Στουρνάρας: Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και σε αγαθά και υπηρεσίες

 
stournaras Στουρνάρας: Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και σε αγαθά και υπηρεσίες

Γιάννης Στουρνάρας

O υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ),  άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μείωση του ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα ο κ. Στουρνάρας δήλωσε: «διερευνούμε το ενδεχόμενο και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσαμε να μειώσουμε τον ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών ή τους συντελεστές στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ώστε να συμβάλλουμε στην ανάταση του νευραλγικού κλάδου των κατασκευών, με μεγάλη προστιθέμενη αξία στην συνολική οικονομία».

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση σκοπεύει μακροπρόθεσμα να προχωρήσει σε μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 21%, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συνεχίσει την καλή δημοσιονομική πορεία που έχει χαράξει.

Επίσης προβλέπεται η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στον τομέα της εστίασης που είναι και ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου οικονομικών κατά τη διάρκεια του επόμενου ελέγχου της τρόικας που ξεκινάει στις 4 Ιουνίου. Η μείωση δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, αλλά εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα με τον προϋπολογισμό, η επιδίωξη είναι να τεθεί το ζήτημα και να προχωρήσει η μείωση του ΦΠΑ στον συγκεκριμένο κλάδο.

Για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαιοειδών, δεν προβλέπεται μείωση, αφού η εξίσωση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης με τον ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης βοήθησε στην μείωση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.