Συνέδριο: Επανεκκινώντας την Ανάπτυξη

 
18 Fot netzs 330x330 Συνέδριο: Επανεκκινώντας την Ανάπτυξη

Σύνεδριο: Επανεκκινώντας την Ανάπτυξη

Tα πλέον καυτά θέματα της οικονομικής, επιχειρηματικής και επενδυτικής επικαιρότητας θα τεθούν επί τάπητος, κατά τη διάρκεια του διήμερου φόρουμ με τίτλο «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ», που πραγματοποιείται στις 2 και 3 Ιουλίου στην Αθήνα (ξενοδοχείο Caravel), στα πλαίσια της πρωτοβουλίας «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» με τη συνεργασία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ, του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, του ΙNVESTINGREECE, καθώς επίσης σειράς σημαντικών επιχειρηματικών και επιστημονικών φορέων.

Μέσα από τη διευρυμένη συμμετοχή σε αυτό, 70 περίπου κορυφαίων εκπροσώπων του πολιτικού χώρου, των επιχειρήσεων, των τραπεζών, επιστημονικών και θεσμικών φορέων, το φόρουμ θα επιχειρήσει να δώσει ανάμεσα σε άλλα απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

Ποιες είναι οι προτεραιότητες για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας; Με ποιες προϋποθέσεις θα μπορέσει τελικά αυτή να υλοποιηθεί και ποια η κοινή συνισταμένη των κομμάτων; Ποιοι είναι οι ζωτικοί τομείς για μια βιώσιμη ανάπτυξη και επενδύσεις; Ποιες είναι οι προτάσεις και σκέψεις των ελληνικών τραπεζών την επόμενη μέρα της ανακεφαλαιοποίησης; Αλλά και ποιος θα είναι ο ειδικός ρόλος του υπό συγκρότηση ταμείου αναπτυξιακών επενδύσεων στην Ελλάδα;

Τι πρέπει να γίνει ώστε να ενισχυθούν άμεσα οι ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις στη χώρα και ιδιαίτερα σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, η βιομηχανία, οι κατασκευές, το εμπόριο που συμβάλουν καταλυτικά στο ΑΕΠ και στην απασχόληση; Πώς θα επιτευχθεί ένα ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας για την ανάπτυξη; Ποιες είναι οι προοπτικές στα πλαίσια της περαιτέρω απελευθέρωσης της ενεργειακής αγοράς; Κι ακόμα, πώς μπορεί να ανακάμψει ο κατασκευαστικός κλάδος, αφενός μέσα από την επανέναρξη των μεγάλων έργων υποδομής και αφετέρου μέσα από την μεγάλη ευκαιρία -και ταυτόχρονα υποχρέωση- ενεργειακής αναβάθμισης των δημόσιων κτιρίων;

Διαχείριση ενέργειας στον αστερισμό της ανάπτυξης
Παράλληλα, το φόρουμ θα αναδείξει τα συνολικότερα οικονομικά, περιβαλλοντικά, επενδυτικά, επιχειρηματικά, τεχνολογικά και κοινωνικά οφέλη που θα προκύψουν από την ορθολογική διαχείριση ενέργειας σε όλα τα επίπεδα. Από την παραγωγή και στη συνέχεια στα στάδια της διανομής και χρήσης της από μεγάλους και μικρούς καταναλωτές, η αποτελεσματική χρήση της ενέργειας, παρέχει σήμερα, άμεσες ευκαιρίες επιχειρηματικής ανάπτυξης και σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η εφαρμογή των «έξυπνων» δικτύων και των τηλε- μετρητών και η σταδιακή αντικατάσταση των μετρητών ρεύματος σε κάθε σπίτι, που ήδη ξεκίνησε στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, φέρνει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινή ζωή. Αλλά και οι συνολικότερες επενδύσεις που υλοποιούνται στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως επίσης και στα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου, συμβάλουν πολλαπλά στο στόχο της ορθολογικής διαχείρισης.

Για ένα ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας
Πολύς λόγος γίνεται ακόμα και για το κόστος της ενέργειας σε καιρό ύφεσης, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τη βιομηχανία της χώρας μας, όπου οι επιλογές διαχείρισης του ενεργειακού κόστους συνδέονται συχνά με την επιβίωσή τους, υπάρχουν τρόποι και μέσα για να γίνει αυτό πιο ανταγωνιστικό; Πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου προσεχώς; Ποιες είναι οι εξελίξεις στην ηλεκτροπαραγωγή και στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας; Κι ακόμα, πώς εξελίσσεται την τρέχουσα περίοδο με ορόσημο την απελευθέρωση από τις 1 Ιουλίου των οικιακών τιμολογίων, ο ρόλος των εναλλακτικών προμηθευτών και παραγωγών στα πλαίσια του υγιούς ανταγωνισμού σε μια απελευθερωμένη ενεργειακή αγορά;

Μεγάλα έργα και ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων:τα μέσα ανάκαμψης του κατασκευαστικού κλάδου
Η επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων και άλλων μεγάλων έργων, αλλά και η εφαρμογή ορθολογικής διαχείρισης ενέργειας στον ευρύτερο κτιριακό τομέα, που είναι και ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας αποτελούν μέσον σταδιακής έστω ανάκαμψης του κατασκευαστικού κλάδου. Οι οικονομικές πιέσεις της κρίσης και ο στόχος μείωσης των εισαγωγών ενέργειας, αλλά και της ρύπανσης, ωθούν την Ευρώπη σε μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. H Ελλάδα, εφαρμόζοντας την πρόσφατη οδηγία της Ε.Ε (φθινόπωρο 2012) για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων -υποχρεωτική για όλα τα κράτη-μέλη απέστειλε ήδη στην ΕΕ, καταγραφή των δημόσιων κτιρίων της και τις αρχικές προτάσεις της σε σχέση με την εξοικονόμηση. Διαδικασία στην οποία θα συμμετάσχουν επίσης και όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις. Στα νέα αυτά πλαίσια, η ανανέωση του κτιριακού αποθέματος της Ελλάδας που είναι παλαιό και από τα πλέον ενεργοβόρα στην Ευρώπη επείγει. Δεδομένων των αναγκών που υπάρχουν, η ενεργειακή αναβάθμιση των μεγάλων κτιρίων αλλά και των σπιτιών θα προσφέρει, σύμφωνα με τις πρόσφατες μελέτες, νέες ευκαιρίες δραστηριοποίησης του κατασκευαστικού κλάδου. Παράλληλα, θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και εργασίας στα κτίρια και θα αυξηθούν οι τιμές τους στην αγορά. Το κοινό ερώτημα, αφορά την παροχή κινήτρων μέσω ήδη υπαρχόντων προγραμμάτων και του ΕΣΠΑ όπως επίσης, νέες ενδεχομένως δυνατότητες χρηματοδότησης.

Αναδυόμενες αγορές
Στον τομέα των μεγάλων κτιρίων, η αναδυόμενη αγορά των ενεργειακών υπηρεσιών, αναδεικνύει τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να έχουν οι Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕSCO), για την εγκατάσταση και λειτουργία ολοκληρωμένων συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης μεγάλης διάρκειας, και την εξεύρεση σχετικής χρηματοδότησης , αλλά και τις νομικές προϋποθέσεις. Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική, η χρήση της ηλιοθερμίας, η ενεργειακή αυτονομία, η θέσπιση ειδικών όρων δόμησης,τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης, ο θεσμός της ενεργειακής επιθεώρησης, τα συστήματα τυποποίησης, τα «πράσινα» οικοδομικά υλικά είναι τομείς που επίσης ευνοούνται από την στροφή στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Όπως δε αποδεικνύεται, συμμέτοχοι σε αυτήν την στροφή είναι και οι τοπικές κοινωνίες με αρκετούς Δήμους και Περιφέρειες να κινούνται ήδη με τα δικά τους οικονομικά μέσα προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Κρίσιμα ερωτήματα με συλλογική προσέγγιση
Το φόρουμ, είναι το τέταρτο κατά σειρά αναπτυξιακό-επενδυτικό συνέδριο στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, που διοργανώνεται από την επενδυτική έκδοση A- ENERGY με τη συνεργασία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας ΕΕ, Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, ΙNVEST IN GREECE, καθώς επίσης σειράς σημαντικών επιστημονικών και επιχειρηματικών φορέων. Ανάμεσα σε αυτούς, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου( ΕΣΕΕ), η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος (ΣΕΗΕ), ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ), η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤAEN), ο Σύνδέσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), ο ΠΑΣΥΦ, ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), η Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων ΄Εργων (ΠΕΔΜΕΔΕ), το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και πολλοί άλλοι φορείς.

Κοινό που θα παρακολουθήσει
Εκπρόσωποι κομμάτων και υπουργείων, χρηματοοικονομικοί οίκοι, ασφαλιστικοί οργανισμοί, τράπεζες, ενεργειακές και κατασκευαστικές εταιρείες, βιομηχανίες, προμηθευτές εξοπλισμού και τεχνολογίας, εταιρείες πληροφορικής, αρχιτεκτονικά και μελετητικά γραφεία, real estate developers, εκπρόσωποι ξενοδοχείων, νοσοκομείων, σχολείων, εμπορικών κέντρων και λοιπών κτιριακών εγκαταστάσεων, επιστημονικοί, νομικοί και επενδυτικοί σύμβουλοι, ενδιαφερόμενοι δήμοι και οι συνεργαζόμενοι με το φόρουμ ακαδημαϊκοί φορείς θα δώσουν το παρών καταθέτοντας το δικό τους ενδιαφέρον και εμπειρία επί του πρακτέου.

Παρουσιάσεις έργων, προγραμμάτων και τεχνολογιών
Κατά τη διάρκεια του φόρουμ θα πραγματοποιηθούν όπως σε όλα τα προηγούμενα αντίστοιχα φόρουμ, παρουσιάσεις έργων, επίκαιρων χρηματοδοτικών εργαλείων, προγραμμάτων όπως επίσης και τεχνολογιών.

 
This entry was posted in EVENTS and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.