ELETAEN: Αντιαναπτυξιακό το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

 
11 πρασινη ενεργεια χρηματα fot 330x248 ELETAEN: Αντιαναπτυξιακό το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

Η κρίση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Η ELETAEN σε Επιστολή της προς την Κυβέρνηση για το Σχέδιο Νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τονίζει, ότι  η συνολική φιλοσοφία του σχεδίου είναι αντιαναπτυξιακή και περιέχει εξαιρετικά αρνητικές για την οικονοµία διατάξεις. Παραδείγµατα τέτοιων διατάξεων είναι η υποχρέωση  εγγυοδοσίας σε ανώριµο στάδιο αδειοδότησης και η επιβολή υπερβολικής νέας φορολόγησης στις επιχειρήσεις όταν καθυστερεί η έναρξη υλοποίησης µιας επένδυσης ακόµα και εάν για την καθυστέρηση αυτή ευθύνεται η κρατική ανεπάρκεια και γραφειοκρατία, που είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Η επιστολή της ELETAEN: 

Αξιότιµοι Κύριοι Πρόεδροι,
Θέµα: Σχέδιο Νόµου για τις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας
Ως η Ένωση που εκπροσωπεί τον επιστηµονικό κόσµο, τα στελέχη και τις ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, απευθυνόµαστε και πάλι σε Εσάς. Αφορµή αποτελεί το σχέδιο νόµου για τις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειες και η αναστολή που προκαλεί στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, που προσφέρει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στον Έλληνα καταναλωτή, µε κόστος κατά 20% χαµηλότερο από το κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύµατος από φυσικό αέριο. Το σχέδιο νόµου περιέχει διατάξεις που για πρώτη φορά ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση την Τρίτη 16/4 και οι οποίες ανατρέπουν, χωρίς τεκµηρίωση, το περιβάλλον και τους κανόνες ανάπτυξης και λειτουργίας των επενδύσεων αιολικής ενέργειας που ισχύουν από το 1994.
Συγκεκριµένα µε το άρθρο 11 του σχεδίου, ορίζεται ότι η τιµή της παραγόµενης ενέργειας θα οριστικοποιείται µε την έναρξη λειτουργίας της επένδυσης, ανάλογα µε την απόφαση του Υπουργού που θα ισχύει εκείνη τη στιγµή. ∆ηλαδή, κατά τη διάρκεια των διαπραγµατεύσεων για την χρηµατοδότηση της επένδυσης και καθ’ όλη την κατασκευή, η τιµή πώλησης θα είναι άγνωστη. Το γεγονός αυτό εισάγει µη αποδεκτή αβεβαιότητα η οποία είναι µη  διαχειρίσιµη από οποιοδήποτε χρηµατοδοτικό οργανισµό, µε αποτέλεσµα εφεξής οι  επενδύσεις σε έργα αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα να αποκλείονται από χρηµατοδότηση (µη bankable).
Περαιτέρω, µε τις διατάξεις του σχεδίου καταργείται η προστασία έναντι του πληθωρισµού µέσω της κατάργησης της ισχύουσας ετήσιας αναπροσαρµογής της τιµής µε το 50% αυτού. Η διάταξη αυτή στερείται οικονοµικής λογικής και ανατρέπει αναδροµικά το καθεστώς ενλειτουργία έργων. Εάν ίσχυε από το 2001, η τιµή της αιολικής ενέργειας που είναι 60,22 €/ΜWh (σε σταθερές τιµές 2000) θα ήταν σήµερα 43,12 €/ΜWh, µειωµένη κατά 28,4% Οι παραπάνω διατάξεις καταργούν το σύστηµα τιµολόγησης που έχει υπάρξει ο µοναδικός πυλώνας που προσέλκυσε ελληνικές και ξένες επενδύσεις στην αιολική ενέργεια στη χώρα µας. ∆υστυχώς, κανένα άλλο ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα δεν θα έχει να προσφέρει πλέον η χώρα σε αυτές τις επενδύσεις, αφού το επενδυτικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από απίθανη γραφειοκρατία, πολυνοµία, έλλειψη τίµιου ανταγωνισµού µε τα ορυκτά καύσιµα και ανασφάλεια δικαίου. 

Το επί της ουσίας καταργούµενο µε το σχέδιο νόµου σύστηµα τιµολόγησης, εξασφάλιζε την επίτευξη των ευρωπαϊκών δεσµεύσεων Α.Π.Ε. και την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας µε το  ελάχιστο κόστος.
Αξιότιµοι Κύριοι Πρόεδροι,
Γενικότερα, η συνολική φιλοσοφία του σχεδίου είναι αντιαναπτυξιακή και περιέχει εξαιρετικά αρνητικές για την οικονοµία διατάξεις. Παραδείγµατα τέτοιων διατάξεων είναι η υποχρέωση  εγγυοδοσίας σε ανώριµο στάδιο αδειοδότησης και η επιβολή υπερβολικής νέας φορολόγησης στις επιχειρήσεις όταν καθυστερεί η έναρξη υλοποίησης µιας επένδυσης ακόµα και εάν για την καθυστέρηση αυτή ευθύνεται η κρατική ανεπάρκεια και γραφειοκρατία, που είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Οι άλογοι αυτοί περιορισµοί δεν επιβάλλονται φυσικά από το Μνηµόνιο αλλά από εσφαλµένη εκτίµηση των προβληµάτων του κλάδου οι οποίες οδηγούν σε λανθασµένες επιλογές µε πρόφαση το Μνηµόνιο.
Για αναλυτικότερη ενηµέρωση επί των λοιπών πτυχών του σχεδίου, σας επισυνάπτουµε την  επιστολή µας προς το αρµόδιο Υπουργείου και προσδοκούµε στην αρωγή Σας.

 

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.