Νέα μέτρα και διαβουλεύσεις για το μέλλλον των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας

 
48 πρασινη ενεργεια Fot 330χ330 Νέα μέτρα και διαβουλεύσεις για το μέλλλον των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε κρίση στη χώρα μας

Συνάντηση των φορέων των ΑΠΕ της χώρας μας, είναι προγραμματισμένη αυτή την εβδομάδα, ώστε να συζητηθούν άμεσα μέτρα και αλλλαγές για την οικονομική στήριξη της ηλεκτρικής αγοράς. Ένα από τα μέτρα είναι πιθανό νέο δάνειο προς τον ΛΑΓΗΕ, χωρίς να αποκλείεται και αύξηση του τέλους των ΑΠΕ. Παράλληλα προγραμματίζονται διαβουλεύσεις των εμπλεκόμενων φορέων για την προώθηση διαρθρωτικών και δομικών αλλαγών, μέχρι τέλους του χρόνου.

Οι αλλαγές σκοπεύουν τόσο στην επίτευξη των εθνικών στόχων για το μερίδιο παραγωγής ενέργειας από τις ΑΠΕ, όσο και στην συγκράτηση αυξήσεων του ειδικού τέλους μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων από τις ΣΗΘΥΑ(Συμπαραγωγή* Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης).

Μέχρι το 2014, η Ελλάδα έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης την δέσμευση για εγκατεστημένη δυναμικότητα φωτοβολταϊκής ενέργειας των 1.500 MW. Το ΥΠΕΚΑ θεωρεί ότι η επίτευξη αυτού του στόχου, παρά τη μείωση των τιμών δεν τείθεται σε κίνδυνο, αφού οι ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις με σταθερό feed-in tariffs  θα εξασφαλίσουν την προγραμματισμένη ανάπτυξη. Από το  2010 μέχρι το 2011, η εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών έφτασε από τα 198 στα 580 μεγαβάτ(MW).

Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες για την μείωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ είχαν στόχο την μείωση της επιδότησης  των φωτοβολταϊκών, αφού τον Φεβρουάριο του 2012 εγκρίθηκε η μείωση των feed-in tariff κατά εξάμηνο μέχρι τον Αύγουστο του 2014. Με τις νέες αλλαγές συζητείται η παρέκβαση έως το έτος 2019.
http://www.sunblog.org/τιμές κιλοβατώρας

Ωστόσο με τις νέες διαβουλεύσεις αναμένεται ότι και άλλες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα επηρεαστούν. Σήμερα, η εγκατεστημένη ισχύς από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη χώρα μας φτάνει περίπου τα 2,4 γιγαβάτ, και αποτελείται κυρίως από αιολικά και φωτοβολταϊκά συστήματα, και ακολουθούν τα μικρά υδροηλεκτρικά και σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα.

Ο σύλλογος φωτοβολταϊκών παρακολουθεί με ανησυχία τις αλλαγγές, αφού σύμφωνα με ανακοίνωσή του, συνεχίζουν να επιδοτούν τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα και να ενισχύουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου και το έλλειμμα των ΑΠΕ.

*Ως Συμπαραγωγή ορίζεται η ταυτόχρονη παραγωγή Ηλεκτρισμού & Θερμότητας (ή/και Ψύξης), από Αεριοστροβίλους ή Μηχανές Εσωτερικής Καύσης, με φυσικό αέριο ή/και βιοαέριο ως καύσιμο, με απόδοση από 85% έως και άνω του 90%

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.