ΡΑΕ: Τιμολόγια της ΔΕΗ, νέα κλίμακα υπολογισμού της χρέωσης

 
24 geld fot 330x248 ΡΑΕ: Τιμολόγια της ΔΕΗ, νέα κλίμακα υπολογισμού της χρέωσης

Εφαρμογή κοινωνικού οικιακού τιμολογίου ρεύματος σε ευρύτερες κατηγορίες καταναλωτών, προτείνει μεταξύ άλλων η ΡΑΕ

Tην ενσωμάτωση της «φθηνής» κλίμακας χρέωσης για καταναλώσεις 0 – 800 Kwh των τιμολογίων της ΔΕΗ στις επόμενες κλίμακες, τη δραστική μείωση του αριθμού των κατηγοριών των χρεώσεων κοινής ωφέλειας από 13 σε 4, αλλά και τη διεύρυνση της εφαρμογής του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου σε ευρύτερες κατηγορίες καταναλωτών, προτείνει μεταξύ άλλων η ΡΑΕ προκειμένου να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις, από την επικείμενη μεγάλη αύξηση των τιμολογίων ρεύματος.

Τα μέτρα εντάσσονται, στις προτάσεις της Αρχής για το νέο μοντέλο αγοράς ηλεκρισμού, (υβριδικό ΝΟΜΕ, όπως αποκαλείται) το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τη διάθεση μέσω δημοπρασιών με ρυθμιζομενο εύρος τιμών, ηλεκτρικής ισχύος 1.600 ΜW από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ. Οι δημοπρασίες θα αφορούν τη διάθεση προθεσμιακών προϊόντων για συγκεκριμένες ποσότητες π.χ. πακέτα των 20 MW, των 50 MW κ.λπ. και οι προμηθευτές θα πρέπει να δεσμευτούν οτι η ποσότητες αυτές θα φθάσον στους τελικούς καταναλωτές. Οι πρώτες δημοπρασίες θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο 2013.

Για τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προτείνει από το 2014 τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου φορέα Energy House, που θα αποτελεί πιστωτικό ίδρυμα ή κοινοπραξία και θα διαχειρίζεται το σύνολο των χρηματοροών με ιδιαίτερη έμφαση στους ανείσπρακτους λογαριασμούς των πελατών και προμηθευτών. Αμεσα, προτείνει τη μετάβαση σε ημερήσια αγορά και την εκκαθάριση λογαριασμών εντός 24 ωρών για τη μείωση του πιστωτικού κινδύνου και σε περίπτωση που εντός του 2013 δεν αποδώσει η λύση αυτή, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή το Energy House.

Ειδικός λογαριασμός
Επίσης για τις ΑΠΕ προτείνει το σύνολο της πληρωμής τους να γίνεται από τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ, μετά το 2014, καθώς και τη σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμολογίων ρυθμιζόμενων χρεώσεων, δηλαδή των δικτύων.

Στο θέμα της φορολογίας, με τον Ειδικό Φόρο Καναλώσης στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ στις μονάδες των νησιών, η ΡΑΕ ζητά τη μείωση της εξαντλητικής φορολόγησης, που πλήττει άμεσα τους καταναλωτές μέσω της εκτίναξης των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), που πληρώνουμε στος λογαριασμούς ρεύματος.

Τέλος, η ΡΑΕ με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι δεν έχει ακόμα προβεί σε γνωμοδότηση για την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, αφού ακόμα η ΔΕΗ δεν έχει αποστείλει το σχετικό αίτημα.

πηγή: imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.