Ο ΑΔΜΗΕ ζητά να μην ισχύσουν οι μειώσεις των τιμολογίων ρεύματος από 1,5% έως και 15% που αποφάσισε η ΡΑΕ

 
9 δικτυο ΔΕΗ fot 320x293 Ο ΑΔΜΗΕ ζητά να μην ισχύσουν οι μειώσεις των τιμολογίων ρεύματος από 1,5% έως και 15% που αποφάσισε η ΡΑΕ

Ο Διαχειριστής δικτύου της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας

Νάρκη… στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και στις επιχειρήσεις απειλεί να βάλει η ΔΕΗ, καθώς η θυγατρική της εταιρεία «Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας» (ΑΔΜΗΕ) ζητά να μην ισχύσουν οι μειώσεις από 1,5% έως και 15% που αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τον περασμένο Ιανουάριο και αφορούν τις χρεώσεις μεταφοράς και δικτύου διανομής. Ποσά που αντιστοιχούν περίπου στο 20% του συνολικού λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο ΑΔΜΗΕ προσέφυγε στις αρχές του μήνα στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης που έλαβε η ΡΑΕ στο τέλος της περασμένης χρονιάς και σύμφωνα με αυτήν οι χρεώσεις χρήσης του συστήματος μεταφοράς και δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας μειώνονται για το 2013 κατά 7% στα νοικοκυριά, 7 έως 15% στις μικρές επιχειρήσεις, 1 έως 11% στις βιοτεχνίες και 2,2% στις βιομηχανίες.

Η διοίκηση του Διαχειριστή, λένε αξιόπιστες πηγές, δεν αρκέστηκε μόνο στην προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης της ΡΑΕ, αλλά κατέθεσε και αίτηση αναστολής της απόφασης. Αν το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο λάβει απόφαση υπέρ του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή εγκρίνει την αίτηση αναστολής, τότε οι λογαριασμοί της ΔΕΗ αίφνης θα αυξηθούν κατά τα προαναφερόμενα ποσοστά.

Η θυγατρική της ΔΕΗ έκανε αυτήν την προσφυγή, καθώς θεωρεί ότι η ΡΑΕ δεν έλαβε υπόψη της, μεταξύ άλλων, το κόστος του επενδυτικού προγράμματος για έργα στο σύστημα μεταφοράς και το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία προγραμματίζει για φέτος. Μάλιστα δύο εξ αυτών που επικαλείται ο ΑΔΜΗΕ είναι η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης και των Κυκλάδων.

Η ΡΑΕ, κατά τις πληροφορίες, αντέτεινε στον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Διαχειριστή πως το έργο της Κρήτης δεν υπάρχει καν στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς 2014-2023 που υποβάλλει ο ΑΔΜΗΕ στην Αρχή. Μάλιστα το έργο αυτό δεν προβλέπεται να ξεκινήσει ούτε το 2016.

Επιπλέον για τη διασύνδεση των Κυκλάδων η ΡΑΕ ενέκρινε το κονδύλι που ζήτησε ο Διαχειριστής και είναι της τάξης των 600.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο πρόκειται να προκηρυχθεί στο τέλος του 2013.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.