Τι ισχύει για Δήλωση ετοιμότητας και διασύνδεση του φωτοβολταϊκού έργου

 
39 dei diktio2 330x2491 Τι ισχύει για Δήλωση ετοιμότητας και διασύνδεση του φωτοβολταϊκού έργου

Τι ισχύει για Δήλωση ετοιμότητας και διασύνδεση του φωτοβολταϊκού έργου στο δίκτυο

Μέχρι πρόσφατα, δεν υπήρχαν θεσμοθετημένες προθεσμίες για την απόκριση του Διαχειριστή στην ετοιμότητα σύνδεσης που δήλωνε ο επενδυτής. Με το Ν.4093/2012 θεσπίστηκαν προθεσμίες και ρήτρες για τον Διαχειριστή, οι οποίες όμως και πάλι καλύπτουν περισσότερο τον Διαχειριστή παρά τον επενδυτή.

Για να έχει κάποια, τυπική έστω διασφάλιση, ο επενδυτής ότι η ενεργοποίηση της σύνδεσης θα γίνει εγκαίρως ή και ότι δεν θα χάσει την ταρίφα που προσδοκά, θα πρέπει να δηλώσει ετοιμότητα του σταθμού τουλάχιστον ένα μήνα πριν την ημερομηνία που θεωρητικά χάνει αυτή την ταρίφα, με την προϋπόθεση όμως ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα έργα σύνδεσης ή έχει παρέλθει ο συνομολογημένος στην σύμβαση σύνδεσης χρόνος υλοποίησης των εν λόγω έργων.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος Διαχειριστής υποχρεούται στη θέση του φωτοβολταϊκού σταθμού σε δοκιμαστική λειτουργία ή, εάν δεν προβλέπεται περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας, στην ενεργοποίηση της σύνδεσής του, εντός προθεσμίας ενός μήνα από τότε που ο ενδιαφερόμενος θα δηλώσει την ετοιμότητα του σταθμού για έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας ή για ενεργοποίηση της σύνδεσης, εφόσον, κατά την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος, έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα προβλεπόμενα στην οικεία σύμβαση σύνδεσης έργα επέκτασης για σύνδεση ή έχει παρέλθει ο συνομολογημένος στην σύμβαση σύνδεσης χρόνος υλοποίησης των εν λόγω έργων. Εάν παρέλθει άπρακτο το ανωτέρω διάστημα του ενός μήνα για λόγους οφειλόμενους σε υπαιτιότητα του Διαχειριστή, που διαπιστώνεται από τον ίδιο και γνωστοποιείται εγγράφως προς τον Λειτουργό της Αγοράς ή τον διαχειριστή για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά κατά περίπτωση, η ταρίφα που θα λάβει το έργο είναι αυτή που ίσχυε κατά την ημερομηνία παρέλευσης της ανωτέρω προθεσμίας του ενός μήνα.

Η νομοθεσία στο σημείο αυτό ευνοεί σκανδαλωδώς τον Διαχειριστή σε βάρος του επενδυτή αφού, την τυχόν υπαιτιότητα του Διαχειριστή την διαπιστώνει ο ίδιος (!) και επιπλέον η ανωτέρω έγγραφη γνωστοποίηση παρέχεται μόνον από ειδικώς εντεταλμένα προς τούτο όργανα του αρμόδιου Διαχειριστή, που ανακοινώνονται στον Λειτουργό της Αγοράς, τη ΡΑΕ και την Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Επενδυτών για έργα Α.Π.Ε. του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Αν περάσει η προθεσμία του ενός μήνα που αναφέρεται παραπάνω, ο Διαχειριστής αρχίζει να έχει κάποιες συνέπειες. Αν συνδέσει τον σταθμό εντός τετραμήνου από τη δήλωση ετοιμότητας που έκανε ο επενδυτής, ο Διαχειριστής υποχρεούται σε αποζημίωση με το μισό του κόστους των έργων σύνδεσης, όπως αυτό αναγράφεται στη σχετική σύμβαση. Αν καθυστερήσει παραπάνω, η αποζημίωση ισούται με το σύνολο του κόστους των έργων σύνδεσης.

Ο νόμος προβλέπει ακόμη τιμωρία για τον επενδυτή που θα δηλώσει ψευδώς δήλωση ετοιμότητας. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση αδυναμίας σύνδεσης του σταθμού για λόγους οφειλόμενους σε υπαιτιότητα του ενδιαφερομένου, η οποία διαπιστώνεται από τον Διαχειριστή και γνωστοποιείται εγγράφως προς τον Λειτουργό της Αγοράς ή τον Διαχειριστή για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά κατά περίπτωση, ιδίως σε περίπτωση ανακρίβειας της δήλωσης περί ετοιμότητας του σταθμού, το αίτημα απορρίπτεται και ο ενδιαφερόμενος οφείλει να υποβάλει εκ νέου αίτημα για θέση του φωτοβολταϊκού σταθμού σε δοκιμαστική λειτουργία ή, εάν δεν προβλέπεται περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας, για ενεργοποίηση της σύνδεσής του, αφού παρέλθουν τουλάχιστον έξι (6) μήνες από την υποβολή του προηγούμενου αιτήματός του.

Να σημειώσουμε εδώ ότι δεν προβλέπονται ειδικές προθεσμίες και ρήτρες για τη διασύνδεση οικιακών και μικρών εμπορικών φωτοβολταϊκών συστημάτων έως 10 kWp.

Πηγή: Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.