Οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών αυξήθηκαν το 2012 παγκόσμια κατά 9%, στα 33 GW

 
60 πανελ γη Fot 330χ250 Οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών αυξήθηκαν το 2012 παγκόσμια κατά 9%, στα 33 GW

Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια ως νέες ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με  έκθεση για την βιωσιμότητα των αναεώσιμων πηγών ενέργειας της Bank Sarasin & Cie AG (συγγραφέας: Matthias Fawer), παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες παρουσίασαν το 2102 αύξηση κατά 9% στα 33 GW.
Νέες ισχυρές αγορές ηλιακής ενέργειας όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Αφρική αντισταθμίζουν την πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές. Έως το 2016, η Τράπεζα Sarasin βλέπει μια παγκόσμια μέση ετήσια αύξηση 17%. Έτσι, προβλέπονται περισσότερα από 66 Gw εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών μέχρι το 2016.

Οι εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας θα αυξηθούν μέχρι το 2016 στα περίπου 68 GW. Αυτό αντιπροσωπεύει μια μέση ετήσια αύξηση του 10%.

Τόσο οι εταιρείες ηλιακής όσο και αιολικής ενέργειας ακολουθούν τις γενικές τάσεις του κλάδου: με μαζική παραγωγή, μείωση του κόστους παραγωγής, συγκέντρωση και μεταφορά της παραγωγής σε χώρες χαμηλού κόστους.
Ωστόσο η χρηματιστηριακή αγορά δεν αξιολογεί την ανάπτυξη της αγοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι τιμές των μετοχών πολλών εισηγμένων εταιρειών στον τομέα των ΑΠΕ βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο. Ο Δείκτης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας “RENIXX” κατρακύλησε μετά την οικονομική κρίση από το Σεπτέμβριο του 2008 κατά μέσο όρο 25% ανά έτος.
Αυτό πηγάζει από τη μιά από το ακόμη υψηλό κόστος παραγωγής και τις πιέσεις της αγοράς, οι οποίες έχουν αυξηθεί λόγω του αυξανόμενου παγκόσμιου ανταγωνισμού, από την άλλη πλευρά από την αλλαγή πολιτικής των κυβερνήσεων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με δραστικές περικοπές των επιδοτήσεων.

Όμως η ενεργειακή ζήτηση στις αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία θα αυξηθεί, δεδομένου ότι η αναπτυσσόμενη οικονομική δύναμη τους συνεχίζεται. Επιπλέον, πολλές συμβατικές εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας στις ανεπτυγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η ΕΕ έχουν φτάσει στο τέλος της θητείας τους. Περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των εγκαταστάσεων που εξακολουθούν να λειτουργούν, είναι άνω των 20 ετών. Η πλειοψηφία των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής είναι επίσης λίγο πριν την εκπνοή της προβλεπόμενης διάρκειας λειτουργίας 40 ετών.
Έτσι το ενδιαφέρον των επενδυτών θα αλλάξει και πάλι με στροφή  σε επενδύσεις και σε υποδομές, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια ως νέες ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.