Το ΥΠΕΚΑ διαπραγματεύεται επιμήκυνση δανείων για εταιρείες φωτοβολταϊκών

 
1 Πάρκο par megalo parko 330x220 Το ΥΠΕΚΑ διαπραγματεύεται επιμήκυνση δανείων για εταιρείες φωτοβολταϊκών
Οι επαφές του υφυπουργού ΥΠΕΚΑ με τις τράπεζες στοχεύουν στην επιμήκυνση των δανείων εταιρειών φωτοβολταϊκών

Σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες βρίσκεται το επιτελείο του υφυπουργού Περιβάλλοντος – Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου προκειμένου να αποφευχθούν οι ομαδικές πτωχεύσεις εταιρειών με φωτοβολαϊκούς σταθμούς, μετά την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στον τζίρο..

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επαφές του υφυπουργού με τις τράπεζες στοχεύουν στην επιμήκυνση των δανείων για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το μέτρο, δηλαδή δύο χρόνια συν ένα και ότι πρώτες ενδείξεις για την ανταπόκριση των τραπεζών είναι θετικές.

Ωστόσο, οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και ούτε αναμένεται να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις, τουλάχιστον μέχρι την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος διευκρίνιζαν πάντως ότι η δανειακή επιβάρυνση των επενδυτών σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς και οι επιπτώσεις της έκτακτης εισφοράς στην ικανότητα εξυπηρέτηση του δανεισμού ήταν παράμετρος, που συνεκτιμήθηκε κατά τη διαδικασία λήψης των σχετικών αποφάσεων.

Η ρύθμιση που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή προβλέπει την επιβολή έκτακτης εισφοράς από 25% ως 30% στο τζίρο των φωτοβολταϊκών σταθμών, που αμείβονται με τις υψηλότερες εγγυημένες τιμές και 10% σε όλες τις άλλες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ), δηλαδή αιολικά, υδροηλεκτρικά, βιομάζα και σταθμούς συμπαραγωγής ηλεκτρισμού – θερμότητας. Η κλιμάκωση της έκτακτης εισφοράς στα φωτοβολταϊκά έχει ως εξής:
25% για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποίησαν τη σύνδεσή τους ως τις 31/12/2011.

27% για τους σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1/1/2012 και η αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας υπολογίζεται με τις τιμές που ίσχυσαν στο διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου 2012 και 9 Αυγούστου 2012.

30% για τους σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1/1/2012 και η αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας υπολογίζεται με τις υψηλές τιμές που ίσχυαν μέχρι τον Ιανουάριο του 2012.

Η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται επί των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2012 και ως τον Ιούνιο του 2014.

Προβλέπεται δε η δυνατότητα παράτασης της υποχρέωσης καταβολής της εισφοράς κατά ένα ακόμα χρόνο, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο από τον υπουργό Περιβάλλοντος – Ενέργειας.

Ετοιμάζουν προσφυγές

To μέτρο, όπως είναι αναμενόμενο, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους παραγωγούς «ηλιακής» ενέργειας, οι οποίοι προσανατολίζονται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως και στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την Παρασκευή, μάλιστα, έχει προγραμματιστεί ειδική ημερίδα, κατά την οποία οι φορείς, που εκπροσωπούν τους παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς θα συζητήσουν τις νομικές και άλλες δυνατότητες που έχουν για να προσβάλλουν την απόφαση.

Ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε χθες, σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι ο ΛΑΓΗΕ, ο φορέας που αποζημιώνει τους παραγωγούς ΑΠΕ θα έπρεπε να κλείσει τον επόμενο μήνα, κάτω από το βάρος των ελλειμμάτων του, αν δεν ελαμβάνοντο μέτρα, όπως αυτό της έκτακτης εισφοράς.

πηγή: imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.