Ο Gunther Cramer της SMA τιμάται με το Γερμανικό Βραβείο Περιβάλλοντος για το 2012

 
107 Gunther Cramer sma 330x248 Ο Gunther Cramer της SMA τιμάται με το Γερμανικό Βραβείο Περιβάλλοντος για το 2012

Ο Gunther Cramer της SMA τιμάται με το Γερμανικό Βραβείο Περιβάλλοντος

Το φετινό Γερμανικό Βραβείο Περιβάλλοντος, που αποτελεί τη σημαντικότερη διάκριση Περιβάλλοντος στην Ευρώπη, θα απονεμηθεί στον Gunther Cramer, Συνιδρυτή και Πρόεδρο του Supervisory Board της SMA Solar Technology για τη συμβολή του στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των φωτοβολταϊκών και την προσωπική του δέσμευση για πάνω από 30 χρόνια, στη μετάβαση στον πλήρως αποκεντρωμένο ενεργειακό εφοδιασμό μέσω ΑΠΕ. Το βραβείο, θα απονείμει ο Joachim Gauck, Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Οκτωβρίου στη Λειψία.

Ο Fritz Brickwedde, Γενικός Γραμματέας του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Περιβάλλοντος (Deutsche Bundesstiftung Umwelt) ανακοινώνοντας την απονομή του βραβείου είπε: «Oι φωτοβολταϊκοί μετατροπείς που σχεδιάστηκαν από τον κύριο Cramer και την ομάδα του απλοποίησαν την εγκατάσταση, βοήθησαν στη σημαντική μείωση του κόστους, εξασφάλισαν μέγιστη απόδοση και συνέβαλλαν στην αξιόπιστη λειτουργία των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων παραγωγής ρεύματος. Πάνω απ’ όλα όμως, αποτελούν σήμερα το έξυπνο κέντρο μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης, με το οποίο το συνεχές ηλιακό ρεύμα μπορεί να ενσωματωθεί με ιδανικό τρόπο στο δίκτυο. Ο Gunther Cramer δεν διέκρινε ποτέ τα λόγια από τις πράξεις: είτε πρόκειται για καθημερινές επιχειρηματικές αποφάσεις είτε για παγκόσμια οικολογικά ζητήματα του μέλλοντος, επιτυγχάνει με την έντονη ενασχόλησή του και τον ενθουσιασμό του, να ηγείται της ανάπτυξης στον κλάδο των φωτοβολταϊκών. Μαζί με τους συνιδρυτές της εταιρείας, Peter Drews και Reiner Wettlaufer, ο Gunther Cramer κατόρθωσε, διαρκώς προσηλωμένος στην έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία, να εξελίξει την SMA σε κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία στον τομέα της τεχνολογίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πρωτοπόρο στην αγορά κατασκευής φωτοβολταϊκών μετατροπέων, με περισσότερους από 5.500 εργαζόμενους».

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας στοιχειοσειρών, η οποία πρωτοεμφανίσθηκε το 1996 με τους μετατροπείς Sunny Boy, η SMA είχε ουσιαστική τεχνολογική συμβολή στην εντυπωσιακή ανάπτυξη του φωτοβολταϊκού τομέα. Οι τεχνικοί απέκτησαν έτσι για πρώτη φορά τη δυνατότητα να σχεδιάζουν οι ίδιοι τις εγκαταστάσεις τους, οδηγώντας σε εντυπωσιακή ανάπτυξη του κλάδου των φωτοβολταϊκών. Επίσης, με τα καινοτόμα συστήματα υψηλής απόδοσης που διαρκώς παρουσιάζει, η SMA προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις τόσο για μικρές οικιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, όσο και για φωτοβολταϊκές μονάδες πολλών μεγαβάτ, αυξάνοντας το βαθμό απόδοσης των μετατροπέων στο 99%.

«Σε ολόκληρο τον κόσμο εντείνεται το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της φωτοβολταϊκής ενέργειας. Ακολουθώντας διαρκώς το όραμά του για αποκεντρωμένο ενεργειακό εφοδιασμό, και με έντονη οικολογική και κοινωνική δραστηριότητα, ο Gunther Cramer επικεντρώθηκε στη διάδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου περισσότεροι από 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε απομακρυσμένες περιοχές, μη συνδεδεμένες με το δίκτυο, εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα», σημείωσε ο Fritz Brickwedde.

Η SMA ανέπτυξε τους αυτόνομους μετατροπείς Sunny Island, οι οποίοι παρέχουν τη δυνατότητα ευέλικτης χρήσης και επέκτασης για την αυτόνομη τροφοδοσία ρεύματος αγροτικών περιοχών, μη διασυνδεδεμένων στο δίκτυο, μέσω σύνδεσης με φωτοβολταϊκές, αιολικές ή υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις, ανάλογα με το είδος της, κατά τόπους, διαθέσιμης ενέργειας. Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ήδη δημιουργηθεί χιλιάδες αυτόνομα, αποκεντρωμένα δίκτυα, με βάση το σύστημα αυτό. Παράλληλα, στο πλαίσιο προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως στην Ουγκάντα ή τη Μαδαγασκάρη, η SMA έχει εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα σε κέντρα υγείας και σχολεία βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ενώ το 2011 οι Cramer, Drews και Wettlaufer, δημιούργησαν μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, με στόχο την προώθηση επιχειρηματικών μοντέλων για τη διάδοση των αποκεντρωμένων συστημάτων αυτόνομων δικτύων μέσω φωτοβολταϊκών.

Επιπλέον, ως πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Εταιρειών Ηλιακής Ενέργειας (Bundesverband Solarwirtschaft), ο Gunther Cramer εμπνεύσθηκε και υλοποίησε την κατάρτιση ενός Οδηγού, που παρουσιάζει μια σαφή προοπτική για την ανάπτυξη της φωτοβολταϊκής ενέργειας στη Γερμανία και μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς του κλάδου, καθώς και τη βάση για έναν εποικοδομητικό διάλογο με τους πολιτικούς.

«Η προσανατολισμένη στους εργαζόμενους φιλοσοφία της SMA και του Gunther Cramer αποτελεί πρότυπο για άλλες επιχειρήσεις καθώς επιτυγχάνει τη συμμετοχή των εργαζομένων της εταιρείας σε σημαντικές διαδικασίες ενημέρωσης και λήψης αποφάσεων. Επιπλέον, ο Gunther Cramer φροντίζει ώστε οι κτιριακές εγκαταστάσεις της SMA να διαθέτουν αειφόρα ενεργειακά συστήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν το νέο ενεργειακά αυτόνομο κτίριο του SMA Solar Academy, το οποίο λειτουργεί αποκλειστικά με ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και ανεξάρτητα από το ηλεκτρικό δίκτυο, χάρη σε αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα. Επιπλέον το εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών μετατροπέων της SMA, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο στον κόσμο, λειτουργεί με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», τόνισε ο Fritz Brickwedde, κλείνοντας την αναφορά του στο συνιδρυτή της SMA.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.