν σε αυτού του είδους της ασφάλισης, δηλαδή οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι ασφαλισμένοι έχουν βρεί τη χρυσή τομή, ώστε να είναι ικανοποιημένοι και οι δύο. Από την μεριά των ασφαλιστικών εταιρειών παρέχονται πλήρη και ανταγωνιστικά προϊόντα ασφάλισης, οι δε ασφαλισμένοι απολαμβάνουν τη σιγουριά της απρόσκοπτης λειτουργίας της επένδυσής τους χωρίς να τους ανησυχεί ούτε η ζημία που τυχόν συμβεί ούτε η απώλεια που τυχόν έχουν εξ αιτίας αυτού του γεγονότος.

Δήμητρα Τσακνιά:  Τα φωτοβολταϊκά αποτελούν μια σχετικά νέα αγορά για την Ελλάδα, η οποία ωστόσο γνώρισε ταχύτατη άνθιση, υπερκαλύποντας πολύ γρήγορα τους ενεργειακούς στόχους της χώρας, κυρίως σε ότι αφορά τη συμμετοχή της παραγόμενης ενέργειας από ηλιακά πάνελς στο σύνολο των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας. Σήμερα, τα φωτοβολταϊκά ομαδοποιούνται σε τρεις κατηγορίες:

- Στις επενδύσεις που υλοποιούνται από επιχειρήσεις με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού τους κόστος ή και την εξασφάλιση εσόδων από τη διάθεση ενέργειας στο διαχειριστή του συστήματος.
- Στις επενδύσεις που εκτελούνται από αγρότες σε γεωργικές εκτάσεις, οι οποίες μετατρέπονται σε φωτοβολταϊκά πάρκα.
- Στις επενδύσεις χαμηλότερου κόστους, που υλοποιούνται από ιδιώτες στις στέγες των κατοικιών τους.

Γενικότερα, όσες από τις προαναφερόμενες επενδύσεις προβλέπουν και τη χρηματοδότησή τους από τράπεζες, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο αποτελεί προϋπόθεση δανειοδότησης. Επίσης ασφαλισμένα στην πλειονότητά τους είναι και τα μεγάλα έργα τα οποία εκτελούν οι επιχειρηματίες, όπως και τα φωτοβολταϊκά πάρκα σε γεωργικές εκτάσεις, καθότι βρίσκονται εκτεθειμένα επί 24ώρου βάσεως σε πολλούς κινδύνους.
Εκτιμώ λοιπόν ότι η ασφάλιση των φωτοβολταϊκών έργων στην Ελλάδα είναι αρκετά ανεπτυγμένη, ωστόσο τα περιθώρια διεύρυνσης της ασφαλιζόμενης πίτας παραμένουν μεγάλα.

Μέλπω Α. Καλλιγέρη:
Όπως γνωρίζουμε, τα φωτοβολταϊκά αναπτύχθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, καθώς κρίθηκαν εξ αρχής ως μια αρκετά επικερδής επένδυση τόσο για τους ιδιώτες όσο και για επιχειρήσεις, δεδομένης φυσικά και της ανάπτυξης εξειδικευμένων χρηματοδοτικών προγραμμάτων που ανέπτυξαν οι τράπεζες. Έτσι λοιπόν, ο ασφαλιστικός κλάδος ανταποκρίθηκε άμεσα στη ραγδαία αύξηση της ζήτησης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ως εναλλακτική πηγή εισοδήματος, δημιουργώντας εξειδικευμένα ασφαλιστικά προϊόντα και η AIGAION Ασφαλιστική υπήρξε από τις πρώτες εταιρείες που κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση. Με τη σειρά τους, οι ιδιοκτήτες, ανταποκρίθηκαν θετικά, επιδιώκοντας την προστασία της επένδυσής τους και διασφάλιση των εισοδημάτων τους από τους κινδύνους.
Φυσικά, η ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, λόγω και της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας στη χώρα. Παράλληλα όμως, οι τελευταίες κινήσεις, αφενός για νέα μείωση τιμών από τη ΔΕΗ λόγω της υπέρβασης των εθνικών στόχων για το  2014 και αφετέρου για επιβολή έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά στους καταναλωτές για το εάν θα συνεχίσουν να επενδύουν σε αυτές. Συνεπώς, και αυτές οι κινήσεις συνέβαλαν στη μείωση  της εγκατάστασης νέων μονάδων φωτοβολταϊκών και ως εκ τούτου στη  μείωση της ζήτησης για ασφάλιση αυτών.

Μανώλης Γκατζόφλιας: Παρόλο που η ασφάλιση των φωτοβολταικών συστημάτων δεν συγκαταλέγεται στις υποχρεωτικές από το νόμο ασφαλίσεις, φαίνεται ότι οι επενδυτές έχουν ασφαλιστική συνείδηση.

Πιστεύετε ότι στο μέλλον υπάρχει προοπτική διεύρυνσης των εργασιών;

Μανώλης Γκατζόφλιας: Εφόσον σταθεροποιηθεί η αγορά των φωτοβολταικών συστημάτων, δηλαδή υπάρξει ένα πλαίσιο γνωστό σε όλους σχετικά με τις δυνατότητες επένδυσης, φορολογίας, απόδοσης του επενδεδυμένου κεφαλαίου κλπ., και υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής ενέργειας, θα υπάρξει και προοπτική ανάπτυξης των ασφαλιστικών εργασιών.

Θανάσης Τριανταφύλλου: H διεύρυνση των εργασιών είναι σε απόλυτη συνάρτηση με την πορεία ανάπτυξης του κλάδου των φωτοβολταϊκών στη χώρα μας. Μετά την αναπτυξιακή έκρηξη των προηγούμενων ετών, τώρα τα επενδυτικά προγράμματα έχουν παγώσει μέχρι τέλους του 2013 με προφανείς τις συνέπειες στην ανάπτυξη του κλάδου.

Μέλπω Α. Καλλιγέρη: Παρά την ανάπτυξη που κατέγραψαν τα φωτοβολταϊκά συστήματα τα προηγούμενα χρόνια, εκτιμούμε ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο για περαιτέρω επέκταση της συγκεκριμένης αγοράς. Αρκεί να λάβουμε υπόψη μας το εξής: η Ελλάδα, ως μέλος της Ε.Ε., έχει υπογράψει ότι οι συνολικές ενεργειακές ανάγκες της θα καλύπτονται σε ποσοστό 18%-20% από ΑΠΕ μέχρι το έτος 2020, καθώς και ότι θα έχει μειώσει τους ρύπους έως το τέλος του έτους 2014. Σε αυτό το πλαίσιο και για την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων, εκτιμούμε ότι τα φωτοβολταϊκά θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και στην AIGAION Ασφαλιστική έχουμε δεσμευθεί να συμβάλουμε ενεργά με την παροχή των εξειδικευμένων προγραμμάτων σε συνδυασμό με  προσιτό κόστος ασφάλισης.

Ιωάννης Παπαδουλάκης: Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε, διότι παρά τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τη δυσλειτουργία των φορέων, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με προεξέχοντα θέση τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις αλλά και στις ανεμογεννήτριες, υπάρχει προοπτική και μέλλον.
Δήμητρα Τσακνιά, ΕΥΡΩΠΗ ΑΕΓΑ:  Όσο η αγορά των φωτοβολταϊκών θα αναπτύσσεται, τόσο θα αυξάνονται και οι ευκαιρίες ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα.
Όσο όμως και η κυβέρνηση μειώνει τις εγγυημένες τιμές για το παραγόμενο ρεύμα, τόσο θα περιορίζονται τα διαθέσιμα κεφάλαια των επενδυτών για την ασφάλιση των έργων τους.
Ο κλάδος μας λοιπόν θα πρέπει να ελπίζει στην ταχυτερη δυνατή ανάπτυξη των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά έργα και, άρα, στην αύξηση των προς ασφάλιση κεφαλαιών – εγκαταστάσεων. Ο ήλιος, που ευτυχώς… περισσεύει στην Ελλάδα, είναι η κινητήριος δύναμη για τα φωτοβολταϊκά, για νέες επενδύσεις στον τομέα, ενώ «φωτίζει» και ένα νέο δρόμο ανάπτυξης για την ασφαλιστική αγορά, που εδώ και έξι χρόνια δοκιμάζεται από την ύφεση.

Προγράμματα
Generali

«Solar Parks Insurance»
Το «Solar Parks Insurance» της Generali στοχεύει στην εξασφάλιση της  βέλτιστης και πληρέστερης ασφαλιστική κάλυψη για τους ιδιοκτήτες / επενδυτές, προσφέροντάς τους τη σιγουριά και την εξασφάλιση του εισοδήματός τους, σε περίπτωση διακοπής της εύρυθμης λειτουργίας τους, από μια σειρά αιτιών, όπως: Φυσικά / καιρικά φαινόμενα, Πυρκαγιά, Σεισμό, Κλοπή, Πολιτικούς Κινδύνους (Απεργίες, Ταραχές, Τρομοκρατικές Ενέργειες), Κακόβουλες Ενέργειες, Μηχανικές / Ηλεκτρικές Βλάβες, παρέχοντας επιπλέον μια σειρά απαραίτητων καλύψεων όπως: αστική ευθύνη έναντι τρίτων, έξοδα πρόσθετων δαπανών για αμοιβές υπερωριών, αεροπορικών κλπ ναύλων, δημοσίων αρχών, επαγγελματιών κλπ.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο εναλλακτικές προτάσεις, δίνοντας την δυνατότητα στους επενδυτές να επιλέξουν την ασφαλιστική κάλυψη με βάση τις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες σε συνδυασμό με την οικονομική ευελιξία.
Πρόγραμμα Κλάδου Τεχνικών Ασφαλίσεων
Ασφαλιστική κάλυψη μέσω ασφαλιστηρίου Κατά Παντός Κινδύνου – Μηχανικών Βλαβών που αποτελεί την πληρέστερη πρόταση, με ένα πλήθος παροχών που καλύπτουν εις το πλείστον το σύνολο των κινδύνων που μπορεί να απειλήσουν την ασφαλισμένη μονάδα.

Πρόγραμμα Κλάδου Περιουσίας
Ασφαλιστική κάλυψη μέσω ασφαλιστηρίου Περιουσίας που εξασφαλίζει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη έναντι κινδύνων φωτιάς, φυσικών φαινομένων, κλοπής, σεισμού, πολιτικών κινδύνων, κακόβουλων βλαβών κλπ.
Και στις δύο προτάσεις παρέχεται προαιρετικά η ασφαλιστική κάλυψη Αστικής Ευθύνης και η κάλυψη Απώλειας Ετησίου Μικτού Κέρδους που θα προέλθει από τη διακοπή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θα οφείλεται στην επέλευση οποιουδήποτε καλυπτόμενου κινδύνου, με περίοδο αποζημίωσης έως 12 μηνών. Ο ασφαλισμένος είναι ελεύθερος να επιλέξει την πρόταση που ανταποκρίνεται πιο καλά στις συγκεκριμένες ασφαλιστικές του ανάγκες.

AIGAION Ασφαλιστική

Η AIGAION Ασφαλιστική έχει σχεδιάσει και προσφέρει δύο εξειδικευμένα ασφαλιστικά προϊόντα για τους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, είτε αυτές είναι υπαίθριες είτε βρίσκονται πάνω σε στέγες κτιρίων.

1.    Πρόγραμμα Κατά Παντός Κινδύνου: καλύπτει οποιαδήποτε τυχαία και απρόβλεπτη φυσική/υλική απώλεια ή ζημιά των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, ζημιές από βλάβη των μηχανημάτων που οφείλεται σε λάθη συναρμολόγησης και σχεδιασμού, κακοτεχνία, βραχυκύκλωμα, υπέρταση
2.    Πρόγραμμα Κάλυψης Πυρκαγιάς & Συμπληρωματικών Κινδύνων: καλύπτει κινδύνους όπως πτώση κεραυνού, πυρκαγιά από δάσος, ζημιές από νερά & καιρικά φαινόμενα, κλοπή,  βραχυκύκλωμα.

Και τα δύο προγράμματα περιέχουν παροχές για τα εξής:
-    επακόλουθη Απώλεια Μικτών Εσόδων λόγω διακοπής παροχής ενέργειας προς το δίκτυο της ΔΕΗ συνεπεία καλυπτομένων κινδύνων
-    κακόβουλες ενέργειες
-    σεισμός
-    κάλυψη δόσεων δανείου συνεπεία καλυπτομένων κινδύνων
-    επακόλουθα έξοδα καλυπτόμενης ζημιάς
-    Αστική Ευθύνη έναντι τρίτων συνεπεία πυρκαγιάς ή έκρηξης

Η ασφαλισμένη αξία των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων είναι σε αξία αντικατάστασης με καινούργιο εξοπλισμό ίδιου είδους και δυναμικότητας, ενώ τα προγράμματα παρέχονται σε εγκαταστάσεις που είναι σε πλήρη λειτουργία και έχουν συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ. Ωστόσο, παρέχονται επιπλέον ειδικές καλύψεις για τη φάση της εγκατάστασης και συναρμολόγησης της φωτοβολταϊκής μονάδας.

Πηγή: www.insuranceworld.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.