Άντληση ρευστότητας για τράπεζες και επιχειρήσεις

 
25 geld fot 330x248 Άντληση ρευστότητας για τράπεζες και επιχειρήσεις

Επιτυχία του ομολογιακού δανείου του ΟΤΕ ύψους 700 εκατ. ευρώ το οποίο υπερκαλύφθηκε κατά 2,7 φορές

Μηχανισμούς με στόχο την εξεύρεση κεφαλαίων αναζητούν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, που έχουν έστω και τη μερική δυνατότητα να το πράξουν, ενώ πολύ έγκυρες τραπεζικές πηγές αναλύοντας τον παραπάνω σχεδιασμό κάνουν την πρόχειρη εκτίμηση πως μέχρι το τέλος του έτους επιχειρήσεις και τράπεζες θα έχουν βγει στις αγορές με εκδόσεις ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ. Η επιτυχία των εκδόσεων αυτών θα κρίνει εν πολλοίς και την έξοδο του ελληνικού δημοσίου στις αγορές.

Χαρακτηριστική ήταν η επιτυχία του ομολογιακού δανείου του ΟΤΕ ύψους 700 εκατ. ευρώ το οποίο υπερκαλύφθηκε κατά 2,7 φορές, ενώ ο Οργανισμός θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η έκδοση να είναι διαπραγματεύσιμη στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Βεβαίως όπως αποδέχονται οι ίδιες πηγές, η συγκεκριμένη εταιρεία είναι πολυεθνική της Deutsche Telekom, στοιχείο το οποίο της επέτρεψε να πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη έκδοση. Το παραπάνω είναι γεγονός λέει στην «Η» σοβαρός υπηρεσιακός παράγοντας όμως η έκδοση δεν θα είχε αυτήν την επιτυχία εάν η αγορά δεν το επέτρεπε, εάν το κλίμα δεν είχε αλλάξει τους τελευταίους έξι μήνες τόσο για την Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Αλλα σχέδια 
Αλλωστε ακόμη και ο ΟΤΕ το 2011 και το 2012 επεργαζόταν άλλα σχέδια προκειμένου να χρηματοδοτηθεί. Ας σημειωθεί ότι οι εκδόσεις πανευρωπαϊκά, το τελευταίο διάστημα ανέρχονται σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις στο ιλιγγιώδες ποσό των 45 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερα δε από τις αρχές του έτους πυκνώνουν οι προσπάθειες εταιρειών και τραπεζών ώστε να προλάβουν το κλίμα στις αγορές διεθνώς.

Τα παραπάνω έρχονται να συμπληρώσουν την αισιοδοξία που εκφράστηκε την περασμένη εβδομάδα, διά στόματος των επικεφαλής των συστημικών τραπεζών της χώρας, ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα πετύχει, ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και ότι τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα ανοίξουν πρώτα το δρόμο προς τις αγορές, χρηματοδοτώντας στη συνέχεια και την εγχώρια οικονομία.

Συνδυαστικά,  οι τράπεζες αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους αναμένεται να προχωρήσουν σε εκδόσεις. Όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς ένα benchmark οποιουδήποτε πιστωτικού ιδρύματος δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 500 εκατ. ευρώ.

ROAD SHOWS << Αμέσως μετά οι τράπεζες θα σταθούν αρωγοί στις μεγάλες επιχειρήσεις προκειμένου και αυτές να προχωρήσουν στις δικές τους εκδόσεις κυρίως ομολογιακές εκδόσεις, μετατρέψιμες σε μετοχές.

Προς τούτο πυκνώνουν οι εκδηλώσεις -road shows στο εξωτερικό ενόψει και των ανακεφαλαιοποιήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων όμως και μεγάλες εισηγμένες και μη εταιρείες θα έχουν παρουσία σε road shows κλαδικά σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Συγχρόνως έχουν αρχίσει να έρχονται και να ζητούν εκ νέου πληροφορίες για κάποιες επιχειρήσεις και εκπρόσωποι funds. Ας σημειωθεί πως κορυφαίας σπουδαιότητας είναι η εκδήλωση της Morgan Stanley η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στο Λονδίνο όπου όλες οι μεγάλες συστημικές τράπεζες θα έχουν παρουσία, ενώ πέρισυ καμία από τις ελληνικές τράπεζες ούτε είχε προσκληθεί ούτε συμμετείχε στην εκδήλωση αυτή η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

Συζητήσεις 
Οι μηχανισμοί για τη διαμόρφωση νέων εκδόσεων, «δημιουργούνται» ήδη, ενώ οι μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας επισκέπτονται και συζητούν το θέμα και με μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού.

Οι ελληνικές εκδόσεις όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές θα έχουν επιτυχία και γιατί οι αποδόσεις τους θα είναι πολύ ικανοποιητικές, αλλά και γιατί το κλίμα για τη χώρα είναι πολύ βελτιωμένο.

Ως μόνος γρίφος παραμένει το ενδεχόμενο πολιτικής αναταραχής στην χώρα από την εμβάθυνση της ύφεσης τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Χρηματοδότηση και μέσω αυξήσεων κεφαλαίου

Στο «παιχνίδι» χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων εισέρχεται και το ελληνικό χρηματιστήριο. Όπως αναφέρουν έγκυροι χρηματιστηριακοί παράγοντες συγχρόνως με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αρκετές μεγάλες και μικρές εταιρείες εκμεταλλευόμενες το καλό κλίμα διεθνώς, αλλά και εγχωρίως θα προβούν σε αυξήσεις κεφαλαίου. Το πρόβλημα ρευστότητας που έχει δημιουργήσει σημαντικότατα προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί και οι τράπεζες πριν ανακεφαλαιοποιηθούν και απευθυνθούν οι ίδιες στις αγορές κεφαλαίου είναι πολύ δύσκολο να στηρίξουν αποτελεσματικά τις ελληνικές επιχειρήσεις. Αντιθέτως το Χ.Α. έχει τους μηχανισμούς και τη δυνατότητα να το πράξει. Οσο λοιπόν οι τράπεζες αναζητούν εποπτικά κεφάλαια οι γραμμές χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες και το άνοιγμά τους θα προϋποθέτει αυστηρά κριτήρια που στηρίζονται στη σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια δηλαδή ιδίων κεφαλαίων προς τα κεφάλαια δανεισμού. Επειδή λοιπόν τα ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων έχουν υποστεί σημαντικότατη συρρίκνωση και η σχέση αυτή αλλάζει διαρκώς προς το χειρότερο και πρέπει να αναδομηθεί ώστε μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις να αποκτήσουν μόλις ανοίξει η αγορά εκ νέου πρόσβαση στο δανεισμό.

Τούτο θα πραγματοποιηθεί με αυξήσεις κεφαλαίου σημειώνουν έγκυροι χρηματιστηριακοί παράγοντες, σε τιμές εξαιρετικά συμφέρουσες σε μία προοπτική περαιτέρω απόδοσης της αγοράς.

Ηδη λοιπόν υπάρχουν και εδώ σχεδιασμοί οι οποίοι δεν θα αργήσουν να εκδηλωθούν και τους οποίους πλαισιώνουν και ξένες τράπεζες.

Μάλιστα το νέο θεσμικό πλαίσιο στο χρηματιστήριο θα βοηθήσει αποτελεσματικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

πηγή:imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ. Bookmark the permalink.

Comments are closed.