Την αμερικανική στρατηγική για το κλίμα ανακοινώνει ο Ομπάμα

 
57 περιβαλλον Fot 330χ330 Την αμερικανική στρατηγική για το κλίμα ανακοινώνει ο Ομπάμα

Την αμερικανική στρατηγική για το κλίμα ανακοινώνει ο Ομπάμα

Περιορισμό της παραγωγής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής,  ενίσχυση των ακτών απέναντι στις πλημμύρες και την άνοδο της στάθμης των υδάτων, πραγματική συνεισφορά στην κατεύθυνση μιας διεθνούς συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αυτά είναι, σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, κάποια από τα βασικά σημεία που θα περιλαμβάνει η αμερικανική στρατηγική για το κλίμα, η οποία θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ώρες από τον αμερικανό πρόεδρο.

Στην ομιλία του, στο πανεπιστήμιο του Τζόρτζταουν, ο Μπαράκ Ομπάμα θα εξηγήσει για πρώτη φορά με συγκεκριμένο τρόπο πώς σκοπεύει να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για θωράκιση της χώρας έναντι των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και για αναβάθμιση του ζητήματος κατά τη δεύτερη θητεία του.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, το σχέδιο θα επαναβεβαιώνει το στόχο για περιορισμό των αμερικανικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 17% έως τα τέλη της δεκαετίας και σε σχέση με τα επίπεδα του 2005. Παρότι δεν γίνεται αναφορά στην εισαγωγή κάποιας μορφής «φόρου άνθρακα», η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) καλείται να θεσπίσει νέους κανονισμούς για τον περιορισμό των εκπομπών από τα νέα, αλλά και τα υπάρχοντα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, τα οποία αποτελούν τη βασική πηγή ρύπανσης άνθρακα.

Η στρατηγική θα περιλαμβάνει επίσης νέες προδιαγραφές αποδοτικότητας για κτήρια και συσκευές, επέκταση των έργων ΑΠΕ σε δημόσιες εκτάσεις, καθώς και τη διοχέτευση 8 δισ. δολαρίων σε έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα κ.α.

Παραμονές της σημαντικής ομιλίας, κορυφαία στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και εκπρόσωποι των βιομηχανιών που φοβούνται ότι θα πληγούν, εξέφραζαν σε όλους τους τόνους την αντίθεσή τους στα σχέδια του Ομπάμα. Ο πρόεδρος του Κογκρέσου δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «εντελώς τρελή» την υιοθέτηση νέων κανονισμών, οι οποίοι δεν θα απαιτούν την έγκριση του σώματος, παρά μόνο την υπογραφή του αμερικανού προέδρου και κυβερνητικών υπηρεσιών όπως η EPA.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος είχε πει το Φεβρουάριο στην ομιλία του για την κατάσταση του έθνους αποσπώντας θετικά σχόλια από περιβαλλοντικές οργανώσεις, εάν το Κογκρέσο δεν λάβει μέτρα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, «θα το κάνω εγώ». «Σε αυτό το στάδιο ο πρόεδρος είναι αποφασισμένος να δράσει», δήλωνε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του Λευκού Οίκου με γνώση της νέας στρατηγικής για το κλίμα.

Στην ομιλία πάντως δεν αναμένεται να γίνει αναφορά στο υπ’ αριθμόν ένα περιβαλλοντικό ζήτημα των ημερών στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή τον αγωγό Keystone XL που θα συνδέει την πετρελαιοφόρο άμμο του Καναδά με τα αμερικανικά διυλιστήρια. Εν μέσω πιέσεων από όλες τις πλευρές, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει μέχρι στιγμής ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με το εάν θα εγκρίνει την κατασκευή του αμφιλεγόμενου αγωγού.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.