O ΠΑΣΥΦ σκοπεύει σε νομικές διαδικασίες εναντίον της έκτακτης εισφοράς για τις ΑΠΕ

 
90 pasyf 330x150 O ΠΑΣΥΦ σκοπεύει σε νομικές διαδικασίες εναντίον της έκτακτης εισφοράς για τις ΑΠΕ

Πανελλήνιος Συνδέσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών

Στην επιστολή του προέδρου του ΠΑΣΥΦ Ν. Καλογηράκη, γνωστοποιείται η πρόθεση του συλλόγου για το ξεκίνημα νομικών διαδικασιών εναντίον της απόφασης για επιβολή εισφοράς στα υφιστάμενα έργα ΑΠΕ και ιδιαίτερα στα φωτοβολταϊκά. Συγκεκριμένα ο ΠΑΣΥΦ τονίζει, ότι ο κ. Παπαγεωργίου οδηγεί σε δικαστικές περιπέτειες τη χώρα.

Η σχετική επιστολή, του ΠΑΣΥΦ:

“Ο ΠΑΣΥΦ διατηρούσε την ελπίδα ότι τα στοιχεία που παρέδωσε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι φορείς των ΑΠΕ, με τα οποία αποδεικνύεται ότι το ταμειακό πρόβλημα του ΛΑΓΗΕ οφείλεται στις στρεβλώσεις του συστήματος μέσω των οποίων επιδοτούνται τα ορυκτά καύσιμα και όχι στη λειτουργία των σταθμών ΑΠΕ (και κυρίως των φωτοβολταϊκών) θα έπειθαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να μην προχωρήσει σε νέα μέτρα, καταστροφικά για τον κλάδο.
Παρόλα αυτά, ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Παπαγεωργίου, με δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters (28/09/2012) επαναφέρει το θέμα και δηλώνει ότι «η κυβέρνηση θα επιβάλει προσωρινή εισφορά στους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) που έχουν ήδη συμβάσεις».

Πρόκειται για μια δήλωση που θα οδηγήσει σε κατάρρευση τις επιχειρήσεις του κλάδου και θα δημιουργήσει επενδυτική αβεβαιότητα, πλήττοντας συνολικά την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας στα μάτια ξένων και εγχώριων επενδυτών. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τι θα συνέβαινε εάν ένας υπουργός Οικονομικών προανήγγελλε ότι θα φορολογούσε τον τζίρο των εισηγμένων εταιρειών ή τον τζίρο του χρηματιστηρίου. Θα κατέρρεε η ελληνική οικονομία. Αντίστοιχες θα είναι οι επιπτώσεις από τη δήλωση Παπαγεωργίου στον κλάδο των φωτοβολταϊκών όπου έχουν επενδυθεί περί τα 3 δις. ευρώ.

Ο ΠΑΣΥΦ έχει ενημερώσει ότι στην περίπτωση που επιβληθεί εισφορά θα κινήσει τις κατάλληλες νομικές διαδικασίες εναντίον της απόφασης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η χώρα θα εμπλακεί σε δικαστικές περιπέτειες και τα πιθανά πρόστιμα θα κληθεί να τα καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός. Ο οποίος, πρέπει να σημειωθεί, δεν επιβαρύνεται σήμερα από την είσοδο των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο, καθώς το σύστημα feed in tariffs λειτουργεί χωρίς την συμμετοχή των κρατικών ταμείων.

Ο κ. Παπαγεωργίου οφείλει να επανεξετάσει, έστω και την ύστατη ώρα, το θέμα. Μια εισφορά επί του τζίρου θα καταστρέψει χιλιάδες μικροεπενδυτές που εν μέσω δραματικής κρίσης δεν έβγαλαν τις αποταμιεύσεις τους στο εξωτερικό αλλά τις τοποθέτησαν στην παραγωγή πράσινης ενέργειας. Θα καταστρέψει επίσης ένα δυναμικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας χωρίς να λύσει το πρόβλημα του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ. Απόδειξη το γεγονός ότι, παρότι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών έχουν ξεπεράσει του πέντε μήνες, τα χρήματα που παρακρατά ο ΛΑΓΗΕ δεν είναι ικανά να περιορίσουν το έλλειμμα, το οποίο αυξάνει συνεχώς.”

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.