Πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ζητά η τρόϊκα και διαχωρισμό δικτύων μεταφοράς ρεύματος

 
29 ΔΕΗ Fot 330x200 Πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ζητά η τρόϊκα και διαχωρισμό δικτύων μεταφοράς ρεύματος

Πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ζητά η τρόϊκα

Στον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, που σήμερα ανήκουν στον ΑΔΜΗΕ, 100% θυγατρική της ΔΕΗ, θα προχωρήσει η κυβέρνηση, διατηρώντας τα υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, ενώ στον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ δόθηκε παράταση δύο εβδομάδων, καθώς η οικονομική κατάσταση της χώρας φαίνεται πως επηρέασε και τους υποψήφιους αγοραστές, που αναζητούν πλέον κοινοπρακτικά σχήματα για να συνεχίσουν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μετά το σάλο που δημιουργήθηκε με τις απαιτήσεις της τρόικας για την ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς ρεύματος, έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι αλλαγές που συζητώνται δεν είναι παρά στο πλαίσιο του μετασχηματισμού που προβλέπει το «τρίτο ενεργειακό πακέτο», αλλά και των δηλώσεων της ΝΔ, όταν ήταν αντιπολίτευση, που είχε χαρακτηρίσει «άτολμο και δειλό» το βήμα που έγινε με τον νόμο Παπακωνσταντίνου, με την υιοθέτηση του μοντέλου ΙΤΟ (Independent Transmission Operator – Ανεξάρτητος Διαχειριστής Συστήματος), λέγοντας τότε ότι ουσιαστικά έπρεπε η κυβέρνηση να προχωρήσει στον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό.

Το ποσοστό
Στις δηλώσεις του ο κ. Κεδίκογλου δεν προσδιόρισε όμως αν, υπό το νέο σχήμα, θα πουληθεί σε ιδιώτες ενα ποσοστό του ΑΔΜΗΕ, αρκούμενος να υπογραμμίσει ότι θα διατηρηθεί ο έλεγχος του Δημοσίου στο νέο μετοχικό σχήμα του ΑΔΜΗΕ. Σήμερα το Δημόσιο ελέγχει εμμέσως τον ΑΔΜΗΕ, μέσω του ποσοστού που κατέχει στη ΔΕΗ, απ’ ευθείας 34% και 17% μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας άφηναν χθες να εννοηθεί ότι το όλο θέμα είναι ανοικτό και ότι εξακολουθούν και γίνονται συζητήσεις με την τρόικα, καθώς δεν έχουν καταλήξει στις οριστικές αποφάσεις. Στην αρχική της πάντως προσέγγιση η τρόικα, πριν από περίπου δύο μήνες, είχε ζητήσει τη μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ του 51% της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ, που σημαίνει ότι τάσσεται υπέρ της πλήρους ιδιωτικοποίησης του φορέα, παρότι στις διαπραγματεύσεις που έχουν μεσολαβήσει, φαίνεται πως σε πρώτη φάση έχει δεχθεί μία πιο συμβιβαστική λύση. Προς το παρόν τουλάχιστον.

Ας σημειωθεί ότι ο ισχύων νόμος του 2011 για τον διαχωρισμό των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου δεν προβλέπει περιορισμούς ως προς το ποσοστό του Δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ, που σημαίνει ότι ο φορέας μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου στη Βουλή είχε δηλώσει ότι το (σημερινό) σχήμα είναι μεταβατικό, δεδομένου ότι προβλέπονται αλλαγές και στο πλαίσιο της σχετικης κοινοτικής οδηγίας για την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από το 2014(targer model).

Ο μόνος βασικός περιορισμός που θέτει τόσο η οδηγία όσο και ο νόμος είναι ότι μερίδιο στον ΑΔΜΗΕ δεν μπορούν να εξαγοράσουν ηλεκτροπαραγωγικές εταιρείες και άλλες εταιρείες του κλάδου.

Παράταση για ΔΕΠΑ
Παράταση για δύο εβδομάδες έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, καθώς προχθές έληγε η προθεσμία για την υποβολή από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες των κοινοπρακτικών σχημάτων μέσω των οποίων θα συμμετάσχουν.

Ο αρχικός ενθουσιασμός, που είχε προκαλέσει η μεγάλη συμμετοχή εταιρειών στον διαγωνισμό, την περασμένη Ανοιξη, μοιάζει να έχει εξανεμιστεί. Οι περισσότεροι από τους υποψηφίους, οι οποίοι και φέρονται να ζήτησαν την παράταση, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων μεταξύ τους και δεν αποκλείεται κάποιοι μέχρι το τέλος να αποχωρήσουν, κάτω από την πίεση του «ελληνικού ρίκου». Βασικοί πάντως παίκτες, όπως η Gazprom και η Eni, φαίνεται ότι παραμένουν στο παιγνίδι.

πηγή:imerisia.gr

 

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.