Ηλεκτροκίνητη επανάσταση με πολλούς οπαδούς

 
49 ηλεκτρικο αυτοκινητο Fot 330x220 Ηλεκτροκίνητη επανάσταση με πολλούς οπαδούς

Ηλεκτροκίνητη επανάσταση με πολλούς οπαδούς

Τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα έχουν πέραση στη Νορβηγία. Χαίρουν οικονομικών προνομίων και το παρκάρισμα είναι δωρεάν. Για την παραγωγή του όμως καταναλώνονται ορυκτά καύσιμα.

O Εσπεν Αντρέασεν είναι υπερήφανος για το απόκτημά του, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο Nisaan Leaf. Ανήκει στους 4.000 αγοραστές ηλεκτρικού αυτοκινήτου φέτος στη Νορβηγία. Περίπου το 9% των αυτοκινήτων που πουλήθηκαν στη χώρα είναι ηλεκτροκίνητα.

Προτερήματα, αλλά και…

Η επανάσταση της Νορβηγίας στον τομέα αυτό έχει ξεκινήσει τα τελευταία τρία χρόνια, διάστημα κατά το οποίο έχει καταγραφεί και η μεγαλύτερη αύξηση του τζίρου. Οι κάτοχοι ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου διαθέτουν πολλά προνόμια, καθόλου αυτονόητο πριν χρόνια. Χρειάστηκε εντατική προσπάθεια στο παρασκήνιο από το συγκεκριμένο λόμπυ, όπως τονίζει ο Σνορ Σλέτβολντ, πρόεδρος τους Συνδέσμου Κατόχων Ηλεκτροκίνητου Αυτοκινήτου.
«Υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα. Στην αρχή καταργήθηκε ο φόρος εκτελωνισμού και στη συνέχεια ο φόρος για την πρώτη άδεια κυκλοφορίας», λέει. «Στο μεταξύ το παρκάρισμα είναι δωρεάν και δεν καταβάλλονται διόδια στους αυτοκινητοδρόμους. Επιπλέον καταργήθηκε ο ΦΠΑ και οι οδηγοί μπορούν να χρησιμοποιούν τη λεοφωρειολωρίδα. Χρειάστηκαν δέκα χρόνια όμως μέχρις ότου κατοχυρώσουμε όλα αυτά τα προνόμια».

Η διάδοση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου στη Νορβηγία έχει «αποτυπωθεί» και στο περιβάλλον. Ο μέσος όρος εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα όλων των νορβηγικών αυτοκινήτων κυμαίνεται στα 118 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, πέρυσι ήταν στα 125 γραμμάρια. ΄Ετσι η Νορβηγία ξεπερνά κατά πολύ το μέσο όρο που έχει ορίσει η ΕΕ.
Επικριτές επισημαίνουν ότι οι επιδόσεις αυτές αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, όταν εξετάζει κανείς τη συνολική ευθύνη της Νορβηγίας στην κλιματική αλλαγή. Η χώρα κατέχει την 8η θέση ανάμεσα στις εξαγωγικές χώρες πετρελαίου και την 3η στον κόσμο σε φυσικό αέριο. Εάν υπολόγιζε κανείς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, τότε θα αντιστοιχούσε σε εκπομπές 40 εκατομμυρίων αυτοκινήτων το χρόνο.

…επικρίσεις

Άλλοι πάλι διατείνονται πως τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα δεν παράγουν απαραίτητα λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι τα αυτοκίνητα με σύγχρονες μηχανές καύσης ορυκτών καυσίμων. Η κατασκευή και εξουδετέρωση μπαταριών καθώς και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που δαπανάται για την παραγωγή ενέργειας συμβάλουν ώστε ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο να εκπέμπει τελικά περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο ένα συμβατικό.
Παρά την αρχική τιμή των 71.400 ευρώ το αμερικανικό ηλεκτροκίνητο μοντέλο TESLA S, κατέγραψε μέχρι το Σεπτέμβριο τις περισσότερες πωλήσεις στη Νορβηγία ξεπερνώντας ακόμη και το παλαιό και καλό VW Golf. «Την ίδια ώρα που οι πολιτικοί στην Ευρώπη μιλούν, στη Νορβηγία έχουν περάσει στη δράση. Είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης όπου ισχύει εθνική οδηγία για την ηλεκτροκίνηση», λέει ο Έσμπεν Πέντερσεν από την αμερικανική εταιρία TESLA.

Σε παγκόσμιο επίπεδο το ενδιαφέρον για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι συγκρατημένο. Ακόμη όμως κι αν ο υπόλοιπος κόσμος φτάσει τη Νορβηγία, η ενέργεια που θα χρειάζεται για να φορτιστεί η ηλεκτρική μπαταρία θα είναι από ορυκτά καύσιμα. Και το ερώτημα αποτελεί και δίλημμα μαζί: είναι καλύτερα να καθυστερήσει κανείς την αγορά ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου μέχρις ότου η παραγωγή ενέργειας να προέλθει από ΑΠΕ ή να αγοράσει τώρα με την ελπίδα ότι θα έρθει κάποτε η στιγμή που θα έχουν αναπτυχθεί οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας;

Πηγή:dw.de

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.