Μετά το Πάσχα το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ στη Βουλή

 
6 περιβαλλον παρκο fot 330x219 Μετά το Πάσχα το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ στη Βουλή

Μετά το Πάσχα το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ στη Βουλή

Νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και μέτρα για εξυγίανση της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα κατατεθεί αμέσως μετά το Πάσχα στη Βουλή, ανακοίνωσε το Σάββατο ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, προσθέτοντας πως το συνολικό κυβερνητικό σχέδιο θα ολοκληρωθεί με την αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου μέσω της ΡΑΕ το Μάιο.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Παπαγεωργίου εξειδίκευσε τα μέτρα άμεσης ενέργειας για την αγορά των ΑΠΕ και μείωσης του ελλείμματος της εταιρείας η οποία διαχειρίζεται τον ειδικό λογαριασμό που πληρώνονται όλοι οι παραγωγοί (ΛΑΓΗΕ), τα οποία περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο.

Τόνισε πως είναι απολύτως αναγκαίο να μηδενιστεί το έλλειμμα (1,4 δισ. ευρώ) που εμφανίζει ο ΛΑΓΗΕ, σημειώνοντας σε δραματικούς τόνους πως αν πτωχεύσει τα αποτελέσματα θα είναι οδυνηρά για όλη την αλυσίδα ηλεκτρικής ενέργειας, τη ΔΕΗ, τους καταναλωτές και τις τράπεζες.

«Σας υπενθυμίζω ότι η Αργεντινή πτώχευσε γιατί κατέρρευσε η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ προσέθεσε πως «επεξεργαζόμαστε τρόπους για να κλείσει το έλλειμμα, να επιβιώσει η αγορά και να μην επιβαρυνθεί υπέρμετρα ο τελικός καταναλωτής» και ανέλυσε τα μέτρα που αφορούν:

- την εισφορά για νέες εγκαταστάσεις που είναι μετά την 1η Ιανουαρίου του 2013 με νέα ποσοστά.

- εγγυητική επιστολή ώστε να μην δεσμεύεται ο ηλεκτρικός χώρος από εκείνους που δεν έχουν διάθεση να επενδύσουν αλλά να εμπορευθούν την άδεια.

- μη παράτασης του τέλους διακράτησης σε πολύ μικρό διάστημα.

- αναστολής φωτοβολταϊκών μέχρι το τέλος του 2013.

- αλλαγή υπολογισμού της τιμής ώστε να πάνε με την μέση τιμή κόστους των θερμικών μονάδων.

Ο κ. Παπαγεωργίου διευκρίνισε πως απ’ όλο αυτό το πλαίσιο εξαιρούνται οι στέγες.

Πηγή: tanea.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.