Απελευθέρωση των τιμολογίων του ρεύματος και άρση των στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προτείνει η ΔΕΗ

 

92 DEH 330x300 Απελευθέρωση των τιμολογίων του ρεύματος και άρση των στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προτείνει η ΔΕΗ

Απελευθέρωση της τιμής του ρεύματος προτείνει η ΔΕΗ

Η πλήρης και ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς (και, ειδικότερα, η πλήρης και ουσιαστική απελευθέρωση των τιμολογίων) είναι βέβαιο σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ,  ότι θα έχει πολύ σημαντικές θετικές επιπτώσεις στο κόστος και στην ποιότητα της προσφερόμενης ηλεκτρικής ενέργειας σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Η ΔΕΗ, ως εκ τούτου, ζητά από τη ΡΑΕ να εξετάσει ιδιαίτερα προσεκτικά και να περιορίσει στο ελάχιστο απαραίτητο, ακόμη και την πιο βραχυπρόθεσμη παρέμβασή της στη χονδρεμπορική ή λιανεμπορική αγορά, επιτρέποντας έτσι στον ανταγωνισμό να λειτουργήσει και να δημιουργήσει τους βέλτιστους όρους. 

Η ΔΕΗ προειδοποιεί, παράλληλα, ότι «η σημερινή προβληματική λειτουργία της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ (αλλά και άλλων φορέων της αγοράς), σε σημείο μάλιστα που να απειλείται η βιωσιμότητα της επιχείρησης και, ως εκ τούτου, του συνόλου του ελληνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας».

Η ΔΕΗ κατέθεσε σήμερα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τις προτάσεις της για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνοντας ότι «Απαραίτητη προϋπόθεση για να αναπτυχθεί ο ανταγωνισμός στις διάφορες δραστηριότητες της αγοράς είναι η πλήρης και ουσιαστική, απελευθέρωση των τιμολογίων προμήθειας σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών και σε όλες τις τάσεις (δηλ. χωρίς ρυθμιστικές παρεμβάσεις, παρά μόνο για τις ειδικές κατηγορίες «ευάλωτων» καταναλωτών οι οποίες καλύπτονται από τις ΥΚΩ).»

Δηλώνει επίσης ότι αναμένει την προγραμματισμένη απελευθέρωση των τιμολογίων λιανικής το αργότερο έως το τέλος του Ιουνίου του 2013, όπως προβλέπεται από τους όρους του Μνημονίου με την τρόικα.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή δεν προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η απελευθέρωση, η ΔΕΗ προτείνει για το μεταβατικό στάδιο την παραχώρηση ισχύος/ ενέργειας μονάδων της σε τρίτους προμηθευτές, μέσα από διαφανείς «μηχανισμούς αγοράς», όπως είναι οι δημοπρασίες «εικονικών σταθμών παραγωγής» (VPPs).

Η ΔΕΗ ζητά τέλος αλλαγές στους κανόνες υποβολής προσφορών από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην ημερήσια αγορά ρεύματος και άμεση κατάργηση της προσαύξησης που εισπράττουν οι παραγωγοί με μονάδες φυσικού αερίου (κυρίως ιδιωτικές) για την ενέργεια που εγχέουν στο σύστημα. ωστόσο η ΔΕΗ υποστηρίζει την ενίσχυση και πλήρη απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου στη Χώρα, καθώς και τη διαφοροποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό των πηγών φυσικού αερίου, τόσο για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού όσο και για λόγους ελαχιστοποίησης της τιμής προμήθειας. Παράλληλα όμως  απαιτεί να υπάρξει συγκεκριμένο σχέδιο για την περαιτέρω αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας, η οποία μπορεί να προσφέρει σημαντική ανακούφιση στο τρέχον έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Χώρας.

www.dei.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.