ΥΠΕΚΑ: Σύσταση για περιορισμό της καύσης βιομάζας σε τζάκια ή λέβητες θέρμανσης

 
7 pelets fot 330x248 ΥΠΕΚΑ: Σύσταση για περιορισμό της καύσης βιομάζας σε τζάκια ή λέβητες θέρμανσης

Περιορισμό της καύσης βιομάζας σε τζάκια ή λέβητες θέρμανσης συστήνει το ΥΠΕΚΑ

Την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, παρατηρήθηκαν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) σε όλες τις θέσεις μέτρησης του δικτύου σταθμών της περιοχής Αθηνών, ενώ οι τιμές των αέριων ρύπων διατηρήθηαν σε χαμηλά επίπεδα.

Επιπλέον, σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης μεταφοράς σκόνης του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΣΚΙΡΩΝ) αλλά και μετά από επικοινωνία με την ΕΜΥ, η συμμετοχή σωματιδίων φυσικής προέλευσης στις διαμορφούμενες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων είναι ιδιαίτερα σημαντική και είναι αποτέλεσμα της μεταφοράς σκόνης από τη Βόρεια Αφρική (έρημος Σαχάρα). Το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά σύνηθες γι’ αυτήν την εποχή, λόγω μετεωρολογικών συνθηκών που ευνοούν τη μεταφορά αυτή (ισχυροί άνεμοι του νοτίου τομέα).

Σύμφωνα με τις προβλέψεις το φαινόμενο θα συνεχισθεί τουλάχιστον και αύριο με αποτέλεσμα τα επίπεδα των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων να υπερβαίνουν σημαντικά τη μέση ημερήσια οριακή τιμή.

Αν ενταθεί η συμμετοχή των ανθρωπογενών πηγών, π.χ. καύση βιομάζας τις βραδινές ώρες το πρόβλημα θα γίνει ακόμη πιο έντονο.

Για το λόγο αυτό, το ΥΠΕΚΑ συστήνει τον περιορισμό της καύσης βιομάζας σε τζάκια ή λέβητες θέρμανσης.

 
This entry was posted in ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.