Ανάσα ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες η πρόσβαση στην ΕΚΤ, όπου δανείζονται με επιτόκιο 0,75%

 
25 geld fot 330x248 Ανάσα ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες η πρόσβαση στην ΕΚΤ, όπου δανείζονται με επιτόκιο 0,75%

Η άντληση κεφαλαίων ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ιδιαίτερα πιο φτηνή καθώς το επιτόκιο είναι 0,75%.

Σε ανάσα ρευστότητας και μείωση λειτουργικού κόστους θα οδηγήσει η παροχή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία θα δεχτεί ως ενέχυρο τα ομόλογα ύψους 28 δισ. ευρώ που θα λάβουν οι τράπεζες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την επανακεφαλαιοποίησή τους. Τα ομόλογα αυτά, θα έχουν την εγγύηση του ευρωπαϊκού ταμείου ΕFSF και η αξιολόγησή τους θα είναι ΑΑΑ, γεγονός που σημαίνει ότι το «κούρεμα» από την ΕΚΤ θα είναι από μηδενικό έως ελάχιστο.

Και η μείωση του κόστους των τραπεζών όμως είναι ιδιαίτερα σημαντική. Μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ κεφαλαίων ρευστότητας που δανείζονταν οι ελληνικές τράπεζες, το αντλούσαν από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, τον ELA, με επιτόκιο περίπου 3,75%.

Η άντληση κεφαλαίων ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ιδιαίτερα πιο φτηνή καθώς το επιτόκιο είναι 0,75%.

ΕΚΤ
Παράλληλα, χθες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να κάνει αποδεκτό ως ενέχυρο και πάλι το ελληνικό χρέος για την παροχή ρευστότητας. Οι ελληνικές τράπεζες αν και δεν έχουν πλέον ελληνικό χρέος, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις τιτλοποιήσεις δανείων, κ.λπ., που έχουν τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποφασίστηκε η αναστολή της εφαρμογής κατώτατου ορίου αξιολόγησης στα ομόλογα που εκδίδει ή εγγυάται το ελληνικό δημόσιο κάνοντας τα αποδεκτά ως εχέγγυα για παροχή ρευστότητας. Η αναστολή θα ισχύσει μέχρι νεώτερης ειδοποίησης. Η απόφαση αυτή αφορά όλα τα εκκρεμή, αλλά και τα νέα εργαλεία χρέους που εκδίδει ή εγγυάται η ελληνική κυβέρνηση.

Χαμηλό επιτόκιο 
Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες κατέχουν ακόμα ελληνικό χρέος, επωφελούνται από την απόφαση αυτή καθώς θα μπορούν να αντλούν ρευστότητα από το ευρωσύστημα με χαμηλό επιτόκιο, χρησιμοποιώντας τα ελληνικά ομόλογα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι θα επιβάλλεται ειδικό «κούρεμα» στη ρευστότητα που θα δίνεται, που θα εξειδικευτεί στο νομικό κείμενο το οποίο θα συνοδεύει την απόφαση και θα δημοσιευτεί στις 21 Δεκεμβρίου, ημερομηνία από την οποία ξεκινά και η ισχύς της.

Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση ισχύει από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους και η ευνοϊκή για το ελληνικό χρέος απόφαση ελήφθη μετά την πρόοδο της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τα διαρθρωτικά μέτρα, την περικοπή δαπανών και τις ιδιωτικοποιήσεις, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ανακοίνωσή της. Στην απόφαση τονίζεται το συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας έλαβε υπόψη τη θετική έκθεση της τρόικας για το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς και την ευρεία γκάμα μέτρων που αυτή έχει ήδη λάβει στα μέτωπα της δημοσιονομικής σύγκλισης, των δομικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.