Ξεκινά η ανάπτυξη από το τέλος του 2013 για την χώρα μας

 
stournaras Ξεκινά η ανάπτυξη από το τέλος του 2013 για την χώρα μας

Γιάννης Στουρνάρας

Από τον Οκτώβριο η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη εκτίμησε ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Ο υπουργός Οικονομικών προκαλεί τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να δημοσιοποιήσει τι του είπαν Σόιμπλε και εκπρόσωποι του ΔΝΤ για τις θέσεις του.
Ταυτόχρονα καλεί όσους διαφωνούν με τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα να του υποδείξουν κάποιον πιο δίκαιο τρόπο φορολόγησης.
Ακολούθως σημείωσε πως «μακάρι ο κ. Παπανδρέου να είχε εισακούσει την δραματική έκκληση του κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο του 2009, για την λήψη περιοριστικών μέτρων στο Δημόσιο. Αν έπαιρνε μέτρα αμέσως, σίγουρα θα ήταν καλύτεροι οι όροι. Ενδεχομένως να μπαίνουμε σε ένα μνημόνιο με τους όρους της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας. Ήταν τεράστιο το λάθος του κ. Παπανδρέου που ενέμεινε αρχικώς στις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Σημειώστε δε – το έχω ξαναπεί – ότι ο κ. Παπανδρέου γνώριζε το έλλειμμα πολύ πριν από τις εκλογές» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος, εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα νιώσει την ανάκαμψη από φέτος, ενώ εκτίμησε παράλληλα ότι το 2013 θα πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα: «Η τρόικα θεωρεί ότι το 2013 θα έχουμε μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ εμείς γύρω στο 0,3%. το Εκτιμώ ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να ανακάμπτει από τον Οκτώβριο. Έτσι στις αρχές του 2014 θα αρχίσει να γίνεται αισθητή μια σημαντική ανάκαμψη, η οποία θα γίνει ακόμη πιο εμφανής στα τέλη του».

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο και για διόρθωση αδικιών εντός του επόμενου έτους: «Εάν το πλεόνασμα αποδειχθεί μεγαλύτερο του στόχου, έχουμε ήδη συμφωνήσει το 70% της υπέρβασης να το διοχετεύσουμε είτε σε κοινωνικές παροχές είτε σε μείωση φόρων».

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος λόγω της φορολογικής πολιτικής αλλά επισημαίνει ότι «τούτη την ώρα δεν γίνεται διαφορετικά» καθώς η Ελλάδα έχει να καλύψει «τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό μίας ολόκληρης δεκαετίας».

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.