«Ναι» της Τρόικας σε πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

 
4 euro fot sunblog 330x248 «Ναι» της Τρόικας σε πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

«Ναι» της Τρόικας σε πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Μόνον η πιλοτική μείωση για ένα εξάμηνο του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% τίθεται στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών αρνούνται να συζητήσουν, λόγω στενών δημοσιονομικών περιθωρίων, μια οριστική μείωση του συγκεκριμένου φόρου.

Όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά την πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα της πιλοτικής μείωσης, με τους εκπροσώπους των πιστωτών να ζητούν πρόσθετα εξειδικευμένα στοιχεία για τις επιπτώσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, εάν ο ΦΠΑ στην εστίαση μειωθεί για ένα εξάμηνο, αναμένεται απώλεια εσόδων περίπου 80 εκατ. ευρώ, η οποία, σύμφωνα με τους ίδιους, θα υπερκαλυφθεί από την αύξηση της κατανάλωσης και του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε, επίσης, ότι κατά την πρώτη συνάντηση με την τρόικα «άνοιξε όλη η ατζέντα των θεμάτων (δημοσιονομικά, προαπαιτούμενα Ιουνίου και διαρθρωτικά), υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, αλλά δεν ελήφθησαν αποφάσεις».

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκαν, παράλληλα, ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα, τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το πεντάμηνο και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται αυτή την περίοδο. Αντίθετα, δεν τέθηκε το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού από τα μέσα του 2014 έως και το 2016, το οποίο, κατά πάσα πιθανότητα, θα συζητηθεί στον επόμενο έλεγχο, το φθινόπωρο. Ενώ, για το δημοσιονομικό κενό των επόμενων ετών, ανώτατος παράγοντας του υπουργείου δήλωσε ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη».

Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να έχει νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας το απόγευμα της προσεχούς Τετάρτης.

Σκοπός είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν, και πριν από το Eurogroup της 20ης Ιουνίου, ενώ προσδοκά να έχει υπάρξει νωρίτερα η έγκριση από το Euro Working Group για την εκταμίευση της δόσης των 3,3 δισ. ευρώ του Ιουνίου. Σημειώνεται, ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αναχωρήσουν από την Αθήνα την Πέμπτη για να παραβρεθούν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Euro Working Group και θα επιστρέψουν αμέσως μετά για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ On Line

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.