Σε ποιά έργα και ποιούς τομείς κατανέμεται το νέο ΕΣΠΑ;

 
ESPA Σε ποιά έργα και ποιούς τομείς κατανέμεται το νέο ΕΣΠΑ;

Το νέο ΕΣΠΑ προορίζεται ως επί το πλείστον για τις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες αλλά και για έργα περιβάλλοντος και μεταφορών

Η ελλάδα βρίσκεται στους κερδισμένους του κοινοτικού προϋπολογισμού 2014-2020, αφού πέτυχε να αντλήσει το μέγιστο δυνατό ποσό όχι μόνο από το ΕΣΠΑ, αλλά και από τα επιμέρους ταμεία για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και της λαθρομετανάστευσης.

Τα 18,4 δισ. ευρώ προορίζονται ως επί το πλείστον, σύμφωνα με το υπουργείο ανάπτυξης, για τις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες αλλά και για έργα περιβάλλοντος και μεταφορών στην περίοδο 2014-2020.

Αναλυτικά η κατανομή των κονδυλίων που εξασφάλισε η κυβέρνηση κατά την Σύνοδο Κορυφής στις βρυξέλες,  σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ως εξής:

 • Στις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες θα διατεθούν 6,34 δισ. ευρώ,
 • σε έργα περιβάλλοντος και μεταφορές 3,41 δισ. ευρώ,
 • στις αναπτυγμένες περιφέρειες 2,5 δισ. ευρώ,
 • στις περιφέρειες που βρίσκονται στο στάδιο της μετάβασης 2,1 δισ. ευρώ,
 • σε διακρατικά έργα 210 εκατ. ευρώ,
 • στη νεανική απασχόληση 170 εκατ. ευρώ,
 • ενώ 2 δισ. ευρώ θα διατεθούν το 2016 μετά την αναθεώρηση.

Στο μεταξύ ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ξεκινά αγώνα ταχύτητας προκειμένου να σχεδιαστεί το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται κυβερνητική σύσκεψη ή υπουργικό συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη ο κ. Χατζηδάκης θα συναντηθεί με τις διαχειριστικές αρχές ώστε να ξεκινήσει ο σχεδιασμός των προγραμμάτων.

Μέσα στον Μάρτιο ο υπουργός προγραμματίζει αναπτυξιακό συνέδριο με θέμα τον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ αλλά και το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.

Μέχρι τον Ιούλιο είναι η καταληκτική προθεσμία για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού, ώστε μετά να ξεκινήσει η υποβολή προτάσεων για τα επιμέρους προγράμματα.

Εξάλλου, πρέπει να σημειωθεί όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης ό,τι βασικός πυλώνας για την κατάρτιση του νέου ΕΣΠΑ θα είναι το νέο δεκαετές μοντέλο ανάπτυξης της χώρας που σχεδιάζουν το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ κατόπιν των σχετικών εντολών που έχουν δοθεί από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης. Το τελικό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί είναι ο Ιούλιος του 2013.

Επιπλέον υιοθετείται σειρά κανονιστικών ρυθμίσεων, που αναμένεται να διευκολύνουν σημαντικά την υλοποίηση των προγραμμάτων. Συγκεκριμένα:

 • Προβλέφθηκε για τις περιφέρειες της Αττικής και της Δυτ. Μακεδονίας σημαντικά αυξημένο ποσοστό συγχρηματοδότησης (80%), σε σχέση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής (50% και 60% αντίστοιχα).
 • Δόθηκε η δυνατότητα προσαύξησης όλων των ισχυόντων ποσοστών συγχρηματοδότησης κατά 10% στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως η Ελλάδα.
 • Για τις χώρες αυτές θα ισχύσει μεγαλύτερη προκαταβολή κατά την έναρξη των προγραμμάτων (1,5% τον πρώτο χρόνο, 1,5% το δεύτερο και 1% τον τρίτο αντί για 1%, 1% και 1% αντίστοιχα).
 • Μετά την άρση των σχετικών περιορισμών, ο ΦΠΑ, στην περίπτωση που δεν ανακτάται, θα είναι επιλέξιμος για συγχρηματοδότηση, για το σύνολο των παρεμβάσεων.
 • Ο αρχικά προβλεφθείς κανόνας Ν+2 χαλάρωσε κατά ένα χρόνο, δίνοντας μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την υλοποίηση των παρεμβάσεων.

Ωστόσο οι μεγάλοι νικητές της Συνόδου Κορυφής είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, αφού πέτυχαν να επιβάλουν την λιτότητα στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, παρότι κατόρθωσε να σώσει τις επιδοτήσεις των Γάλλων αγροτών: Και αυτ’ό γιατί οι περικοπές στα κοινοτικά κονδύλια περιέλαβαν τα προγράμματα μεταφορών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών της Γαλλίας.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.