Συντονισμός ενεργειακών δράσεων μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας

 
47 rae 330x1601 Συντονισμός ενεργειακών δράσεων μεταξύ Ισραήλ Κύπρου Ελλάδας

Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Στις 22 και 23 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των αντιπροσωπειών των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ελλάδας (ΡΑΕ) και της Κύπρου (ΡΑΕΚ) στο Ισραήλ, για τριμερείς συνομιλίες με θεσμικούς ενεργειακούς φορείς της χώρας. Την αντιπροσωπεία της ΡΑΕ αποτελούσαν ο Πρόεδρός της Δρ. Νίκος Βασιλάκος, ο Αντιπρόεδρος κ. Μιλτιάδης Ασλάνογλου και το Μέλος της Ολομέλειας καθ. Ευάγγελος Διαλυνάς. Οι συναντήσεις της ΡΑΕ και της ΡΑΕΚ περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, τη Ρυθμιστική Αρχή Ηλεκτρισμού του Ισραήλ (Public Utilities Authority-Electricity, PUA) με επικεφαλής την Πρόεδρό της κα. Orit Farkash-Hacohen, τη Ρυθμιστική Αρχή Αερίου (Natural Gas Authority, NGA) με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Yeoshua Stern και την Κρατική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (Israel Electricity Corporation, IEC) με επικεφαλής τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρό της κ. Yakov Hain.

Οι συναντήσεις αυτές είχαν ως κύριο στόχο την ενδελεχή συζήτηση, αλληλοενημέρωση και συντονισμό των ενεργειών των εν λόγω θεσμικών ενεργειακών φορέων των τριών χωρών σε ρυθμιστικά θέματα και δράσεις κοινού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα όσον αφορά τα σχεδιαζόμενα έργα ενεργειακών διασυνδέσεων Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας.

Η έναρξη στενής και συντονισμένης πλέον συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας των τριών χωρών έχει ως αφετηρία: α) τη διαπίστωση και επίγνωση του σοβαρού ρόλου που οι Αρχές αυτές καλούνται να διαδραματίσουν στο πλαίσιο των αυξημένων απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για τη συμμετοχή των Ρυθμιστικών Αρχών στην εφαρμογή των αποφάσεων της Ένωσης (ΡΑΕ & ΡΑΕΚ), β) τις σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα ενεργειακά πράγματα και την εν γένει οικονομία των τριών χωρών, γ) τις θετικές, από την άλλη πλευρά, εξελίξεις μετά την εξεύρεση μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο και το Ισραήλ, και δ) τις αυξημένες πιθανότητες για την εξεύρεση και αξιοποίηση αντίστοιχων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και στην Ελλάδα, μέσω σχεδίων και διαδικασιών που δρομολογούνται ήδη από ελληνικής πλευράς.

Η συνεργασία μεταξύ των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας πιστεύεται ότι θα αποβεί προς όφελος των πολιτών και των οικονομιών των τριών χωρών, καθώς η έγκαιρη και ουσιαστική ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων σε όλους τους τομείς της αρμοδιότητάς τους θα συντελέσει στην ολοκληρωμένη και αποτελεσματική λήψη σημαντικών ρυθμιστικών αποφάσεων, αλλά και στον καλύτερο δυνατό συντονισμό των ενεργειών τους σε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για κάθε πλευρά, ειδικότερα δε στα διεθνή συλλογικά όργανα των Ρυθμιστικών Αρχών τόσο της Μεσογειακής Λεκάνης (MEDREG), όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕRGEG, CEER, ACER).

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.