Η ιδιοκατανάλωση παρέχει ανεξαρτησία από το δίκτυο μέχρι και 80%

 
energy Η ιδιοκατανάλωση παρέχει ανεξαρτησία από το δίκτυο μέχρι και 80%

Ένα σύστημα διαχείρισης μπαταριών διασφαλίζει τη βέλτιστη φόρτιση των μπαταριών

Της Σοφίας Θεοδωροπούλου
Product Manager Conergy Ελλάδος

Μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση παράγει ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ η απόδοσή της επηρεάζεται από την ένταση της ηλιοφάνειας και την εποχή. Σε ένα αμιγώς διασυνδεδεμένο οικιακό φωτοβολταϊκό σύστημα, η ενέργεια διοχετεύεται εξ ολοκλήρου στο δίκτυο και πωλείται με την καθορισμένη τιμή πώλησης, βάσει της υπογεγραμμένης σύμβασης αγοραπωλησίας. Υπάρχουν ωστόσο και άλλες επιλογές εκτός από την εξολοκλήρου τροφοδοσία του δικτύου με το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα.

Με τις Εγγυημένες Τιμές Πώλησης ενέργειας (FITs) να μειώνονται συνεχώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών αγοράς ενέργειας και την ταυτόχρονη αύξηση των ενεργειακών αναγκών, η χρήση της παραγόμενης Φωτοβολταϊκής ενέργειας για ιδιοκατανάλωση είναι ένας τρόπος που μπορεί να παρέχει ανεξαρτησία από το δίκτυο μέχρι και 80%, εξασφαλίζοντας τη συνεχή εξυπηρέτηση του καταναλωτή.

Το ερώτημα που προκύπτει κατά την εγκατάσταση ενός οικιακού φωτοβολταϊκού συστήματος είναι πώς θα βρεθεί η απαιτούμενη ενέργεια τις απογευματινές και βραδινές ώρες, όταν δηλαδή οι αποδόσεις του συστήματος είναι περιορισμένες ή μηδενικές.

Η ιδανική λύση θα ήταν η χρήση ενός κατάλληλου σύγχρονου συστήματος αποθήκευσης ενέργειας υψηλής απόδοσης για διανομή της ενέργειας, όποτε και όπως αυτή είναι απαραίτητη. Ένα τέτοιο σύστημα περιλαμβάνει μπαταρίες που αποθηκεύουν την επιπλέον ενέργεια και ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης, που παρέχει δεδομένα για τις καταναλώσεις ισχύος, την κατάσταση και την απόδοση του Φ/Β συστήματος, καθώς και την κατάσταση των μπαταριών. Ένα σύστημα διαχείρισης μπαταριών διασφαλίζει τη βέλτιστη φόρτιση των μπαταριών, οπότε και τη μέγιστη διάρκεια ζωή τους.

Με αυτό τον τρόπο, ελέγχεται κάθε χρονική στιγμή η ροή της ενέργειας σε ένα νοικοκυριό: Η παραγόμενη ενέργεια εφοδιάζει τις χρησιμοποιούμενες συσκευές, όποτε και όσο απαιτείται, αλλιώς αποθηκεύεται ή διοχετεύεται στο δίκτυο.

Με τη χρήση του συστήματος αποθήκευσης-διαχείρισης ενέργειας, η ενέργεια λαμβάνεται από το δίκτυο (αγοράζεται) μόνο όταν δεν επαρκεί η παραγόμενη από το φωτοβολταϊκό σύστημα ή τις μπαταρίες για την κάλυψη των οικιακών αναγκών. Ένα τέτοιο σύστημα διαχείρισης ενέργειας επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να εκμεταλλευτεί πλήρως τα οφέλη μίας καθαρής μορφής ενέργειας.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.