Μπαταρία επανάσταση στην ενέργεια από την Tesla

 
23 ενεργειακη μπαταρια Fot 330x220 Μπαταρία επανάσταση στην ενέργεια  από την Tesla

Μπαταρία επανάσταση στην ενέργεια από την Tesla

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Tesla Motors, Elon Musk, οραματίζεται να καταργήσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μετατρέποντας κάθε νοικοκυριό σε μια μικρή μονάδα παραγωγής και αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας και να εκμηδενίσει την αύξηση των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η μπαταρία «PowerWall» μπορεί να λύσει προβλήματα παροχής ενέργειας και σε περιοχές του κόσμου όπου δεν υπάρχουν γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος, σε απομονωμένα νησιά και σε περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούν μεγάλες διακοπές ρεύματος.

Τοποθετείται στον τοίχο ενός σπιτιού -στο γκαράζ, σε μια αποθήκη ή σε έναν εξωτερικό τοίχο- και σε πλήρη φόρτιση τροφοδοτεί πλήρως ένα μέσο νοικοκυριό με ηλεκτρική ενέργεια για μία εβδομάδα.

Η επαναστατική μπαταρία της Tesla μπορεί να φορτιστεί είτε από το υπάρχον δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος του σπιτιού, μάλιστα σε ώρες κατά τις οποίες η χρέωση είναι μειωμένη, είτε -που ο Musk ελπίζει ότι θα φέρει τη μεγάλη επανάσταση- από ηλιακά πάνελ στην ταράτσα του σπιτιού.

Η τιμή

Η τιμή της μπαταρίας ιόντων λιθίου, η οποία έχει μέγεθος μόλις 130*86 εκατοστά και βάρος 100 κιλών είναι στα 3.500 δολάρια για 10kWh και στα 3.000 δολάρια για 7kWh. Οι πρώτες παραδόσεις θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι στις ΗΠΑ και του χρόνου θα επεκταθούν σε διεθνή κλίμακα.

Σε σύγκριση με την υπάρχουσα τεχνολογία, η μπαταρία της Tesla είναι πιο οικονομική, πιο μικρή σε μέγεθος, πιο ασφαλής και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (έχει εγγύηση από την εταιρεία για 10 χρόνια).

«Ο στόχος μας είναι να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίον ο κόσμος χρησιμοποιεί την ενέργεια», είπε ο Musk κατά την παρουσίαση της νέας τεχνολογίας που έλαβε χώρα στο Tesla Design Studio, στο Hawthorne της California, σε μια εκδήλωση που τροφοδοτήθηκε πλήρως με ενέργεια από τις μπαταρίες της Tesla, οι οποίες είχαν φορτιστεί από ηλιακά πάνελ στην οροφή του κτιρίου.

O ίδιος ο CEO της εταιρείας παρομοίασε μάλιστα τη μελλοντική υιοθέτηση της μπαταρίας του, που μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα από τα υπάρχοντα δίκτυα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, με μια παλαιότερη επανάσταση, την αντικατάσταση των σταθερών γραμμών από τα κινητά τηλέφωνα.

Η μεγαλύτερη εκδοχή της «PowerWall» είναι η μπαταρία «PowerPack» (100 Kwh) και είναι κατάλληλη για επιχειρήσεις, βιομηχανικές μονάδες, ακόμα και ολόκληρες πόλεις (μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά απεριόριστος αριθμός PowerPacks). Ηδη ορισμένες εταιρείες στις ΗΠΑ, όπως η Amazon και η Target, χρησιμοποιούν το ενεργειακό σύστημα της Tesla σε περιορισμένο βαθμό.

Οι εκτιμήσεις της εταιρείας για τη δυνατότητα των μπαταριών της Tesla να φέρουν μια ενεργειακή επανάσταση είναι εντυπωσιακές: 160 εκατομμύρια τέτοια «Power Packs» μπορούν να οδηγήσουν σε πλήρη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ με 900 εκατομμύρια «PowerPacks» είναι εφικτή η μετάβαση σε παγκόσμιο επίπεδο.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.